Ψητές σαρδέλες «παντρεμένες», σερβιρισμένες με βλίτα τσιγαριαστά

Ψητές σαρδέλες «παντρεμένες», σερβιρισμένες με βλίτα τσιγαριαστά

Οι αρωματικές και ζουμερές «παντρεμένες» σαρδέλες συνοδεύονται από βλίτα τσιγαριαστά σε αυτό το ελαφρύ, πολύ καλοκαιρινό φαγητό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Iδανικά, ψήνουμε τις «παντρεμένες» σαρδέλες στα κάρβουνα, σε θράκα δυνατή και σε σχάρα καυτή και καλά λαδωμένη, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Και στον φούρνο πάντως γίνονται νοστιμότατες και ζουμερές. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο σχαροτήγανο, σε δόσεις, σε πολύ δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.

1 ώρα προετοιμασία, 1 ώρα μαγείρεμα, 15′ αναμονή, Σύνολο: 2 ώρες και 15′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα βλίτα

Για τις σαρδέλες

Διαδικασία

Βλίτα τσιγαριαστά

  1. Για τις σαρδέλες με βλίτα τσιγαριαστά, ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα βλίτα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 200 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σέλινο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Σβήνουμε με το μηλόξιδο και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και η αψάδα για 1-2 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τις ντομάτες και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα βλίτα και τον μάραθο, αλατίζουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξύσμα, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.

Σαρδέλες

  1. Τρίβουμε μία μία τις σαρδέλες απαλά, με τα δάχτυλά μας, κάτω από τρεχούμενο νερό (έτσι φεύγουν πανεύκολα τα λέπια τους).
  2. Κόβουμε και αφαιρούμε τα κεφάλια τους και, τραβώντας τον αντίχειρά μας από το κομμένο σημείο έως την ουρά τους, αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά, τα λεπτά πλαϊνά κοκαλάκια και τα εντόσθια, χωρίς όμως να ξεχωρίσουμε τα φιλέτα μεταξύ τους. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C.
  4. Λαδώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί που να χωράει τα ανοιγμένα φιλέτα σε μονή στρώση και τα τακτοποιούμε εκεί, με το δέρμα τους προς τα κάτω.
  5. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε πάνω τους τον μαϊντανό, το ξύσμα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  6. Τις αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη για να απορροφήσουν τα αρώματα και καπακώνουμε το ένα φιλέτο με το άλλο, με τη γέμιση ανάμεσά τους – με άλλα λόγια τις «παντρεύουμε».
  7. Φουρνίζουμε και τις ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  8. Μοιράζουμε τα τσιγαριαστά βλίτα σε πιάτα, μοιράζουμε από πάνω τις ψητές σαρδέλες και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT