Μελιτζάνες με ρεβύθια και σάλτσα ταχινιού από τον Λίβανο

Μελιτζάνες με ρεβύθια και σάλτσα ταχινιού από τον Λίβανο

Βασικά υλικά της λιβανέζικης κουζίνας, όπως τα ρεβύθια και το ταχίνι, συνδυάζονται σε αυτές τις αρωματικές γεμιστές μελιτζάνες.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
30′ προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 8 μέτριες μακρόστενες μελιτζάνες φλάσκες, ολόκληρες, με το κοτσάνι
  • 1½ κουτ. σούπας ταχίνι
  • 150 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό)
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 3 ντομάτες, σε ψιλά καρέ
  • 2 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού (ή μαϊντανού), χοντροκομμένα
  • 90 ml ελαιόλαδο + αρκετό ακόμη, για το τηγάνισμα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Για τη σάλτσα
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη (ή καυτερή πάπρικα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε μελιτζάνες με ρεβύθια και ταχίνι από τον Λίβανο πρώτα βράζουμε τα ρεβύθια σε άφθονο νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε.
  • Κάνουμε μια βαθιά τομή σε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος της μιας πλευράς (χωρίς να περάσει το μαχαίρι από την άλλη).
  • Ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τόσο λάδι όσο να καλύψει τον πυθμένα κατά 3 εκ. και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  • Ανακατεύουμε τα ρεβίθια με ταχίνι, λεμόνι, ντομάτες, δυόσμο, βασιλικό, 60 ml από το λάδι και αλατοπίπερο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  • Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς, με το άνοιγμα προς τα πάνω, και τις παραγεμίζουμε με το μείγμα.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού 200 ml νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
    Σάλτσα
  • Βάζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα.
  • Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού και τα ζεσταίνουμε σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν.
  • Ρίχνουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  • Προσθέτουμε το λεμόνι, το τσίλι, αλατοπίπερο και αποσύρουμε
  • Περιχύνουμε τις μελιτζάνες και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT