Ανοιχτά σάντουιτς με ντομάτα, τσαλαφούτι και αυγό μάτι

Ανοιχτά σάντουιτς με ντομάτα, τσαλαφούτι και αυγό μάτι

Τηγανίζουμε ελαφρά τις φέτες ψωμιού, και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν και φτιάχνουμε καλοκαιρινά, ανοιχτά σάντουιτς με ντομάτα, τσαλαφούτι και αυγό μάτι.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

10′ προετοιμασία

8′ τηγάνισμα

Σύνολο: 18′

Υλικά

Τεμάχια: 2

  • 2 φέτες προζυμένιο ψωμί σίκαλης
  • 1 μεγάλη, ώριμη και σφιχτή ντομάτα, τριμμένη
  • 6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. τσαλαφούτι
  • 2 αυγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα ανοιχτά σάντουιτς με ντομάτα, τσαλαφούτι και αυγό μάτι, σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα, τον βασιλικό, 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 40 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σπάμε μέσα τα δύο αυγά, προσέχοντας να μη διαλυθούν οι κρόκοι.
  3. Τα τηγανίζουμε μέχρι το ασπράδι να σχηματίσει μια χρυσαφένια «δαντέλα» στις άκρες.
  4. Κλείνουμε το τηγάνι με καπάκι και τηγανίζουμε μέχρι να ασπρίσει καλά όλο το ασπράδι, αλλά οι κρόκοι να παραμείνουν μελάτοι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις φέτες ψωμιού, και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν σχετικά τραγανές.
  6. Τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι και τις μοιράζουμε σε δύο πιάτα.
  7. Αλείφουμε γενναιόδωρα την καθεμία με το τσαλαφούτι και περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα.
  8. Ακουμπάμε πάνω από ένα αυγό μάτι, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT