Γιουβέτσι με μοσχάρι, φρέσκια ντομάτα και κομμάτια κεφαλοτύρι

Γιουβέτσι με μοσχάρι, φρέσκια ντομάτα και κομμάτια κεφαλοτύρι

Με ώριμες ντομάτες, βασιλικό και θυμάρι φτιάχνουμε το πιο νόστιμο γιουβέτσι του καλοκαιριού!

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

15′ προετοιμασία

3 ώρες και 15′ μαγείρεμα

Σύνολο: 3 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 4-6

 

Για το μοσχάρι

Για το γιουβέτσι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το γιουβέτσι πρώτα αλατίζουμε τα κομμάτια του κρέατος.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το τζίντζερ και τη δάφνη για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  5. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος, ανακατεύουμε μία φορά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ξαφρίζοντας σχολαστικά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουμε την ντομάτα και 400 ml από τον ζωμό.
  7. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό, ξαφρίζοντας συνεχώς.
  8. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό ίσα να ανακινείται, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες (μόλις περάσει η πρώτη ώρα, προσθέτουμε και το θυμάρι) ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει με μια πυκνή, δεμένη σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γιουβέτσι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και μαζί προθερμαίνουμε ένα βαθύ ταψί.
  2. Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει έντονα
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε το κριθαράκι στο καυτό ταψί, προσθέτουμε το κρέας με τη σάλτσα του και περιχύνουμε με τον ζωμό.
  5. Σκορπίζουμε στο φαγητό το τυρί, τον βασιλικό και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε για 15-18 λεπτά και ξεφουρνίζουμε.
  7. Το κριθαράκι θα είναι σχετικά ζουμερό, αλλά στα λίγα λεπτά μέχρι να σερβίρουμε θα απορροφήσει κι άλλο ζουμί και θα μελώσει ωραία.
  8. Ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.

Στο ποτήρι μας: Μαυροδάφνη, κατά προτίμηση δεξαμενής, δροσερή και μυρωδάτη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT