Τα βραστά αμπελοφάσουλα και γενικά τα βραστά χόρτα και λαχανικά με λαδολέμονο είναι, όπως σημειώνει ο Χριστόφορος Πέσκιας, «σημαντικό κομμάτι της μεγάλης ελληνικής μαγειρικής παράδοσης. Στο σπίτι μου είχαμε πάντα δίπλα μπόλικο ψωμί, κρεμμύδι ξερό σε φέτες, ντομάτα και μικρές καυτερές πράσινες πιπεριές».
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια μήκους περίπου 6 – 7 εκ.
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο (καθαρισμένη από το κοτσάνι και τα σπόρια στο εσωτερικό), κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια ή σε μικρά καρέ
- 100 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 – 2 λεμόνια (ή όσος λεμονοχυμός μάς αρέσει)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα αμπελοφάσουλα σαλάτα με ντομάτα, λάδι και λεμόνι κάνουμε ως εξής: Κόβουμε τις ντομάτες όπως θέλουμε: για σαλάτα ή σε μεσαία ή μικρά καρέ ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.
- Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό (5 – 6 λίτρα) που κοχλάζει, σε 2 δόσεις (γιατί, αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του νερού και δεν θα βράσουν σωστά), για 6 – 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε.
- Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί και φέτα βαρελίσια, γιαούρτι ή κάποιο ξινοτύρι της αρεσκείας μας (κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, νιβατό).
Πηγή: Γαστρονόμος