Τα κρασιά της εκδρομής: 10 ελληνικές ετικέτες με βιδωτό πώμα για το καλοκαίρι

Τα κρασιά της εκδρομής: 10 ελληνικές ετικέτες με βιδωτό πώμα για το καλοκαίρι

Τι θα πιούμε σε ένα πικνίκ δίπλα στο κύμα, σε μια χαλαρή εξόρμηση με φίλους ή με καλή παρέα στο σπίτι; Κρασιά που ανοίγουν πριν προλάβουμε να πούμε «βάλε μου».

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν ήμουν παιδί, το καλοκαίρι σήμαινε ξεγνοιασιά και το μετρούσαμε σε μπάνια και παγωτά – όποιος είχε τα περισσότερα ήταν ο νικητής. Μεγαλώνοντας προστέθηκαν και άλλες αμαρτίες, όπως το φαγητό και το κρασί φυσικά. Με τους ρυθμούς της ζωής πια, αυτό που ψάχνουμε όλοι μας είναι στιγμές χαλάρωσης, να πάμε κάπου ωραία χωρίς να βρούμε κίνηση, χωρίς να πρέπει να κουβαλήσουμε πολλά πράγματα μαζί μας και γενικά να μην υπάρχει άγχος ότι ξεχάσαμε κάτι απαραίτητο, όπως ας πούμε το ανοιχτήρι. Με αυτό το σκεπτικό, έχω επιλέξει 10 ετικέτες κρασιών με βιδωτό πώμα (γνωστό και ως stelvin ή screwcap).

Viognier Cuvée Larsinos, Κτήμα Σκούρα, Πελοπόννησος

Τι καλύτερο το καλοκαίρι από ένα ζουμερό και φρουτώδες κρασί από την ποικιλία Viognier, που παράγει κρασιά με έντονα αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, εσπεριδοειδών και άγουρων τροπικών φρούτων, με λιπαρή υφή, μέτριο προς γεμάτο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα. Απολαύστε το με τυριά, δροσερές σαλάτες αλλά και μόνο του.

Μαλαγουζιά, Kitrvs Winery, Πιερία

Το οινοποιείο Kitrvs βρίσκεται στην Πιερία, κοντά στον Όλυμπο, κι εδώ και χρόνια παράγει μία από τις ποιοτικότερες Μαλαγουζιές. Ένα κρασί που έχει ζυμωθεί σε τσιμεντένιες και ανοξείδωτες δεξαμενές, με έντονη αρωματική ένταση φρέσκων, ζουμερών πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών, άγουρων τροπικών και αρώματα βασιλικού. Ένα κρασί ελαφρύ, με μέτρια οξύτητα, λιπαρή υφή και μέτριο σώμα, ιδανικό για απεριτίφ στην παραλία, μαζί με μια φρουτοσαλάτα ή μια πράσινη, δροσερή σαλάτα.

Alba di Munte, Traminer, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο

Ένα κρασί από το ορεινό Μέτσοβο και τον ιστορικό επικλινή αμπελώνα Γινιέτς, σε υψόμετρο 900 μ. Το Κατώγι Αβέρωφ, αν και είναι πιο γνωστό για τα ερυθρά κρασιά του, παράγει και εξαιρετικά λευκά, όπως το Traminer Alba di Munte. Ένα λευκό κρασί με ανοιχτό χρώμα, έντονα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων, με πολύπλοκο στόμα, έντονη οξύτητα και επίγευση. Απολαύστε το δίπλα σε ένα ωμό λευκό ψάρι μαριναρισμένο με εσπεριδοειδή.

Sauvignon Blanc, Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια

Η απόλυτη καλοκαιρινή ποικιλία είναι το Sauvignon Blanc. Μια ποικιλία με φοβερή φρεσκάδα και ένταση αρωμάτων. Διακρίνουμε γρασίδι, φρέσκα εσπεριδοειδή, όπως λεμόνι και πορτοκάλι, πράσινα και πυρηνόκαρπα φρούτα, αλλά και ανθικά αρώματα. Έχει υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και επίγευση. Θα ταίριαζε δίπλα σε ένα φρικασέ ψαριού ή σε ψάρι με χόρτα.

Classy Λευκός, Μαλαγουζιά – Sauvignon Blanc-Μοσχοφίλερο, Κτήμα Στροφιλιά, Πελοπόννησος

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκινάει το οινοποιείο Στροφιλιά, ένα ιστορικό οινοποιείο με αμπελώνες σε Αττική και Πελοπόννησο. Το Classy είναι μια value for money σειρά κρασιών με φρουτώδη χαρακτήρα, εσπεριδοειδών και ανθέων. Ένα ελαφρύ κρασί για απεριτίφ, με τραγανή οξύτητα και μέτριο σώμα, ιδανικό για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις. Απολαύστε το δίπλα σε ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Notes Λευκό, Sauvignon Blanc, Gentilini Winery & Vineyards, Κεφαλονιά

Στο παραλιακό χωριό Μηνιές στην Κεφαλονιά βρίσκεται το οινοποιείο Gentilini, με τη Μαριάννα Κοσμετάτου και τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο να είναι η δεύτερη γενιά που το «τρέχει». Το Notes είναι ένα κρασί από 100% Sauvignon Blanc, που μυρίζει αλμύρα, ενώ η αύρα του έχει καλοκαιρινό αέρα. Διακρίνουμε αρώματα πράσινων φρούτων, βοτάνων, λουλουδιών και εσπεριδοειδών, ενώ στο στόμα η οξύτητα είναι δροσιστική και το σώμα μέτριο. Είναι ιδανικό κρασί για να ξεδιψάσουμε από την κάψα του καλοκαιριού. Ταιριάζει πολύ με όστρακα και μαριναρισμένα ωμά ψάρια.

F by Foivos, Μοσχάτο-Ασύρτικο, Foivos Papastratis, Εύβοια

Αν η αγάπη για το κρασί είχε όνομα, μάλλον δίπλα θα είχε μια φωτογραφία του Φοίβου. Από μικρό παιδί μέσα στο κρασί, αφού ο νονός του είναι γνωστός οινολόγος και η μητέρα του είναι δημοσιογράφος οίνου. Ο Φοίβος έκανε τα παιδικά του όνειρα πραγματικότητα και δημιούργησε τα δικά του κρασιά. Το F by Foivos είναι ένα χαρμάνι με Μοσχάτο και Ασύρτικο, από τη μια αρωματικό με φρουτώδη στοιχεία και άνθη και από την άλλη όξινο με δομή. Δοκιμάστε το με μικρά τηγανητά ψαράκια.

4-6 Ροζέ, Αγιωργίτικο, Γαία Οινοποιητική, Πελοπόννησος

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μετά το 14-18, δημιούργησε ένα ροζέ με πιο ανοιχτό χρώμα, σαν αυτά της Προβηγκίας. Όπως λέει και το όνομά του, το αφήνει σε επαφή με τις φλούδες από 4 έως 6 ώρες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ένα ευγενές, κομψό ροζέ χρώμα και αρώματα φράουλας, κερασιού, εσπεριδοειδών και ανθέων. Ένα κρασί με ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα, ιδανικό να το απολαύσετε δίπλα σε ένα ταρτάρ τόνου ή σε ένα σεβίτσε γαρίδας.

Malva de Crete, Malvasia di Candia, Οινοποιείο Ιδαία Γη, Κρήτη

Το Οινοποιείο Ιδαία Γη στην αμπελουργική ζώνη Δαφνές της Κρήτης ξεκίνησε την παραγωγή κρασιών το μακρινό 2002. Το Malva, εμπνευσμένο από την ποικιλία αλλά και το αρωματικό λουλούδι Malva Sylvestris, είναι μια ξηρή έκφραση της ποικιλίας Μαλβαζίας, ένα εξαιρετικά έντονα αρωματικό κρασί, με αρώματα γλυκών ανθέων, λευκόσαρκων φρούτων και βοτάνων, με μέτρια οξύτητα και ελαφρύ σώμα. Ανοίξτε το με μια χορτόπιτα.

Atma Ερυθρός, Ξινόμαυρο- Μανδηλαριά, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Μακεδονία

Το Atma ξεκίνησε σαν ένα κρασί για εξαγωγές, αλλά σύντομα ο Απόστολος Θυμιόπουλος το διέθεσε στην ελληνική αγορά. Το να δημιουργείς σπουδαία ακριβά κρασιά δεν είναι σίγουρα εύκολο, αλλά εξίσου δύσκολο είναι να παράγεις εξαιρετικά οικονομικά κρασιά! Είναι ένα χαρμάνι Ξινόμαυρου με τη δύστροπη Μανδηλαριά, έχει αρώματα άγουρης φράουλας, ροδιού, βύσσινου και μπαχαρικών, τονισμένη οξύτητα και μέτριες τανίνες και σώμα. Ό,τι πρέπει για κεφτέδες κοκκινιστούς.

Πηγή: Γαστρονόμος 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT