Κεμπάπ κοτόπουλου, αρωματικά και light

Κεμπάπ και light γίνεται; Κι όμως. Φτιαγμένα με κιμά από στήθος κοτόπουλου, καρυκευμένα με ένα σωρό μπαχαρικά, γίνονται ελαφριά και συνάμα γεμάτα γεύση. Η δροσερή σάλτσα γιαουρτιού τους ταιριάζει πολύ.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν 434 Kcal/τεμάχιο αυτά τα κεμπάπ με την αραβική πίτα και τη σάλτσα γιαουρτιού. «Είναι ένα πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με “περιττές” θερμίδες, μια και το κρέας του κοτόπουλου είναι πολύ εύπεπτο και εύκολα αφομοιώσιμο λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε πουρίνες. Εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων, βιταμινών και σιδήρου (Fe), που συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό από τους πνεύμονες στους μυς και στο υπόλοιπο σώμα», σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος.

15′ προετοιμασία

15′ ψήσιμο

Σύνολο: 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 600 γρ. κιμάς από φιλέτο στήθος κοτόπουλου, περασμένος μία φορά από τη μηχανή του κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
  • 60 γρ. παξιμάδι ολικής άλεσης, τριμμένο στον πολυκόφτη σε σκόνη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο με πιρούνι
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 30 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 180 γρ. γιαούρτι αγελάδας με 2% λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • τα φύλλα από 4 κλωνάρια δυόσμο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • 4 μικρές αραβικές πίτες
  • 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα αρωματικά κεμπάπ κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  2. Αν το μείγμα κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε 4-5 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  3. Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μακρόστενα κεμπάπ πάχους περίπου 3 εκ. και μήκους 6 εκ.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
  5. Βάζουμε τα κεμπάπ στο ταψί, σκορπίζουμε δίπλα τα ντοματίνια, αλατοπιπερωμένα, και ψήνουμε για περίπου 6-7 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού.
  7. περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT