Σουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα

Σουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα

Το καλοκαιρινό φαγητό τρώγεται στο χέρι! Βγαίνουμε στο κέντρο της Αθήνας και δοκιμάζουμε τυλιχτό με γύρο στα κάρβουνα, μπέργκερ με μπρίσκετ και άλλες λιχουδιές.

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραία και καλά τα εστιατόρια αλλά το φαγητό στο χέρι έχει άλλη χάρη. Χωρίς κρατήσεις και ιδιαίτερο προσχεδιασμό, χαλαρό και λαχταριστό, ταιριάζει γάντι στις καλοκαιρινές μας βόλτες. Κυκλοφορώντας στο κέντρο της Αθήνας, από τα Εξάρχεια μέχρι τον Κεραμεικό και από το Παγκράτι μέχρι τα Πετράλωνα, όλο και κάτι καινούργιο πετυχαίνουμε αυτό τον καιρό. Μπορεί να λερωθούμε λίγο αλλά χαλάλι. Αυτό το καλοκαίρι θα χορτάσουμε με τυλιχτό αλά Πέσκιας, με γύρο στα κάρβουνα και καυτερή σάλτσα, θα φάμε smash burger και πατάτες σαν churros, πίτες με φαλάφελ από τα χέρια ενός Λιβανέζου και ένα σωρό ακόμα λιχουδιές που τρώγονται στον δρόμο.

Κάψα: σουβλάκι αλά Πέσκιας

Σουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα-1
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το σουβλάκι του Χριστόφορου Πέσκια έχει προσοχή στις λεπτομέρειές του, χειροποίητες παρασκευές και καναδυό νεωτερισμούς που δεν αλλάζουν όμως την ουσία του πιο αγαπημένου ελληνικού street food. «Δεν θέλαμε να ανακαλύψουμε από την αρχή τον τροχό αλλά να κάνουμε ένα καλό σουβλάκι» λέει ο σεφ, και το αποτέλεσμα τον επιβεβαιώνει. Στην Κάψα θα δείτε το γύρο να στριφογυρίζει μπροστά από μια ειδική κατασκευή με ράφια γεμάτα πυρωμένα κάρβουνα ενώ τα καλαμάκια από χοιρινό λαιμό, αφού μείνουν για 12 ώρες σε άλμη, ψήνονται και αυτά στα κάρβουνα και βγαίνουν ζουμερά και τρυφερά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη «κερατένια» σος από πράσινες φλογερές πιπεριές κέρατο, κόλιανδρο, μαϊντανό και ελαιόλαδο, για κάψα και δροσιά μαζί, αλλά και το «κυπριακό pico de gallo» που δεν είναι παρά ψιλοκομμένο κρεμμύδι ανάμεικτο με ντομάτα, μαϊντανό και λεμόνι. Γ.Π.

Κάψα, Σκουλενίου 4, Αθήνα, Τ/210-32.31.366

Στο Vicky’s για φαλάφελ από έναν Λιβανέζο

Σουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα-2
Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

O Λιβανέζος Mark Haddad φτιάχνει από το μηδέν επίπεδα ψωμάκια saj με μυρωδάτο σπιτικό ζάαταρ (μεσανατολίτικο μείγμα μυρωδικών, μπαχαρικών και σπόρων από αρωματικά), χειροποίητa φαλάφελ στιγμής και vegan λαχματζούν. Το Vicky’s έχει ήδη γίνει προορισμός για τους Εξαρχειώτες αλλά και για νέους Λιβανέζους που μένουν μόνιμα στην Αθήνα και αναζητούν αυθεντικές γεύσεις από τον τόπο τους. Στο μαγαζί αράζουν παρέες που μιλάνε αραβικά και αγγλικά και άλλοι ελληνικά. Πίσω από το τζάμι, ο Μαρκ κάνει τις προετοιμασίες. Όσα σνακ φτιάχνει στο Vicky’s τα ψήνει στο saj, ένα μεταλλικό σκεύος με κοίλη επιφάνεια ψησίματος που λειτουργεί με κάρβουνα ή υγραέριο, πολύ διαδεδομένο στον Λίβανο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Μ.Π.

Αραχώβης 29, Εξάρχεια

Nob: ζουμερό μπέργκερ και craft μπίρες

Μικρό μενού με πέντε προτάσεις έχει το μπεργκεράδικο του Παγκρατίου –το βρίσκεις στην πρώτη γωνία μόλις στρίψεις στην Ευτυχίδου– που άνοιξε ο σεφ Βαγγέλης Λεούσης (Meraki, Zuma, Oma) με τον συνέταιρό του Πέτρο Φουστέρη. Τα μπέργκερ του καλύπτουν πολλά γούστα: cheeseburger, wagyu burger, brisket, chicken buttermilk και vegetarian με μπιφτέκι ρεβυθιού-μανιταριού πωλούνται για take away αλλά και για επιτόπια κατανάλωση στα λίγα σκαμπό περιμετρικά του μαγαζιού. Το burger με κοτόπουλο μου άρεσε λιγότερο, είχε πολλή σάλτσα μέσα στην οποία χάνονταν οι υπόλοιπες γεύσεις, το cheese και το wagyu, όμως, μου άρεσαν πολύ. Το κρέας ήταν ψημένο σωστά, ζουμερό και όσο πρέπει μαλακό. Το ψωμάκι ήταν αφράτο και νόστιμο, με σωστή σύσταση για να κρατάει καλά όλα τα υλικά: 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, λιωμένο τσένταρ, αγγουράκι πίκλα, καραμελωμένο κρεμμύδι και μουστάρδα ντιζόν. Στα συν οι επιλογές σε ελληνικές craft μπίρες. Μ.Π.

Ερατοσθένους 3, Παγκράτι, T/210-75.26.173

Four Hands: smash burger και πατάτες σαν churros

Σε μια αυλή του Κεραμεικό, τριγυρισμένη από πολύχρωμα κοντέινερ που έχουν μετατραπεί σε καντίνες κάνουμε στάση για μπέργκερ «μισελενάτο». Οι σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, που έχουν αποστάσει δύο αστέρια Michelin για τη δουλειά τους στο εστιατόριο Delta, αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με το μπέργκερ και έφτιαξαν ένα smash να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Το ψωμί, ένα πατατόψωμο σούπερ αφράτο που «τσαλακώνεται» όπως πρέπει και σχεδόν εξαφανίζεται για να αφήσει το κρέας να μιλήσει, είναι για μενα αυτό που κάνει τη διαφορά στο μπέργκερ του Four Hands. Μπιφτέκι από 100% Black Angus, λιωμένο τυρί και ένα πικλαρισμένο αγγουράκι για σπιρτάδα – αυτά είναι όλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Στην πραγματικότητα πίσω από το συγκεκριμένο μπέργκερ κρύβονται διάφορες εξελιγμένες τεχνικές και παρασκευές, οι οποίες όμως έχουν δεύτερο, υποστηρικτικό ρόλο. Με λίγα λόγια αυτό το μπέργκερ είναι μπέργκερ. Οι πατάτες από την άλλη θυμίζουν churros, καθώς γίνονται από πουρέ πατάτας με σκόρδο, που τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Έτσι για την αλητεία. Γ.Π.

Athens Street Hub, Κεραμεικού 111 και Μυκάλης, Κεραμεικός

Στη Λόρδα για καλαμάκια στα κάρβουνα

Σουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα-3
Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Στο τέρμα της Αραχώβης πάνω στην πλατεία Εξαρχείων άνοιξε πρόσφατα το new age σουβλατζίδικο με έντονα κίτρινα στη διακόσμηση και το ευφάνταστο όνομα «Λόρδα» φωτισμένο με νέον. Εδώ τρώμε μόνο καλαμάκια, που τα βάζουν στη σχάρα την ώρα της παραγγελίας οι έμπειροι ψήστες του μαγαζιού. Δεν μας πειράζει που περιμένουμε γιατί ό,τι προψήνεται και μετά ξαναψήνεται σίγουρα χάνει σε νοστιμιά. Τους βλέπεις που κόβουν το μοσχαρίσιο κρέας (από κρεοπωλείο της γειτονιάς) πριν το περάσουν στα καλαμάκια. Δεν το στεγνώνουν, βγαίνει ζουμερό και νόστιμο. Στην ίδια φιλοσοφία και το κοτόπουλο, που το φτιάχνουν σε δύο εκδοχές, από μπούτι και στήθος: και τα δύο δεν χάνουν σε υγρασία ενώ παραμένουν ελαφριά. Το καλαμάκι από προβατίνα μου άρεσε λιγότερο – ελπίζω στην επόμενη δοκιμή να το έχουν δουλέψει περισσότερο. Μ.Π.

Σπύρου Τρικούπη 2, Εξάρχεια

Hanky Panky: για μπέργκερ στα Πετράλωνα

Σουβλάκι, μπέργκερ ή αυθεντικό φαλάφελ; 6 νέες στάσεις για street food στην Αθήνα-4

Ο Γρηγόρης Κίκης, ο νεαρός σεφ και συνιδιοκτήτης του Hervé –του fine dining εστιατορίου με τη σφραγίδα του Ερβέ Προνζάτο– και συνιδιοκτήτης του all day Upon στο Παλαιό Φάληρο, καταπιάστηκε πρόσφατα και με τρίτο μαγαζί. Αυτή τη φορά άνοιξε μπεργκεράδικο. Στην ωραία Πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα δίπλα στα ταβερνάκια και στα μπαρ που βγάζουν τραπεζάκια έξω, βρίσκουμε το Hanky Panky. Ο χώρος θυμίζει αμερικάνικο στριτφουντάδικο των 90’s, ενώ η κουζίνα είναι υπερσύγχρονη. Από εκεί βγαίνουν τα καλοφτιαγμένα burger με την υπογραφή του. Το cheeseburger με χειροποίητο ψωμάκι μπριός, διπλό smashed μπιφτέκι, τσένταρ, κρεμμύδι, πίκλα και χειροποίητη μαγιονέζα το βρήκα αψεγάδιαστο, με σωστή αναλογία στα υλικά, ωραίες υφές, νόστιμο, ζουμερό αλλά όχι υπερβολικά, «βρώμικο» αλλά όχι μπουχτιστικό. Την πρώτη φορά το έφαγα στο μαγαζί, τη δεύτερη το πήρα στο χέρι και το έφαγα στην πλατεία. Την επόμενη θα πάρω και παγωτό μηχανής για κλείσιμο. Μ.Π.

Δεινοχάρους 1, Πετράλωνα, T/ 210-34.53.783

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT