Τα τέλεια γεμιστά

Η Νένα Ισμυρνόγλου μοιράζεται όλα τα μυστικά του απόλυτου φαγητού του καλοκαιριού και μας εκπλήσσει με μερικά μπόνους υλικά

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το που πιάνει να καλοκαιριάζει και κήποι και περιβόλια έχουν άφθονα ζαρζαβατικά, έρχονται και τα γεμιστά. Ντομάτες και πιπεριές, που είναι πιο εύκολο να τις αδειάσεις, αλλά και κολοκυθάκια και μελιτζάνες, που θέλουν λίγη παραπάνω υπομονή (και να πάρεις το κολάι) μπαίνουν νοικοκυρεμένα στο ταψί, σφιχταγκαλιασμένα, γεμισμένα με ρύζι μυρωδάτο. Με μερικές πατάτες παραχωμένες ενδιάμεσα, να καλύψουν τα κενά, είναι φαγητό που φτουράει – με ένα ταψί ταΐζεις μπόλικους νοματαίους. Και είναι από τα λαδερά που θα λαχταρήσουν όλοι, ένα ομορφοκαμωμένο μωσαϊκό που αποτυπώνει όσο κανένα άλλο την εποχή. Mελωμένα, τα γεμιστά είναι το πιο ωραίο πεσκέσι του καλοκαιριού. Βάζεις στο πλάι τους ένα κομμάτι φέτα ή λίγο γιαούρτι, βουτάς λίγο ψωμί στο λαδάκι ποτισμένο με τα ζουμιά των λαχανικών και δεν θέλεις τίποτα άλλο. Τα γεμιστά τρώγονται χλιαρά, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα. Πολλές παλιές Πολίτισσες μαγείρισσες τα κρατούσαν στο ψυγείο για μία ημέρα και τα σέρβιραν την επομένη – για να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Παρότι όλοι ζωγραφίζουν στον ίδιο καμβά, κάθε σπίτι για τα γεμιστά έχει τα δικά του μυστικά. Τα δικά του μαγειρικά τερτίπια. Άλλοι προσθέτουν ζάχαρη, άλλοι όχι και κάποιοι βάζουν λίγη στο καπάκι των λαχανικών, μαζί με λίγη φρυγανιά, για να γλυκοτραγανίσει. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT