30′ προετοιμασία
20′ ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 50′
Υλικά
Μερίδες: 6
Πανακότες
Βανίλιες
Διαδικασία
Πανακότα
- Για να ετοιμάσουμε την πανακότα με αριάνι και ψητές βανίλιες, πρώτα βάζουμε το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ρίχνουμε πασπαλιστά τη σκόνη ζελατίνης.
- Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, να απορροφηθεί η ζελατίνη και να φουσκώσει και ανακατεύουμε.
- Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- https://www.gastronomos.gr/syntagh/panakota-me-ariani-kai-psites-vanilies/220839/Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει βράση η κρέμα.
- Προσθέτουμε αμέσως τη διαλυμένη ζελατίνη, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε.
- Σουρώνουμε την κρέμα από ψιλό σουρωτό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε το γάλα και το αριάνι και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε σε 6 φορμίτσες για κρεμ καραμελέ ή σε μεταλλικές ατομικές ρηχές φόρμες για ταρτίτσες και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μέχρι να πήξουν.
- Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε κεραμικά πυρίμαχα φορμάκια ή ποτήρια – σε αυτή την περίπτωση δεν θα ξεφορμάρουμε, αλλά θα σερβίρουμε τις κρέμες μέσα στο δοχείο τους.
Βανίλιες
- Βάζουμε τα κομμένα φρούτα σε ένα ταψάκι καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε και την κανέλα με τα γαρίφαλα και ανακατεύουμε απαλά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα φρούτα.
- Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρισμα
- Αν θέλουμε να ξεφορμάρουμε τις πανακότες που έχουμε βάλει σε μεταλλική φόρμα, βουτάμε τη φόρμα σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζουμε σε πιατάκι.
- Σερβίρουμε τις πανακότες με τα φρούτα και λίγο από το σιρόπι τους.
Πηγή: Γαστρονόμος