30′ προετοιμασία
10′ τηγάνισμα
Σύνολο: 40′
Υλικά
Μερίδες: 6 ως μεζές
- 400 γρ. μπάμιες μέτριες, καθαρισμένες και ολόκληρες
- 40 ml ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το κουρκούτι - 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 100 ml σόδα (το αναψυκτικό), παγωμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
- Για τις μπάμιες ολόκληρες σε ανάλαφρο κουρκούτι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις μπάμιες και τις ανακατεύουμε με το ξίδι και αλάτι.
- Τις αραδιάζουμε σε μία στρώση και ψήνουμε τις μπάμιες για 15 λεπτά (ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο).
- Με τον τρόπο αυτόν οι μπάμιες δεν θα βγάλουν τα ενοχλητικά «σάλια».
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, το πιπέρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, την παγωμένη σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να προκύψει ένας πυκνός χυλός.
- Βάζουμε κάθε μπάμια μέσα στον χυλό και τη γυρίζουμε με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθεί από όλες τις πλευρές.
- Τηγανίζουμε τις μπάμιες σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μυστικά για το τηγάνισμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.