Με αυτόν τον αναπάντεχο συνδυασμό υλικών, που βγάζει ένα υπέροχο μελωμένο πιάτιο, ένα είναι βέβαιο: o ιμάμης θα ξαναλιποθυμήσει.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
- λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα
- 150 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
- χυμός από 1-2 λεμόνια
Για το χταπόδι
- 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, βάρους 1.000-1.200 γρ., καθαρισμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
- 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
Για τη σάλτσα του ιμάμ
- 3 ξερά κρεμμύδια, κοκκινόφλουδα, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 1 κουτ. σούπας ξερός κόλιανδρος + 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορος, κοπανισμένα
- 1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- ο ζωμός από το μαγείρεμα του χταποδιού (περίπου 400 ml)
- 3 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μελιτζάνες
- Για να φτιάξουμε ιμάμ αλλά με κρασάτο χταπόδι στη σάλτσα, αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση.
- Στη συνέχεια, κάνουμε μερικές χιαστί χαρακιές στην κομμένη πλευρά τους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 15 λεπτά αναποδογυρισμένες σε πετσέτα.
- Μετά τις πιέζουμε λίγο να βγάλουν τα υγρά τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
- Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και τις βάζουμε σε ταψί, με την κομμένη και λαδωμένη επιφάνεια προς τα πάνω.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν (προσέχουμε μην καούν).
Χταπόδι (το ψήνουμε μαζί με τις μελιτζάνες, σε άλλο ράφι)
- Σε μια γάστρα (ή σε βαθύ πυρίμαχο ταψί) βάζουμε το χταπόδι, ολόκληρο, τα λαχανικά, το δεντρολίβανο και το κρασί.
- Καλύπτουμε το σκεύος πρώτα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι του, για να σφραγίσει (ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
- Ψήνουμε το χταπόδι (συγχρόνως με τις μελιτζάνες) για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθός του, μέχρι να μαλακώσει.
- Το βγάζουμε από τη γάστρα και σουρώνουμε τον ζωμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι περίπου 400 ml. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε την κουκούλα.
Σάλτσα ιμάμ
- Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι, σε χαμηλή φωτιά, για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την πιπερίτσα και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, δυναμώνουμε ελάχιστα τη φωτιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
- Προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού, τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε για να διαλυθεί ο καβουρδισμένος πελτές.
- Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
- Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, χωρίς καπάκι.
- Προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία (220°-250° C).
- Με ένα κουτάλι πιέζουμε λίγο την ψίχα από τις ψημένες μελιτζάνες (έτσι όπως είναι μέσα στο ταψί όπου τις ψήσαμε) στις χαρακιές, για να φτιάξουμε χώρο για τη σάλτσα.
- Τις γεμίζουμε με τη σάλτσα και σκορπίζουμε πάνω τους τη φέτα.
- Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
- Ψήνουμε για 7-8 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί καλά η σάλτσα και να ροδίσει η φέτα.
Μυστικά
- Η προσθήκη χταποδιού δίνει σώμα στη σάλτσα και θαλασσινή νοστιμιά στο ιμάμ.
- Οι ψητές μελιτζάνες είναι ελαφρύτερες από τις τηγανητές, αφήνοντας χώρο στα αρώματα του χταποδιού και του κρασάτου ζωμού του να αναδειχθούν.
- Το λεμόνι συνδέει την κρεμμυδάτη σάλτσα με το χταπόδι. Τονίζει τη νοστιμάδα του χταποδιού και φρεσκάρει το όλον.
Πηγή: Γαστρονόμος