Δύο μεγάλα πλαστικά δοχεία είναι τοποθετημένα κοντά στο ανοιχτό παράθυρο. Από την άλλη πλευρά ένας ανεμιστήρας φυσάει προς την κατεύθυνση τους. Είναι καλυμμένα με ένα λευκό τουλπάνι και μια ξύλινη κουτάλα τα κρατάει στη θέση τους. Μέσα κρυώνει ένα ρευστό άσπρο μείγμα που μοσχοβολάει βανίλια. «Εδώ βράζουμε το γάλα για να γίνει παγωτό. Το αφήνουμε να κρυώσει για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα το περνάμε από την παγωτομηχανή. Είναι η παλιά τεχνική και είναι η πιο φυσική. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για εμάς, αλλά μόνο έτσι θα βγάλει το παγωτό τα αρώματα και θα αποκτήσει την ωραία γεύση του», λέει ο κ. Αντωνίου, ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Κούτρα στη Νέα Σμύρνη.
![]() |
![]() |
![Νέα Σμύρνη: Στον Κούτρα για παγωτό καϊμάκι και αγνό σορμπέ από το 1958-3](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/07/koutras-zaxaroplasteio-nea-smyrni-3-gastronomos.jpg)
![]() |
![]() |
![Νέα Σμύρνη: Στον Κούτρα για παγωτό καϊμάκι και αγνό σορμπέ από το 1958-6](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/07/koutras-nea-smyrni-3-gastronomos.jpg)
Στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού έχει μεταλλικά τραπέζια και καρέκλες σκηνοθέτη, μια λευκή τέντα κάνει σκιά και στην είσοδο η παλιά κόκκινη επιγραφή που το βράδυ φωτίζεται με νέον γράφει με καλλιτεχνικά γράμματα: Δ. Κούτρας. Στον Κούτρα έρχονται οι λάτρεις της παλιάς συνήθειας «να κάτσεις να φας το γλυκό σου». Τα σερβίρουν σε ανοξείδωτα πιατάκια, τα παγωτά και σε χωνάκι. Τα σορμπέ είναι δροσιστικά και νόστιμα και έχουν γεύση αγνή που σε πάει πίσω στην παιδική σου ηλικία. Τα φτιάχνουν με φυσικό χυμό φρούτων, λεμόνι, φράουλα και μάνγκο, και βάζουν νερό και ζάχαρη – τίποτα άλλο. Το καϊμάκι είναι η πιο δημοφιλής γεύση και δεν είναι τυχαίο. «Γάλα πρόβειο είναι το μυστικό στο καϊμάκι αλλά το καλοκαίρι το βρίσκουμε πολύ δύσκολα, όσο υπάρχει στην αγορά δεν φτάνει για όλους. Το σαλέπι το παίρνουμε από τη Φλώρινα, φημίζονται σε εκείνα τα μέρη. Και αυτό πρέπει να ξέρεις πώς να το διαχειριστείς. Πρέπει να το αφήσεις να φουσκώσει και να βγάλει τα αρώματα του», λέει ο κ. Αντωνίου. Όλα τα παγωτά σερβίρονται με σιρόπι βύσσινο από αληθινά βύσσινα, από τον Αργουδέλη στη Δραπετσώνα. Όποιος θέλει μπορεί δίπλα στο γλυκό να βάλει και παγωτό. Το κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι είναι ακαταμάχητος συνδυασμός. Σερβίρουν και βυσσινάδα όπως παλιά, για γερή δόση νοσταλγίας αλλά και ζάχαρης.
![]() |
![]() |
![Νέα Σμύρνη: Στον Κούτρα για παγωτό καϊμάκι και αγνό σορμπέ από το 1958-9](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/07/koutras-nea-smyrni-6-gastronomos.jpg)
![]() |
![]() |
«Θα κλείσουμε για λίγες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο για να ξεκουραστούμε και από Σεπτέμβρη πάλι εδώ», λέει ο κ. Αντωνίου. «Ξεκινάνε τα σχολεία, μετά έρχονται γιορτές και εμείς θα είμαστε εδώ, σταθερά. Θα πουλάμε γλυκά και θα μοιράζουμε χαρά».
Πηγή: Γαστρονόμος