Τα αμπελοφάσουλα σαλάτα με ντομάτα, λάδι και λεμόνι του Χριστόφορου Πέσκια

Τα αμπελοφάσουλα σαλάτα με ντομάτα, λάδι και λεμόνι του Χριστόφορου Πέσκια

Μόνο με τρυφερά αμπελοφάσουλα, ζουμερές ντομάτες, λίγη πιπεριά και λαδολέμονο, ετοιμάζουμε μια από τις πιο νόστιμες σαλάτες της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βραστά αμπελοφάσουλα και γενικά τα βραστά χόρτα και λαχανικά με λαδολέμονο είναι, όπως σημειώνει ο Χριστόφορος Πέσκιας, «σημαντικό κομμάτι της μεγάλης ελληνικής μαγειρικής παράδοσης. Στο σπίτι μου είχαμε πάντα δίπλα μπόλικο ψωμί, κρεμμύδι ξερό σε φέτες, ντομάτα και μικρές καυτερές πράσινες πιπεριές».

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κιλό αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια μήκους περίπου 6 – 7 εκ.
  •  1 πράσινη πιπεριά κέρατο (καθαρισμένη από το κοτσάνι και τα σπόρια στο εσωτερικό), κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  •  2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
  •  τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  1 κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια ή σε μικρά καρέ
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός από 1 – 2 λεμόνια (ή όσος λεμονοχυμός μάς αρέσει)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα αμπελοφάσουλα σαλάτα με ντομάτα, λάδι και λεμόνι κάνουμε ως εξής: Κόβουμε τις ντομάτες όπως θέλουμε: για σαλάτα ή σε μεσαία ή μικρά καρέ ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.
  2. Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό (5 – 6 λίτρα) που κοχλάζει, σε 2 δόσεις (γιατί, αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του νερού και δεν θα βράσουν σωστά), για 6 – 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί και φέτα βαρελίσια, γιαούρτι ή κάποιο ξινοτύρι της αρεσκείας μας (κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, νιβατό).

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT