Το μενού της εβδομάδας: Από πιπεριές Φλωρίνης με κιμά μέχρι μουσακά με κρασάτο μοσχαράκι

Το μενού της εβδομάδας: Από πιπεριές Φλωρίνης με κιμά μέχρι μουσακά με κρασάτο μοσχαράκι

Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας.

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Την εβδομάδα 15/7 – 21/7 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά, δροσερά και πολύ νόστιμα φαγητά: μελωμένο κριθαράκι με μελιτζάνες, κοτόπουλο με κολοκυθάκια, φασολάκια λαδερά, παπρικάτο με κιμά αλλά και φάβα όπως την κάνουν στην Αμοργό, πλούσιο αλλά λίγο διαφορετικό μουσακά και παγωτό σοκολάτα!

Δευτέρα – Γιουβέτσι με μελιτζάνες, mozzarella burrata και σάλτσα ντομάτας-πιπεριάς Φλωρίνης

Το μενού της εβδομάδας: Από πιπεριές Φλωρίνης με κιμά μέχρι μουσακά με κρασάτο μοσχαράκι-1
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη αλλά λαχταριστή συνταγή. Ένα γιουβέτσι μελωμένο και πεντανόστιμο με ολόγλυκες μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης αλλά και την πινελιά-έκπληξη του Αστέριου Κουστούδη, τη mozzarella burrata. Σπάζοντάς την στο πιάτο μας, αποκαλύπτει όλη την βουτυρένια γλύκα της και αναμειγνύεται όμορφα με το κριθαράκι. Για συνοδευτικό, μια ζουμερή ντοματοσαλάτα και φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Τρίτη – Μπουτάκια κοτόπουλου με κολοκύθια στον φούρνο

Το μενού της εβδομάδας: Από πιπεριές Φλωρίνης με κιμά μέχρι μουσακά με κρασάτο μοσχαράκι-2
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Εύκολο, λιχούδικο κοτόπουλο με τρυφερά κολοκυθάκια σε ένα φαγητό που ετοιμάζουμε χωρίς κόπο. Απλώς αραδιάζουμε τα υλικά μας σε ένα ταψί, το βάζουμε στον φούρνο και σε 40 λεπτά τρώμε! Νόστιμα συνοδευτικά, μια σαλάτα με βραστά χόρτα και λαδολέμονο, ένα δροσερό τζατζίκι και κυπριακά πιτάκια ή πίτες για σουβλάκι.

Τετάρτη – Φασολάκια μπαρμπούνια δροσερά από την Κρήτη

Το μενού της εβδομάδας: Από πιπεριές Φλωρίνης με κιμά μέχρι μουσακά με κρασάτο μοσχαράκι-3
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Ετοιμάζουμε ένα απίθανο λαδερό, τα κλασικά φασολάκια, με τον τρόπο που τα μαγειρεύουν στην Κρήτη. Πρώτα τα αχνίζουμε σε νερό μαζί με το κρεμμύδι και μετά τα μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο και τριμμένη ντομάτα μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με τη σαλτσούλα τους. Σημειώνουμε ότι στην Κρήτη τα φρέσκα πράσινα φασολάκια τα λένε «δροσερά». Τα σερβίρουμε παρέα με τρυφερά αγγουράκια κομμένα σε μπαστουνάκια, πασπαλισμένα με αλάτι και ραντισμένα με λίγο ξίδι, πικάντικη βαρελίσια φέτα και φέτες ζεστού προζυμένιου ψωμιού.

Πέμπτη – Πιπεριές Φλωρίνης με μοσχαρίσιο κιμά

Ζουμερό, νόστιμο, αρωματικό και εύκολο φαγητό – πασπαρτού. «Πάπρικα με κιμά» είναι το αρχικό όνομα αυτής της συνταγής που προέρχεται από το βιβλίο της κ. Ιωάννας Πιτόσκα «Βαλκανική κουζίνα». Αν κόψουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια, το φαγητό τρώγεται χωρίς κάποιο συνοδευτικό. Αν τις ψιλοκόψουμε, το σερβίρουμε ως σάλτσα για  ζυμαρικά ή έναν αφράτο πουρέ πατάτας. Μια σαλάτα με ψητά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, πιπεριές και ντοματίνια, αλλά και ελιές θρούμπες και μια κεφαλογραβιέρα σαγανάκι το συνοδεύουν μοναδικά.

Παρασκευή – Το αμοργιανό φάβα

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε φάβα όπως την κάνουν στην Αμοργό, όπου δεν λένε η φάβα, αλλά το φάβα. Θέλει αργό μαγείρεμα και να προσθέτεις το νερό λίγο λίγο, μόνο όταν χρειάζεται. Τη συνοδεύουμε με βραστά χόρτα, ψιλοελιές, παστές σαρδέλες και τραγανά παξιμάδια.

Σάββατο – Γόπες στον φούρνο με ντοματένια «σάλτσα»

Το μενού της εβδομάδας: Από πιπεριές Φλωρίνης με κιμά μέχρι μουσακά με κρασάτο μοσχαράκι-4
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε το πιο ταπεινό, οικονομικό και πεντανόστιμο ψάρι, τη γόπα. Γίνεται εύκολα και γρήγορα στον φούρνο και σε αυτή τη συνταγή τη σερβίρουμε με μια ιδιαίτερη «σάλτσα» με ντοματοκρέμμυδα. Τις ψητές γόπες τις συνοδεύουμε με μια ωραία πατατοσαλάτα με ντοματίνια και κάππαρη και φρυγανισμένες φέτες καλαμποκόψωμου.

Κυριακή – Μουσακάς με μοσχαράκι κρασάτο και βασιλικό

Για το κυριακάτικο τραπέζι ετοιμάζουμε το πιο αρχοντικό φουρνιστό του καλοκαιριού, τον μουσακά. Έχει ολόγλυκες μελιτζάνες, ροδισμένες πατάτες και πλούσια, βουτυράτη μπεσαμέλ με κασέρι και αντί για κιμά έχει μοσχαράκι κρασάτο, σκέτο λουκούμι. Δίπλα του βάζουμε φέτες προζυμένιου ψωμιού, μια ντοματοσαλάτα με αλμύρες και κρίταμα, πικάντικη φέτα βαρελίσια και μια δροσερή γιαουρτοσάλτσα με βασιλικό.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Παγωτό σοκολάτα με τριμμένο μπισκότο (χωρίς παγωτομηχανή)

Τις ημέρες με ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες, κανένα άλλο γλυκό δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα ωραίο παγωτό. Ειδικά αν είναι σοκολατένιο, έχει μπισκότα και γίνεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς καν παγωτομηχανή. Θα μας δροσίζει γλυκά όλη την εβδομάδα. Προμηθευόμαστε αν θέλουμε και τραγανά χωνάκια.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT