Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά

Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά

Αν ο καφές σας είναι ο freddo espresso, το κρύο flat white και ο cold brew, σημειώστε αυτές τις διευθύνσεις

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κρύος καφές είναι για κάποιους επιλογή που κάνουν ολοχρονίς, ανεξάρτητα από τον καιρό. Κατά κανόνα τα χαρμάνια είναι πιο κατάλληλα για τα κρύα ροφήματα από ό,τι οι μονοποικιλιακοί καφέδες, αλλά ισχύει πάντα και το «περί ορέξεως». Πάντως, επειδή η χαμηλή θερμοκρασία ενός ροφήματος υπερτονίζει τα πιο ξινά χαρακτηριστικά του, αν δεν μας αρέσουν οι οξύτητες ή οι αιχμηρές γεύσεις της ζύμωσης που υφίστανται πολλοί μονοποικιλιακοί κόκκοι, επιλέγουμε χαρμάνι. Γευστικά πιο ισορροπημένα, τα blends έχουν συνήθως σοκολατένιο προφίλ, νότες από ξηρούς καρπούς και λιγότερα φρούτα, με αρκετές εξαιρέσεις να ισχύουν σε αυτόν τον κανόνα.

Τα στιβαρά blends

Το Habit της Kudu περιέχει κόκκους από τρεις χώρες (Βραζιλία, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ) και έχει φανατικούς που στέκονται στην ουρά κάθε μέρα στο κατάστημα του Ψυχικού (25ης Μαρτίου 22). Το Exclusive blend της Samba Coffee Roasters, μείγμα από πέντε φάρμες, έχει γεύση σοκολάτα και πραλίνα. Πάρτε ένα στο χέρι, περνώντας από το design κατάστημά τους (Σόλωνος 36).

Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-1
Take away στο Taf Coffee, που κλείνει φέτος 15 χρόνια.
Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-2
Το μικρό design cafe της Samba Coffee Roasters στη Σόλωνος.

Ισορροπημένη οξύτητα

Το Rosebud είναι ένα από τα νοστιμότερα χαρμάνια, ιδανικό για freddo αν σας αρέσει η οξύτητα, και μπορείτε να το δοκιμάσετε στο πρωτοπόρο Τaf Coffee Shop (Εμμανουήλ Μπενάκη 7), που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας.

Οι Create Coffee Roasters (Κουσιανόφκσυ 23), με επικεφαλής τον Στέφανο Δωματιώτη, καβουρδίζουν σε ηλεκτρικό roaster, με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, ένα χαρμάνι από εκλεκτές Βραζιλίες, με υπάρχουσα φρουτένια οξύτητα, πολύ νόστιμο τόσο για freddo espresso, όσο και για κρύο καπουτσίνο. Θα έχετε την ευκαιρία να τους δοκιμάσετε ενδεικτικά στα καφέ Foyer (Βρυάξιδος 2, Παγκράτι) και Les Papallones (Λεωφ. Εθ. Αντιστάσεως 156, Καισαριανή) και αν πάτε για brunch στο εστιατόριο Akra (Αμύντα 12, πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι).

Τα Lucky Strike

Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-3
Στην αέρινη στοά Μπολάνη, στο Κaya. Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-4
Kαφέδες από πολλά εγχώρια roasteries σερβίρονται στο Kaya. Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-5
Στο Foyer στο Παγκράτι, θα πείτε ό,τι και οι πιο «ψαγμένοι» Ευρωπαίοι. Φωτογραφία Άγγελος Γιωτόπουλος

Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-6
Μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα roasteries του κόσμου στέλνουν στο Foyer επιλεγμένους καφέδες.

Στο Κaya εντός της Στοάς Μπολάνη, ο καφές είναι πάντα καλός, ανεξάρτητα από το ποιο roastery προέρχεται – οι ίδιοι συνεργάζονται με πολλά εγχώρια καφεκοπτεία. Ζητήστε έναν freddo espresso από τα ωραία μονοποικιλιακά της Handpickers ή έναν δυνατό σοκολατένιο cold brew από κάποιο blend και πιείτε τον ακουμπισμένοι στην μπάρα τους ή πάρτε τον για τον δρόμο.

Το Foyer (Βρυάξιδος 2) φέρνει στην Αθήνα κόκκους από τα πιο καθιερωμένα roasteries στην Ευρώπη – κάθε εβδομάδα έχουν και κάτι άλλο. Ζητήστε να δοκιμάσετε flat white με καφέ από το δανέζικο Coffee Collective, το σουηδικό Koppi αλλά και το Friedhats του Άμστερνταμ.

Ζητήστε Cold Brew

Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-7
Το cold brew του Lot 51.Φωτογραφία: instagram/lot.51
Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-8
Έτοιμο για κατανάλωση. Φωτογραφία: instagram/the_underdog_project

Η αργή εκχύλιση κάνει τον καφέ να διατηρεί όλα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά ολοζώντανα. Αν και πολλές φορές οι cold brew περιέχουν λίγη ζάχαρη για να επιμηκύνουν τη διατηρησιμότητά τους, δεν είναι λίγα τα καταστήματα που χρησιμοποιούν φυσικά γλυκείς καφέδες για να τους παρασκευάσουν. Από τους νοστιμότερους είναι ο συσκευασμένος σε αλουμινένιο κουτάκι του Lot 51 (Παπαδιαμαντοπούλου 24Β). Στο Two Doors (Δωδεκανήσου 67, Άλιμος) χρησιμοποιούν καφέ που καβουρδίζουν οι ίδιοι – πρόκειται για ένα καλό χαρμάνι από Βραζιλίες. Σούπερ και ο παγωμένος Cold Brew στο Underdog (Ηρακλειδών 8, Θησείο).

Με πρωινό και light lunch

Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-9
Καλός καφές αλλά και iδιαίτερες προτάσεις για φαγητό στο Roasting House στον Νέο Κόσμο. Φωτογραφία:instagram/roastingwarehouseath
Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-10
Πεντανόστιμα γλυκά και σάντουιτς ημέρας στο The Roosters των Ιλισίων. Φωτογραφία: instagram/theroosters.co
Πού πίνουμε τους πιο ωραίους κρύους καφέδες της Αθήνας, στο χέρι ή καθιστά-11
Αφράτο κρύο flat white στο The Roosters.Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Στο Roasting Warehouse (Ντελακρουά 2, Νέος Κόσμος) καβουρδίζουν ένα σχετικά φρουτένιο house blend, το Day dreamer, με κόκκους από τρεις χώρες, ενώ κάθε εβδομάδα σερβίρουν και έναν σπέσιαλ καφέ από διαγωνισμούς. Αυτή την περίοδο μπορείτε να δοκιμάσετε τη «σαμπάνια» του καφέ, μια Gesha από τον Παναμά. Φουλ ωραία και τα κοκτέιλ με καφέ, negroni και espresso martini, και πολλές επιλογές σε τσιμπολόγημα – ολόφρεσκο φαγητό που μαγειρεύεται μπροστά σας.

Στο νέο The Roosters (Ίωνος Δραγούμη 58) που άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες στα Ιλίσια, κάτω από δεντράκια μπορείτε να παραγγείλετε ένα φυσικά γλυκό χαρμάνι με αρκετό σώμα, χάρη στην επεξεργασία του, το Roosters blend ΝΟ 22 από τη Βραζιλία. Το καβούρδισμα που κάνει η ομάδα αναδεικνύει εξαιρετικά ακόμα και τις πιο λεπτές νότες στους καφέδες με φυσική επεξεργασία τους οποίους εισάγουν – αυτή την περίοδο έχουν Αιθιοπία και Ινδονησία, που αποτελούν εξαίσιες επιλογές για ιδιαίτερο freddo με πολύπλοκο γευστικό προφίλ. Διαθέσιμα κάποια πολύ αξιόλογα αρτοποιήματα που παρασκευάζονται εντός.

Τα κοκτέιλ

Στο Kolor (Εμ. Μπενάκη 7-9) σερβίρουν espresso tonic, ένα σούπερ δροσερό long drink με βάση κόκκους από δύο προελεύσεις (Βραζιλία x 2). Στο Different Beast (Κασσαβέτη 19) σερβίρουν cold brew από το Anana της Πραξιτέλους, με κρέμα καρύδας, λίγο ρούμι και κακάο. Το λένε Mud Pie και είναι πολύ δροσερό και γευστικό.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT