20′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5′
Υλικά
Κομμάτια: 20-25
- 1 κούπα (200 γρ.) ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
- 1 κούπα + 2 κουτ. σούπας επιπλέον (230 γρ. συνολικά) ζάχαρη
- 12 κουτ. σούπας (180 γρ.) χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα (100 γρ.) νερό
- 1/4 κούπας (50 γρ.) λικέρ μαστίχα
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές + 1/2 κούπα σταφίδες μαύρες
- 1/2 κούπα καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
- 4 κούπες (500 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φανουρόπιτα με μαστίχα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170 – 180°C και λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι, τη ζάχαρη (όλη την ποσότητα), τον χυμό, το νερό, το λικέρ, την κανέλα και την καρυδόψιχα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε τη φανουρόπιτα για περίπου 45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Μυστικά
Αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε κονιάκ. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μόνο από το ένα είδος σταφίδας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.