Κολοκύθια barquette από τη Γαλλία

Τα κολοκυθάκια είναι το κατεξοχήν υλικό για συνταγές barquette. Σε αυτήν τη συνταγή, ο σεφ γεμίζει τις «βαρκούλες» με μελωμένο ραγού μοσχαριού.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γαλλικός όρος «barquette» σημαίνει δοχείο σε σχήμα βαρκούλας και χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε υλικό τέτοιου σχήματος γεμίζεται με αλμυρή ή γλυκιά γεύση.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  10 μεγάλα κολοκύθια
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ραγού

  •  2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
  •  800 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά, κομμένο σε κύβους 0,5 εκ.
  •  1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  τα φύλλα από 2 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι, βιολογικό και ακέρωτο
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  •  80 γρ. βούτυρο
  •  100 γρ. αλεύρι
  •  800 ml ζεστό γάλα
  •  2 κρόκοι αυγών, ελαφρώς χτυπημένοι με πιρούνι
  •  50 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κολοκυθάκια barquette από τη Γαλλία, κάνουμε ως εξής: Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα κολοκύθια και τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
  2. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα κολοκύθια και τα βράζουμε για 3 – 4 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ραγού

  1. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Ρίχνουμε περίπου 1½ λίτρο νερό, το δεντρολίβανο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα – 1 ώρα+15 ́, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με ελάχιστα υγρά.
  3. Ρίχνουμε το δυόσμο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει λίγο.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και έντονα με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαφρώς πηχτή κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους και το τυρί και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  5. Βάζουμε 3 κουτ. σούπας από την μπεσαμέλ στο ραγού και ανακατεύουμε.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  7. Βάζουμε τα κολοκύθια σε ταψί που να τα χωράει ακριβώς και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια και λίγη από τη σάρκα και τα αλατοπιπερώνουμε.
  8. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα κολοκύθια με το ραγού και καλύπτουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  9. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκύθια και να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT