Κυπριακές ραβιόλες, αλλά με κιμά γαλοπούλας

Κυπριακές ραβιόλες, αλλά με κιμά γαλοπούλας

Τα κυπριακά γεμιστά ζυμαρικά σε μια πιο «λουσάτη» εκδοχή, με κιμά γαλοπούλας και μπόλικα μπαχαρικά. Μπελαλίδικα, αλλά εξαιρετικά νόστιμα.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

40′ προετοιμασία

20′ μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 40 ραβιόλες

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμάς γαλοπούλας (από στήθος), περασμένος 1 φορά
  • 1 μικρό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι+1/3 κουτ. γλυκού κανέλα+1/3 κουτ. γλ. κύμινο, όλα σε σκόνη
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή 60 ml ελαιόλαδο)
  • 300 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη

Διαδικασία

Ζύμη

  • Για να φτιάξουμε τις κυπριακές ραβιόλες, αλλά με κιμά γαλοπούλας, σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το αυγό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε σταδιακά 150 ml νερό και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια λεία, μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό μέχρι να πετύχουμε τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί».

Γέμιση

  • Παράλληλα, σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά γα- λοπούλας με το κρεμμύδι, για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά.
  • Ρίχνουμε περίπου 50 ml νερό, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει.

Ραβιόλες

  • Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 2 – 3 χλστ.
  • Κόβουμε το φύλλο σε 4 μακριές λωρίδες κατά μήκος της μακριάς πλευράς του και το ξανακόβουμε κάθετα σε 10 κομμάτια (συνολικά θα δημιουργηθούν 40 τετράγωνα κομμάτια ζύμης).
  • Γεμίζουμε το καθένα με 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση, το διπλώνουμε σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν καλά οι άκρες.
  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις ραβιόλες (σε δόσεις) και βράζουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αποσύρουμε και στραγγίζουμε.

Σερβίρισμα

  • Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την πάπρικα.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τις ραβιόλες (σε δόσεις), για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  • Βγάζουμε τις ραβιόλες με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις σερβίρουμε συνοδεία της σος γιαουρτιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT