Αυθεντικές βέλγικες βάφλες

Οι αυθεντικές βέλγικες βάφλες έχουν μεγάλη διαφορά από τις κλασικές αμερικανικές, τόσο στον τρόπο που φτιάχνονται, όσο και στην υφή τους αλλά και στο πώς τις σερβίρουμε. Και είναι απολαυστικές.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βελγικές βάφλες τρώγονται με το χέρι, όχι με μαχαιροπίρουνο, και συνήθως χωρίς κάποιο topping, μόνο με λίγη άχνη ζάχαρη ή με λιωμένη σοκολάτα. Παρασκευάζονται με ζύμη και όχι με χυλό, φουσκώνουν με μαγιά και όχι με μπέικιν πάουντερ και είναι πάντα γλυκές. Ή υφή τους δεν είναι τόσο αέρινη όσο των αμερικανικών, αλλά είναι πιο πυκνή και πλούσια.

20′ προετοιμασία

20′ ψήσιμο

40′ αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Τεμάχια: 10

  • 500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. (6 κουτ. σούπας) ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 150 ml (3/4 κούπας) νερό
  • 2 αυγά
  • 190 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. χοντρή διακοσμητική ζάχαρη ψησίματος σε κρυστάλλους*
    Σερβίρισμα
  • άχνη ζάχαρη ή λιωμένη σοκολάτα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αυθεντικές βέλγικες βάφλες, ξεκινάμε ζεσταίνοντας το νερό μέχρι να χλιαρύνει ελαφρώς (προσοχή, δεν πρέπει να είναι ζεστό, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά). Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 300 γρ. (2 1⁄2 κούπες) από το αλεύρι μαζί με τα 80 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και 15 γρ. από το βούτυρο και ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να γίνει ένα μαλακό, κολλώδες ζυμάρι.
  3. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο βούτυρο, αλλά δεν ανακατεύουμε. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.
  4. Μόλις περάσει το εικοσάλεπτο, ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ομοιογενής ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι).
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη την ανοίγουμε να πάρει τετράγωνο σχήμα 30 x 30 εκ.
  6. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τη χοντρή διακοσμητική ζάχαρη και τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό.
  7. Κόβουμε το ρολό σε κομμάτια βάρους 100 γρ. και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε κατά μέρος να «ξεκουραστούν» για 20 λεπτά. (Αν προτιμάμε, μπορούμε να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη και να τα αφήσουμε 1 βράδυ στο ψυγείο.)
  8. Ζεσταίνουμε τη βαφλιέρα να κάψει καλά. Τοποθετούμε ένα μπαλάκι ζύμης στο κέντρο και ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα και να καραμελώσει η ζάχαρη. Ο χρόνος εξαρτάται από τη βαφλιέρα και τη θερμοκρασία που θα επιλέξουμε. Υπολογίζουμε περίπου 2 λεπτά σε μια μεσαία βαθμίδα.
  9. Σερβίρουμε τις βάφλες με λίγη άχνη ζάχαρη ή λιωμένη σοκολάτα. Οι βελγικές βάφλες τρώγονται ευχάριστα και την επόμενη μέρα, αν τις ζεστάνουμε ελαφρώς.

Μυστικά

*Τη χοντρή διακοσμητική ζάχαρη ψησίματος τη βρίσκουμε σε ορισμένα μπαχαράδικα αλλά και σε μαγαζιά που πουλάνε ζαχαρόπαστες και άλλα εξειδικευμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Είναι κατάλευκη και αποτελείται από κρυστάλλους που μοιάζουν με μεγάλους κόκκους ρυζιού. Συνήθως πασπαλίζουν με αυτήν γλυκά ψωμιά και άλλα ψητά αρτοσκευάσματα, γιατί δεν λιώνει και δεν χάνει το σχήμα της στο ψήσιμο. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας ως εξής: Παίρνουμε κύβους ζάχαρης, τους βάζουμε σε ένα σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς και τους κοπανίζουμε με το γουδί ή με ένα σφυράκι μέχρι να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT