Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες

Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες

Στην πλατεία ενός χωριού, σε ένα παλιό ναυπηγείο, κάτω από πεύκα ή μπροστά στην παραλία. Δέκα νόστιμα και οικονομικά μέρη για φαγητό, μια διαφορετική γαστρονομική όψη της Χαλκιδικής.

7' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία δεκαετία η Χαλκιδική γνωρίζει μια γαστρονομική άνθιση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Στον χάρτη προστίθενται συνεχώς νέα σημεία που αυξάνουν τον ανταγωνισμό, ενώ ο πήχης στους παλιούς «παίκτες» ανεβαίνει διαρκώς. Έτσι όμως ανεβαίνουν και οι τιμές. Πρεσβευτές της υψηλής γαστρονομίας και μοδάτα εστιατόρια ομολογουμένως ανεβάζουν το κόστος της εξόδου, υπάρχουν όμως και μαγαζιά, γνωστά και άγνωστα, παλιά και πιο καινούργια, που προσπαθούν να μαγειρεύουν με πρώτες ύλες της περιοχής και μεράκι, όπου μπορείς να καθίσεις και να φας καλά με περίπου είκοσι-είκοσι πέντε ευρώ το άτομο. Από σαρδέλες και αχνιστά μύδια, μέχρι ζουμερά σουτζουκάκια, μελωμένα γεμιστά, μακεδονίτικη κρεατόπιτα, γιουφκάδια και παραδοσιακό αρνάκι ψήμα.

Καφενείο ο Νίκος: με μπροστάρη το τσίπουρο

Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-1 Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-2

Είναι το πρώτο καφενείο που άνοιξε στο προσφυγικό χωριό Νέα Φώκαια. Από το 1928 εξυπηρετεί καθημερινά όλο τον χρόνο τις ανάγκες των χωριανών και των περαστικών. Σήμερα, ο Νίκος Αϊβαλιώτης μαζί με τη γυναίκα του Ελένη, η τρίτη γενιά δηλαδή, επιμένουν να σερβίρουν μαγειρευτά ημέρας, όπως γεμιστά και μπάμιες κοτόπουλο, να κρατάνε κάποιες πολύ παλιές συνταγές, λόγου χάριν τα κεφτεδάκια με σάλτσα, και να προτείνουν νόστιμους ψαρομεζέδες – η σαρδέλα και ο γαύρος από ψαράδες της περιοχής έχουν την τιμητική τους. Πάνω από όλα όμως έρχεται το τσίπουρο. «Αγοράζω σταφύλια από την Πελοπόννησο και φτιάχνω το δικό μου τσίπουρο, με ή χωρίς γλυκάνισο. Είναι η καψούρα μου, το άγχος που έχω κάθε χρόνο να βρω σωστό σταφύλι», λέει ο Νίκος, που παράγει ετησίως 2,5-3 τόνους.

Νέα Φώκαια, Τ / 23740-81207. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, Δευτέρα-Κυριακή 05:00-03:30.

Ψητοπωλείο ο Γρηγόρης: ο μάγος της σχάρας

«Μόνο τη ρώσικη δεν φτιάχνω γιατί δεν μου αρέσει που έχει μαγιονέζα και πολλά λιπαρά», μου λέει η Φανή Καραγιάννη, σύζυγος του Γρηγόρη, ιδιοκτήτη του ομώνυμου ψητοπωλείου στην Άφυτο, η οποία επέμεινε να μην αναφέρω το μαγαζί τους στο ρεπορτάζ. «Δεν θέλω διαφήμιση, έχουμε πολύ κόσμο και δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Δεν βρίσκουμε άτομα για σέρβις, καταλαβαίνεις;», με ρωτάει για να γυρίσει την κουζίνα τους. Από το1997 φιλεύουν τους πελάτες με πρώτης τάξεως ψητά κρέατα. Χειροποίητο σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, κοτόπουλο στήθος στα κάρβουνα και μοσχαρίσια κεφτεδάκια με βιολογικά αυγά είναι οι βασικοί λόγοι που κάποιος θα έρθει να καθίσει στην πλακόστρωτη αυλή τους. Είναι και συγκινητικό το μέρος, το αγιόκλημα μαζί με τα γεράνια και τις υπόλοιπες γλάστρες σου θυμίζει παλιά ελληνικά καλοκαίρια.

Άφυτος, Τ/ 23740-91517. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, Δ-Κ 14:00-23:00.

Ουζερί Μπαλατσός: το φιλί των μουριών

Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-3 Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-4

Στο κέντρο της Κρυοπηγής, κάτω από δυο τεράστιες μουριές που θαρρείς ότι φιλιούνται, βρίσκεται το μαγαζί της οικογένειας Μπαλατσού, το οποίο μετράει φέτος είκοσι χρόνια ζωής. Σταθερό σημείο συνάντησης των ντόπιων, ξεκίνησε ως καφενείο και μετεξελίχθηκε σε ουζερί. Το μενού του κινείται σε δυο πόλους. Από τη μια τα φρέσκα ψαράκια, δηλαδή γαύρος, σαρδέλα, κουτσομουράκια και πότε-πότε κανά θραψαλάκι, από την άλλη κλασικά κρεατικά της ώρας – σουβλάκια, αρνίσια παϊδάκια και ζουμερά σουτζουκάκια. Το εντυπωσιακό στοιχείο του καταλόγου είναι η απρόσμενα μεγάλη ποικιλία στις σαλάτες που συνοδεύουν αντιστοίχως είτε τα ψαρικά είτε τα κρεατικά. Ξεχωρίζει η πλιγουροσαλάτα με τις γαρίδες και η πράσινη ανάμεικτη με σταφύλι και δυόσμο.

Κρυοπηγή, Τ/ 23740-52417. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, Δ-Κ 12:00-23:30.

Καντίνα του Ηλία: λίγα και καλά

Μπροστά στη θάλασσα στην παραλία Ξινά, ο Σκοπελίτης Ηλίας Σκαβέντζος, πριν από 12 χρόνια έφτιαξε μόνος του μια καντίνα με ξύλα της θάλασσας και λογής-λογής φωτογραφίες, σαν κι αυτή με τον λευκό καρχαρία που είχε πιαστεί στην περιοχή το 1973. Δυο-τρία πραγματάκια σερβίρει και αρνείται πεισματικά να βάλει τηγανητές πατάτες. «Yγιεινή διατροφή πάνω από όλα», λέει γελώντας. Οι λιγοστές του προμήθειες είναι από ντόπιους. Σαρδέλα, θράψαλο και χταπόδι (αν βρεθεί) από τους ψαράδες του Παλιουρίου (κυρίως), κρέατα, όπως χοιρινό σουβλάκι, κοτόπουλο και πανσέτα από κρεοπωλεία των γειτονικών χωριών. «Παίρνω 2-3 κιλά κάθε ημέρα από όλα τα είδη και τελειώνουν, δεν θέλω να κρατάω δεύτερης ημέρας κρέας ή ψάρι», εξηγεί με φόντο το βαθύ μπλε της θάλασσας.

Παραλία Ξινά, Παλιούρι, Τ/ δεν έχει. Λειτουργεί Μάιο-Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή 09:30-20:00.

Ακνός: ελληνικές γεύσεις σε προσιτές τιμές

Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-5
Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-6 Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-7

Ο Ακνός, καλά κρυμμένος στην παλιά πλατεία του Πευκοχωρίου, μακριά από την πολυκοσμία και τον χαμό των αυτοκινήτων, είναι ένα στοίχημα που φαίνεται ότι αντέχει. Στην πιο τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής, κόντρα στο ρεύμα των ετοιματζίδικων φαγητών και των πανάκριβων πιάτων υψηλής γαστρονομίας, σερβίρει μαγειρευτά φαγητά και κρεατικά. Προσπαθεί να αξιοποιήσει αρκετά προϊόντα Π.Ο.Π., όπως φέτα Χαλκιδικής, σέβεται τις παραδοσιακές συνταγές όπως η μακεδονική κρεατόπιτα, και φροντίζει τα κρέατα του να είναι σωστά ψημένα. Ξεχωρίζουν η αυγοπατατάδα με δερματίσιο τυρί Μακεδονίας και καπνιστή πάπρικα, τα γιουφκάδια με την τριμμένη γραβιέρα και οι κολοκυθοκεφτέδες του σεφ Εύμορφου Αρνίδη. Αρκετές επιλογές σε ελληνικές ετικέτες κρασιού, μπίρες και αποστάγματα.

Παλιά Πλατεία Πευκοχωρίου, Τ/ 23740-61810. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, Δεύτερα-Kυριακή, 12:00-00:00.

Ταβέρνα Κληματαριά: οικογενειακή φροντίδα και νοστιμιά

Η Κληματαριά είναι από τις πιο παλιές ταβέρνες της Χαλκιδικής και πλέον αποτελεί γαστρονομικό προορισμό. Από το 1963 που η οικογένεια Αγοραστού άνοιξε το μαγαζί υπηρετεί την ίδια κουζίνα του μαγειρευτού φαγητού, της σούβλας και των ψητών κρεατικών. Εδώ θα βρείτε από κότσι χοιρινό στον φούρνο και παραδοσιακό αρνάκι ψήμα (με λαχανικά στον φούρνο) μέχρι μελιτζάνες παπουτσάκι, μπάμιες και κοκκινιστό μοσχαράκι. Πολύ νόστιμο το μοσχαρίσιο συκώτι, ενώ ξεχωρίζουν και τα αρνίσια παϊδάκια. Το μενού συμπληρώνεται από διάφορα ορεκτικά με τυρί, όπως μπουγιουρντί και κεφαλοτύρι ψητό, φρέσκες σαλάτες, μια μεγάλη ποικιλία στα χόρτα, και πολλές αλοιφές.

Μεταγκίτσι, Τ/ 23750-92365. Λειτουργεί το καλοκαίρι Δευτέρα-Κυριακή 12:30-23:00 και τον χειμώνα με το ίδιο ωράριο τα Σαββατοκύριακα.

Εστιατόριο Αρσανάς: η μεταμόρφωση ενός ναυπηγείου

Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-8
Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-9 Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-10

Ο Μιχάλης Δεληθανάσης έχει ακόμη αναμνήσεις από το μικρό ναυπηγείο όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και το οποίο έκλεισε οριστικά το 1992. Τέσσερα χρόνια αργότερα αποφάσισε να το μεταμορφώσει σε ένα εστιατόριο που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο, θα βάζει απαράβατη προτεραιότητα την ποιότητα και θα προσπαθεί να εξελίσσεται συνεχώς γαστρονομικά. Παρά τις αρκετές «γκουρμεδιές» του μενού, μπορείτε να βρείτε αρκετά οικονομικά και νόστιμα πιάτα, όπως το σαβόρο με ψάρι ημέρας, τον παστό κολιό και τις αντζούγιες, και τα τηγανητά κολοκυθάκια με τη σκορδαλιά. Νόστιμα πολύ τα δυο του σαγανάκια με γαρίδα και μύδι, ωραία τηγανισμένος ο γαύρος και όσο μαλακό πρέπει το καλαμάρι σχάρας. Βέβαια, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού αποτελούν τα μαρινάτα ψάρια.

Νικήτη, Τ/ 23750-23.787. Λειτουργεί όλο τον χρόνο Δευτέρα-Κυριακή 12:15-00:30, εκτός από μέσα Νοέμβρη με μέσα Δεκέμβρη.

Στέλιος εστιατόριο: τι σαρδέλα είναι αυτή!

Ο Στέλιος Μελίσσης τρέχει το οικογενειακό εστιατόριο που άνοιξε ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, το 1962 στην Τορώνη μπροστά στην παραλία. Κι από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του η φιλοσοφία είναι ίδια, οικονομικές τιμές και φρέσκια πρώτη ύλη για να τρώει ποιοτικά ο πολύς κόσμος. Το μενού, εκτός από τα φαγητά της ώρας, όπως το τουρλού, τα ντολμαδάκια και τα κεφταδάκια, περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια κυρίως από τους ψαράδες στο Πόρτο Κουφό. Στα μικρά ψάρια η ψητή σαρδέλα ξεχωρίζει για τη νοστιμιά της, τροφαντή με λαδολέμονο, ενώ και ο τηγανητός γαύρος ταιριάζει πρίμα με μια φθηνή ρετσίνα. Το σκηνικό είναι απλό, καρέκλες, δυο πεύκα που προσφέρουν δροσιά, και θάλασσα.

Τορώνη, Τ/ 697-2058136. Λειτουργεί Μάη-Οκτώβρη, Δευτέρα-Κυριακή 12:00-00:00.

Εστιατόριο το Ακρογιάλι: 100 χρόνια ζωής

Το Ακρογιάλι φέτος γίνεται εκατό χρονών, αφού το 1924 ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, Δημήτρη Σαρρή, αποφάσισε να ανοίξει ένα μαγαζί στην Ολυμπιάδα κυριολεκτικά μπροστά στη θάλασσα. Το πλούσιο μενού του περιλαμβάνει –φυσικά– αχνιστά μύδια της περιοχής, φρέσκα λαχανικά, χειροποίητες αλοιφές, και το διάσημο μελωμένο χταπόδι που μετά το σοτάρισμα σβήνει με κρασί και μέλι. Επίσης, θα βρείτε πελαγίσια ψάρια, όπως σαργούς, μπαρμπούνια και μπακαλιάρους, σε πολύ προσιτές τιμές που κινούνται γύρω στα 50 ευρώ/κιλό, και διάφορες τσαχπινιές, λόγου χάριν τον παστουρμά θαλάσσης. Η διαθεσιμότητα τους εξαρτάται από τους συνεργαζόμενους ψαράδες. Επίσης, το μενού συμπληρώνεται ιδανικά από τοπικά εμφιαλωμένα κρασιά χαμηλού κόστους, με το ακριβότερο να μην ξεπερνάει τα 23 ευρώ.

Ολυμπιάδα, Τ / 697-3690178. Λειτουργεί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο Δευτέρα-Κυριακή 12:30-23:00.

Ψητοπωλείο Το τζάκι: στο Παλαιοχώρι για κρέας

Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-11 Αγνωστη Χαλκιδική: Παραθαλάσσιες καντίνες, κρυφές ταβέρνες και αιωνόβιοι καφενέδες-12

Στο Παλαιοχώρι, ένα χωριό σε ύψος 550 μέτρων κοντά στην Αρναία, ο Δημήτρης Τσιούντος, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, Γιώργου, άνοιξε ένα ντελικατέσεν ψητοπωλείο. Εδώ, συνδυάζονται ιδανικά η φιλοξενία με την πρώτη ύλη και τη χαμηλή τιμή. «Άμα τα φώτα της κουζίνας είναι ανοιχτά θα φιλέψω όποιον έρθει», λέει ο Γιώργος. Προμηθεύεται κοτόπουλα και κρέας από τη Γαλάτιστα και την Παλαιόχωρα, ενώ το μπιφτέκι εξακολουθεί να το φτιάχνει η μαμά του, η κυρία Βασιλική. Αναλογία σταθερή, μισό χοιρινό μισό μοσχάρι για να μην «σφίξει». Από κει και πέρα, στα κάρβουνα θα βρείτε κοτόπουλο, λουκάνικο ντόπιο, μπριζόλα και πανσέτα. Οι τηγανητές πατάτες είναι «αληθινές», όπως του είπαν πρόσφατα κάτι παιδάκια, οι αλοιφές χειροποίητες και οι σαλάτες με υλικά της περιοχής. Η αναλογία τιμής-ποιότητας είναι πραγματικά δυσεύρετη.

Παλαιοχώρι, Τ/23720-41404. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, το καλοκαίρι Δευτέρα-Κυριακή μετά τις 19:00 μέχρι όσο πάει.

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT