Φανουρόπιτα με μαστίχα

Στη φανουρόπιτα αυτή, που μας έρχεται από την Τήνο, χρησιμοποιούν λικέρ μαστίχα αντί για κονιάκ για να αρωματίσουν τη ζύμη.

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20′ προετοιμασία

45′ ψήσιμο

Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Υλικά

Κομμάτια: 20-25

  • 1 κούπα (200 γρ.) ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
  • 1 κούπα + 2 κουτ. σούπας επιπλέον (230 γρ. συνολικά) ζάχαρη
  • 12 κουτ. σούπας (180 γρ.) χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα (100 γρ.) νερό
  • 1/4 κούπας (50 γρ.) λικέρ μαστίχα
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές + 1/2 κούπα σταφίδες μαύρες
  • 1/2 κούπα καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
  • 4 κούπες (500 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φανουρόπιτα με μαστίχα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170 – 180°C και λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  2. Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι, τη ζάχαρη (όλη την ποσότητα), τον χυμό, το νερό, το λικέρ, την κανέλα και την καρυδόψιχα.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί.
  4. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ψήνουμε τη φανουρόπιτα για περίπου 45 λεπτά.
  6. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Μυστικά

Αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε κονιάκ. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μόνο από το ένα είδος σταφίδας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Πηγή: Γαστρονόμος

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT