Tηγανητά μπουρίτο ή αλλιώς chimichangas. Γεμίζουμε με κοτόπουλο και συνοδεύουμε με σάλτσα chipotle, με καυτερή, αποξηραμένη και καπνισμένη πιπεριά.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 6 τορτίγιες από σιτάλευρο
- 600 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 200 γρ. κρεμμύδι ξερό, χοντροτριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
- 1-2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη (ή όσο θέλουμε)
- 1/2 μάτσο ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη (ή 2 κουτ. σούπας ξερή, τριμμένη)
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα
- 300 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 200 γρ. ξινόκρεμα (sour cream ή crème fraîche, στα σούπερ μάρκετ – εναλλακτικά, βάζουμε γιαούρτι στραγγιστό)
- 1/2 μάτσο κόλιανδρο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα (αν δεν μας αρέσει ή δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με μαϊντανό)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 70 ml ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα chipotle
- 250 γρ. ντομάτα, σε καρέ
- 100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ ανακατεμένες με 1 κουτ. σούπας πιπεριές «chipotle», ψιλοκομμένες (είναι οι μικρές πράσινες πιπεριές χαλαπένιος που έχουν καπνιστεί και αποξηρανθεί – σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αντικαθιστούμε με 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα +1 κουτ. γλυκού καυτερή)
- 30 ml χυμός λάιμ (ή λεμονιού)
- τα φύλλα από 1 μάτσο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε chimichangas με κοτόπουλο και σάλτσα chipotle, ξεκινάμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.
Τσιμιτσάνγκας
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το λάδι σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε το κοτόπουλο για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε ένα σκεύος και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τις πιπεριές, το τσίλι, τη ρίγανη και το κύμινο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
- Αλείφουμε τις τορτίγιες με το ασπράδι και από τις δύο πλευρές και τις γεμίζουμε με το τυρί και το μείγμα κοτόπουλου.
- Τις διπλώνουμε σε φάκελο, ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις τορτίγιες για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε με την ξινόκρεμα και τη σάλτσα τσιπότλε.
Πηγή: Γαστρονόμος