Ιμάμ, αλλά με κρασάτο χταπόδι στη σάλτσα

Ιμάμ, αλλά με κρασάτο χταπόδι στη σάλτσα

Με αυτόν τον αναπάντεχο συνδυασμό υλικών, που βγάζει ένα υπέροχο μελωμένο πιάτιο, ένα είναι βέβαιο: o ιμάμης θα ξαναλιποθυμήσει.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυτόν τον αναπάντεχο συνδυασμό υλικών, που βγάζει ένα υπέροχο μελωμένο πιάτιο, ένα είναι βέβαιο: o ιμάμης θα ξαναλιποθυμήσει.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  •  λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  •  150 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
  •  χυμός από 1-2 λεμόνια

Για το χταπόδι

  •  1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, βάρους 1.000-1.200 γρ., καθαρισμένο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  •  1 κλωνάρι σέλερι
  •  1 μεγάλο καρότο
  •  1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  •  300 ml κόκκινο ξηρό κρασί

Για τη σάλτσα του ιμάμ

  •  3 ξερά κρεμμύδια, κοκκινόφλουδα, σε ροδέλες
  •  2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  •  1 κουτ. σούπας ξερός κόλιανδρος + 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορος, κοπανισμένα
  •  1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  •  3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  ο ζωμός από το μαγείρεμα του χταποδιού (περίπου 400 ml)
  •  3 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μελιτζάνες

  1. Για να φτιάξουμε ιμάμ αλλά με κρασάτο χταπόδι στη σάλτσα, αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση.
  2. Στη συνέχεια, κάνουμε μερικές χιαστί χαρακιές στην κομμένη πλευρά τους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 15 λεπτά αναποδογυρισμένες σε πετσέτα.
  3. Μετά τις πιέζουμε λίγο να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
  5. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και τις βάζουμε σε ταψί, με την κομμένη και λαδωμένη επιφάνεια προς τα πάνω.
  6. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν (προσέχουμε μην καούν).

Χταπόδι (το ψήνουμε μαζί με τις μελιτζάνες, σε άλλο ράφι)

  1. Σε μια γάστρα (ή σε βαθύ πυρίμαχο ταψί) βάζουμε το χταπόδι, ολόκληρο, τα λαχανικά, το δεντρολίβανο και το κρασί.
  2. Καλύπτουμε το σκεύος πρώτα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι του, για να σφραγίσει (ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
  3. Ψήνουμε το χταπόδι (συγχρόνως με τις μελιτζάνες) για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθός του, μέχρι να μαλακώσει.
  4. Το βγάζουμε από τη γάστρα και σουρώνουμε τον ζωμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι περίπου 400 ml. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  5. Στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε την κουκούλα.

Σάλτσα ιμάμ

  1. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι, σε χαμηλή φωτιά, για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  2. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την πιπερίτσα και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ, δυναμώνουμε ελάχιστα τη φωτιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
  4. Προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού, τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε για να διαλυθεί ο καβουρδισμένος πελτές.
  5. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
  6. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, χωρίς καπάκι.
  7. Προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία (220°-250° C).
  2. Με ένα κουτάλι πιέζουμε λίγο την ψίχα από τις ψημένες μελιτζάνες (έτσι όπως είναι μέσα στο ταψί όπου τις ψήσαμε) στις χαρακιές, για να φτιάξουμε χώρο για τη σάλτσα.
  3. Τις γεμίζουμε με τη σάλτσα και σκορπίζουμε πάνω τους τη φέτα.
  4. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
  5. Ψήνουμε για 7-8 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί καλά η σάλτσα και να ροδίσει η φέτα.

Μυστικά

  • Η προσθήκη χταποδιού δίνει σώμα στη σάλτσα και θαλασσινή νοστιμιά στο ιμάμ.
  • Οι ψητές μελιτζάνες είναι ελαφρύτερες από τις τηγανητές, αφήνοντας χώρο στα αρώματα του χταποδιού και του κρασάτου ζωμού του να αναδειχθούν.
  • Το λεμόνι συνδέει την κρεμμυδάτη σάλτσα με το χταπόδι. Τονίζει τη νοστιμάδα του χταποδιού και φρεσκάρει το όλον.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT