Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά

Παραδοσιακό καϊμάκι, καλοφτιαγμένο παρφέ, αρωματικό σορμπέ ή αρτιζανάλ τζελάτο; Ο,τι και αν προτιμάτε. σε αυτά τα μαγαζιά θα βρείτε τις καλύτερες εκδοχές τους.

14' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μέρες του καύσωνα δεν λένε να τελειώσουν, οι διακοπές αργούν ακόμη, πώς λοιπόν θα την παλέψουμε στην πόλη; Τα παγωτά είναι η λύση! Δροσιστικά και νόστιμα, είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους. Δοκιμάσαμε πολλά σε διάφορα σημεία της Αθήνας και των πέριξ και ξεχωρίσαμε τα εξής 18. Αλλα πιο κλασικά, που ακολουθούν την ίδια συνταγή για χρόνια και χρόνια, άλλα με ανανεωτικές, πολλές φορές και απρόσμενες ιδέες, αυτά τα μαγαζιά –παγωταζίδικα, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοτυροπωλεία− φτιάχνουν τα παγωτά τους χωρίς μείγματα και πρόσθετα, με ποιοτικές πρώτες ύλες, γνώση και τεχνική. Αλλού πάμε για το μαστιχωτό, πυκνό καϊμάκι ή το νοσταλγικό παρφέ, αλλού για τη θεϊκή μονοποικιλιακή σοκολάτα, την πλούσια τζιαντούγια ή τη ρικότα με σύκο, αλλού για τα παγωτά, τα σπιρτόζικα σορμπέ και τις γρανίτες με όλη τη γεύση και τα αρώματα των φρούτων της εποχής. Μπορούμε να διανύσουμε χιλιόμετρα για χάρη τους.

Μαραμπού στο Παγκράτι

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-1
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-2
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-3

Στο μικρούλι παγωτατζίδικο της Αρχελάου η Βίκυ Περιστάνογλου και ο Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου πειραματίζονται συνεχώς με νέες γεύσεις. Πέρα από μερικές που βρίσκονται σταθερά στο μενού, όπως το γαλατένιο ανθόγαλο και η αλατισμένη καραμέλα, ανάλογα με την εποχή και την όρεξη των δημιουργών θα πετύχεις κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Κατά καιρούς έχουν εμπλουτίσει το παγωτό τους με απρόσμενα υλικά όπως η μαύρη μπίρα, το ταχίνι ή οι καυτερές πιπεριές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκεί δεν θα βρεις και καλοφτιαγμένες κλασικές γεύσεις. Η σοκολάτα τους, μαζί με το ανθόγαλο και το πλούσιο, κρεμώδες σορμπέ φυστίκι, για παράδειγμα, είναι από τα αγαπημένα μου. Πρόσφατα δοκίμασα, μαζί με fior di latte, το δροσιστικό σορμπέ ροδάκινο, που σου αφήνει την καθαρή αίσθηση του φρούτου, ενώ τις επόμενες μέρες στο ρεπερτόριο του Μαραμπού θα μπαινοβγαίνει η σοκολάτα με ελαιόλαδο και ανθό αλατιού και η κρέμα με θυμάρι και μαρμελάδα λεμόνι. Γ.Π.

Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037

Αφοί Ασημακόπουλοι στα Εξάρχεια

Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο των Εξαρχείων έχει βρει εδώ και χρόνια τη συνταγή για καλό παγωτό. Πώς και πώς περιμένουμε κάθε καλοκαίρι το παρφέ του, που είναι από τα πιο βουτυράτα και εθιστικά της Αθήνας – ειδικά το παρφέ κρέμα με τις γενναίες ποσότητες χοντροκομμένου και καβουρδισμένου ποιοτικού αμύγδαλου. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το σούπερ δροσιστικό και ευχάριστα ξινό παγωτό γιαούρτι με αγριοκέρασο. Πάει τέλεια με μία από τις άλλες σπεσιαλιτέ του καταστήματος, το τσουρέκι. Οι φαν του είδους θα εκτιμήσουν το φινετσάτο παγωτό σοκολάτα. Αλλά και οι πιο «μοντέρνες» εμπνεύσεις όπως το παγωτό μάνγκο ή η κρέμα με σύκο και τσίπουρο δεν απογοητεύουν. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

Django Gelato στο Κουκάκι

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-4
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-5
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-6
Φωτογραφία: Αγγελος Γιωτόπουλος

Στα πρώτα του βήματα ως παγωτατζής της φυσικής σχολής, ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο ώστε να μη μυρίζουν τα φρέσκα αυγά στις συνταγές του. Εβαζε έτσι αρκετή βανίλια, αλλά και καμμένη ζάχαρη για να δημιουργήσει μια πιο έντονη γεύση που θα κάλυπτε την αυγουλίλα. Το παγωτό αυτό με τη βανίλια και την καμμένη καραμέλα το έλεγε «κρεμ μπρουλέ», μέχρι την ημέρα που στο κατάστημα ξεκίνησε να εργάζεται ως stagiaire ένας Ισπανός. Ο Οβίδιο Σάντσεζ απέρριψε την ονομασία της μπρουλέ, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά επιδόρπια είναι ουσιαστικά ισπανικό. Το αν η κρέμα καταλάνα είναι η πρόγονος της μπρουλέ στο εθνικό βιβλίο συνταγών της Γαλλίας ή αν πραξικοπηματικά και αδίκως οι μεν ζητούν την πατρότητα από τους δε δεν μπορούμε να το ξέρουμε με σιγουριά. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως η αρχική συνταγή για το παγωτό Κρέμα Καταλάνα του Django έχει ως βάση το γλυκό που έκανε η Καταλανή γιαγιά του Οβίδιου, πάνω στην οποία πάτησε ο Καρακατσάνης για να τελειοποιήσει το παγωτό του. Ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού μαζί με κανέλα αρωματίζουν μια από τις ωραιότερες κρέμες παγωτό που μπορεί κανείς να απολαύσει στο Κουκάκι αλλά και στην Ερμούπολη Σύρου. Για το καλοκαίρι προτείνουμε το υπέροχο σορμπέ φιστίκι τους, το πεπόνι αλλά και το τελευταίως Νο1 στην κατηγορία «Ευπώλητα», μια τζιαντούγια με καβουρδισμένο αμύγδαλο. Ν.Δ.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/ 211-42.22.029 

Désiré στο Κολωνάκι

Ξέρουμε το Désiré για τις λαχταριστές Saint Honoré, τις Mont Blanc, τις σοκολατίνες και τις μπισκοτοκαρδούλες του, αλλά και το παγωτό του δεν πάει πίσω! Στο ζαχαροπλαστείο, που λειτουργεί στο ίδιο σημείο της Δημοκρίτου από το 1962 φτιάχνουν, μεταξύ άλλων, ωραίο παρφέ, φίνα κρέμα με φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης αλλά και ένα θαυμάσιο, μαστιχωτό καϊμάκι με πρόβειο γάλα, ελληνικό σαλέπι και μοσχοβολιστή μαστίχα Χίου. Οποιος θέλει, το συνοδεύει με σπιτική συμπυκνωμένη βυσσινάδα από το γυάλινο μπουκαλάκι με τη χειρόγραφη ετικέτα. Δεν περιέχει τίποτε άλλο πέρα από φρέσκα βύσσινα, ζάχαρη και νερό, είναι λίγο λιγότερο πηχτή από το κλασικό σιρόπι. Tip: Ζητήστε να σας φτιάξουν σικάγο και απολαύστε το στο καθιστικό, στη δροσιά του air condition. Γ.Π.

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Αθήνα, T/ 210-36.32.333

Epik Gelato στην πλατεία Μαβίλη

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-7
Φωτογραφία: Αγγελος Γιωτόπουλος

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-8
Φωτογραφία: Αγγελος Γιωτόπουλος
Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-9
Φωτογραφία: Douglas Eveleigh

Στο εργαστήριο του μικρού παγωτατζίδικου με την πορτοκαλί πρόσοψη και το λευκό ρετρό πλακάκι τα παγωτά φτιάχνονται με φρέσκο γάλα από το μοναστήρι Τιμίου Σταυρού στην Κόρινθο και με υλικά που έρχονται από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Προσωπικό μου αγαπημένο είναι το αλατισμένο φιστίκι Αιγίνης με κομματάκια από παστέλι φιστικιού σε έναν συνδυασμό απαλο-τραγανό και αλμυρό-γλυκο, πλην όμως στη βιτρίνα συναντάς πολλές γεύσεις, κλασικές και νεοπαραδοσιακές: το ωραίο καϊμάκι με πρόβειο γάλα, σαλέπι από την Ηπειρο και φυσική μαστίχα Χίου, την αρμενοβίλ, που στο Epik πέρα από το να το πάρεις σε χωνάκι ή κυπελάκιν θα το βρεις και σε τούρτα, το παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο, φτιαγμένο με συριανά λουκούμια του Συκουτρή… Αν προτιμάτε κάτι σε σορμπέ, υπάρχει το αναζωογονητικά ξινό λεμόνι-βασιλικός, το άρτι αφιχθέν, έντονα γλυκανισάτο κεράσι-ούζο, με κεράσια από την Πέλλα και μυτιληνιό ούζο Matis και το σορμπέ πεπόνι με τα περιζήτητα πεπόνια του καλλιεργητή Αντώνη Γκόνη στη Μεσσηνία. Α.Σ.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

Le Greche στη Μητροπόλεως και αλλού

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-10
Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-11
Φωτογραφία: Αγγελος Γιωτόπουλος

Από τον πρώτο καιρό που άνοιξε μέχρι και τώρα το χιτ του Greche είναι το φιστίκι – απαλό, πυκνό, βουτυράτο, ένα θαύμα, με πρώτη ύλη τη διάσημη ποικιλία bronte από τη Σικελία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το παγωτατζίδικο της Εύης Παπαδοπούλου, που από την αρχή έκανε εντύπωση, τόσο με το σισιλιάνικο στυλ του, όσο και με τη επιλογή να φτιάχνει τζελάτο αληθινό, χωρίς έτοιμες βάσεις ή συνθετικά χρώματα και αρώματα, έχουμε βρει κατά καιρούς μερικές από τις πιο φινετσάτες και λαχταριστές γεύσεις. Από το υπέροχο ανθότυρο με περγαμόντο και Aperol, μέχρι το ζαμπαγιόνε (κρέμα με κρόκους αυγού και κρασί Marsala), το «ηλεκτρισμένο» σορμπέ λεμόνι με τη διακριτική προσθήκη δυόσμου ή την πλούσια σοκολάτα με δαμάσκηνα, που ταιριάζει τέλεια με μια δόση από τη φρέσκια σαντιγί που φτιάχνουν. Γ.Π.

Μητροπόλεως 16, Αθήνα, Τ/216-70.06.458, Λυκούργου 2, Ψυχικό, Τ/ 213-04.16.299 & Λ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/ 210-01.01.617, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 16, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.44.989

Τυράκειον στον Αγιο Δημήτριο

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-12
Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-13
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Το οικογενειακό τυροκομείο της Κέας παράγει, με σεβασμό προς τα ζώα του, πολύ καλής ποιότητας γάλα αγελαδινό και αιγοπρόβειο. Τα αδέρφια Μυκονιάτη μοιράζουν το γάλα στις δουλειές τους, τόσο για τυροκόμηση, το υπόλοιπο για παγωτό. Από το πρατήριο που διατηρούν στον Αγιο Δημήτριο στην Αθήνα αξίζει να αναζητήσετε το διαφορετικό παρφέ κρέμα, με αμύγδαλα και κεράσι, το παγωτό από κατσικίσιο γάλα με θυμαρίσιο μέλι, το ξινούτσικο φραγκόσυκο από τους κάκτους του νησιού, αλλά και το πεντανόστιμο, ελαφρώς υδαρές και κοκκώδες παγωτό ρυζόγαλο, που είναι ακριβώς σαν να τρως το γαλακτερό επιδόρπιο, αλλά παγωμένο. Ν.Δ.

Ερατοσθένους 71, Αγιος Δημήτριος, T/ 210-97.64.516

La Maison-Fine Pastry στην Καλλιθέα

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-14 Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-15

Η ωραία νουγκατίνα, η lemon pie με την αφράτη σπιράλ μαρέγκα, το τροφαντό νεοϋορκέζικο cheesecake και η ανάλαφρη σαρλότ είναι μερικά από όσα σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το ζαχαροπλαστείο του Θανάση Τσαγλιώτη στην Καλλιθέα. Και καθόλου άδικα. Αλλά, αν μένεις στην ακτίνα του, αξίζει να δοκιμάσεις και το παγωτό που φτιάχνουν στο εργαστήριο του La Maison. Οι γεύσεις εναλλάσσονται, οπότε κάθε φορά θα πετύχεις άλλο σετ. Τα πιο δυνατά από τα κλασικά τους είναι σίγουρα η απολαυστική μονοποικιλιακή σοκολάτα από το Εκουαδόρ –βαθιά σοκολατένια, είναι σαν να τρως παγωμένη σεράνο!)– και το φιστίκι, με πάστα φιστικιού Σικελίας, αρωματικό, με γεύση πυκνή. Το καινούργιο μου «κόλλημα» όμως είναι το ρικότα-σύκο, ένα variegato (αυτό σημαίνει ότι παγωτό και σύκο δεν αναμειγνύονται, εναλλάσσονται σε στρώσεις): το παγωτό έχει βελούδινη υφή και το αποξηραμένο σύκο, σε σιρόπι με πόρτο, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού δένουν εξαιρετικά, σε ένα σύνολο με πολύ ισορροπημένη γλυκύτητα. Με την ίδια βάση, ρικότας, από ό,τι μου είπαν, κάνουν και παγωτό κιουνεφέ, με κανταΐφι και μπόλικο φιστίκι Αιγίνης, που ελπίζω να πετύχω κάποια άλλη φορά. Α.Σ.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-70.06.518

Γαλακτοπωλείο Τζίφρης στο Παγκράτι

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-16
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-17 Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-18

Ενα από τα ωραιότερα παγωτά μηχανής που έχω δοκιμάσει. Μαλακό, αφράτο, βελούδινο σαν καλοχτυπημένη σαντιγί, με γαλατένια γλύκα, δροσερό και ολόφρεσκο. Το παγωτό μηχανής του τυροπωλείου Τζίφρης φτιάχνεται με φρέσκο γάλα από την Αμφιλοχία, την πατρίδα του τυροκόμου Κώστα Δασκαλάκη, που άνοιξε πριν λίγα χρόνια το γαλακτοπωλείο του στο Παγκράτι. Το παγωτό μηχανής που φτιάχνουν εδώ δεν περιέχει ίχνος νερού γι’ αυτό και η γεύση και η υφή του είναι μοναδικές. Το σερβίρουν επιτόπου, σε κλασικό χωνάκι βάφλας ή σε χάρτινο κυπελλάκι, σε 4 διαφορετικές γεύσεις: βανίλια, κακάο, καϊμάκι και φράουλα, μόνες τους ή ανάμεικτες. Το καϊμάκι ιδιαίτερα, με το πλούσιο σώμα του και την ωραία μαστιχωτή υφή του να το δοκιμάσετε με σιρόπι βύσσινο. Η καινοτομία όμως εδώ είναι ότι το παγωτό μηχανής πωλείται και σε οικογενειακή συσκευασία του μισού και του ενός κιλού, σε περιέκτη από ειδικό φελιζόλ που το διατηρεί αναλλοίωτο για 40 λεπτά, μέχρι να φτάσετε σπίτι. Το διατηρείτε στην κατάψυξη, σε θερμοκρασία όχι χαμηλότερη από -18°C για μόλις λίγες ημέρες, και για να το σερβίρετε απλά το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά για να ανακτήσει την αφράτη υφή του. Β.Κ.

Υμηττού 60, Παγκράτι, Τ/210-72.31.625

Γαλακτοπωλείο Δημητρίου, σε διάφορα σημεία της Αθήνας

Παγωτά πεντανόστιμα, με βελούδινη υφή και πυκνή γεύση, φτιάχνουν καθημερινά στο εργαστήριό τους. Φρέσκο γάλα ημέρας, επιλεγμένες πρώτες ύλες, όχι σκόνες, όχι χρωστικές, όχι συντηρητικά: έτσι ετοιμάζουν στο ανοιχτό εργαστήριο καθημερινά η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου και η ομάδα της τα παγωτά. Ξεχώρισα το παγωτό γιαούρτι περγαμόντο με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού, φρέσκο, πολύ αρωματικό και με ισορροπημένη γιαουρτένια επίγευση. Το παγωτό με σοκολάτα γάλακτος και το άλλο με σοκολάτα και μάνγκο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις της σοκολάτας, με πυκνή υφή και έντονη σοκολατένια γεύση. Αν θέλετε κάτι πιο παραδοσιακό, προτείνω το παγωτό καϊμάκι, που γίνεται με γιδοπρόβειο γάλα, μαστίχα Χίου και αυθεντικό σαλέπι. Μ.Π.

Δημ. Γούναρη 35, Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049 / Μεσογείων 188, Χολαργός, Τ/211-40.63.164 / Ζησιμοπούλου 93, Π. Φάληρο, Τ/211-18.20.687 / Φιλολάου 87, Παγκράτι, Τ/211-18.21.582 / Σικίνου 18 & Λέλας Καραγιάννη, Κυψέλη, Τ/211-41.86.245 κ.α. (Περισσότερες διευθύνσεις καταστημάτων στο galaktopoleio.gr)

Κούτρας στη Νέα Σμύρνη

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-19
Φωτογραφίες: Ασπα Κουλύρα

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-20 Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-21

Στον Κούτρα έρχονται οι λάτρεις της παλιάς συνήθειας «να κάτσεις να φας το γλυκό ή το παγωτό σου». Τα σερβίρουν σε ανοξείδωτα πιατάκια, τα παγωτά και σε χωνάκι. Τα σορμπέ είναι δροσιστικά και νόστιμα και έχουν γεύση αγνή που σε πάει πίσω στην παιδική σου ηλικία. Τα φτιάχνουν με φυσικό χυμό φρούτων, λεμόνι, φράουλα και μάνγκο, και βάζουν νερό και ζάχαρη – τίποτα άλλο. Το καϊμάκι είναι η πιο δημοφιλής γεύση, και δεν είναι τυχαίο. Το φρέσκο πρόβειο γάλα είναι το μυστικό και το σαλέπι από τη Φλώρινα. Ολα τα παγωτά σερβίρονται με σιρόπι βύσσινο από αληθινά βύσσινα, από τον Αργουδέλη στη Δραπετσώνα. Οποιος θέλει μπορεί δίπλα στο παγωτό να βάλει και γλυκό. Το κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι είναι ακαταμάχητος συνδυασμός. Μ.Π.

Ελευθερίου Βενιζέλου 165, Νέα Σμύρνη, Τ/ 210-93.33.331

Βάρσος στην Κηφισιά

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-22
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Με κλειστά τα μάτια φτιάχνουν τα παγωτά στο all time classic ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς – 132 χρόνια εμπειρίας είναι αυτά. Ολα παρασκευάζονται με ελληνικό γάλα αγελάδος· για το καϊμάκι, που είναι και το πιο φημισμένο, χρησιμοποιούν πρόβειο – γι’ αυτό έχει μεστή γεύση και έντονη, εξαίσια μυρωδιά. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα και το παρφέ σοκολάτας (είναι σαν πλούσια μους, αλλά σε παγωμένη μορφή), καθώς και το φουντούκι και τώρα που είναι καλοκαίρι το παγωτό βερίκοκο και ροδάκινο, αλλά τις γρανίτες από αληθινά φρούτα: βερίκοκο, ροδάκινο, σύκο, θα σας δροσίσουν και θα σας γυρίσουν στην παιδική σας ηλικία. Μ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, T/210-80.12.472

Oggi στο Σύνταγμα

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-23
Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-24 Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-25

Παρόλο που το Oggi είναι ιταλική αλυσίδα με δεκάδες καταστήματα εντός και εκτός της γείτονος, περηφανεύεται ότι τζελάτο του φτιάχνεται φρέσκο καθημερινά, χωρίς έτοιμα μείγματα και χρωστικές και συντηρητικά. Αν θέλετε να το διαπιστώσετε, περάστε μια βόλτα από το αθηναϊκό κατάστημα στην οδό Βουλής. Η υφή των παγωτών είναι εξαιρετική (εδώ μιλάει η τεχνογνωσία του Ιταλού μαέστρου-τζελατιέρη Carmelo Chiaramida που πάει μαζί με τη συγκεκριμένη επωνυμία). Αγαπημένες μου γεύσεις: το φιστίκι, το βελούδινο τιραμισού με σαβουαγιάρ βουτηγμένα σε σιρόπι εσπρέσο και κακάο, η pulcinella με φρέσκια ρικότα, ξύσμα πορτοκαλιού και τριμμένο φιστίκι με επικάλυψη σοκολάτας αλλά και το βαθιά σοκολατένιο σορμπέ Puro Fondente. Γ.Π.

Βουλής 17, Σύνταγμα, Τ/210-32.46.995

Solo Gelato στο Χαλάνδρι και αλλού

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-26 Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-27

Σόι πάει το παγωτό. Ο παππούς του είχε γαλακτοπωλείο στο Χαλάνδρι από τη δεκαετία του ’30 και έφτιαχνε καϊμάκι σε ξύλινο κάδο και την παγωτομηχανή Frigo που πήρε το 1967 o πατέρας του τη δούλευαν για χρόνια. Ο Νίκος Χριστογεώργος ακολούθησε τα βήματά τους, αλλά πήγε το ζήτημα παγωτό αρκετά βήματα (και πολλές περιοχές) παραπέρα. Στο Solo Gelato, που ξεκίνησε στο Χαλάνδρι για να επεκταθεί στη συνέχεια σε διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, βρίσκεις φρέσκο παγωτό ιταλικού στυλ, με φρέσκο γάλα, σιτσιλιάνικα φιστίκια ή φουντούκια από το Πιεμόντε, και φρούτα της εκάστοτε εποχής. Την τελευταία φορά κάναμε μια στάση στο μαγαζί του Παγκρατίου, το οποίο άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην Αρχελάου. Μπορείς να πάρεις το παγωτό σου και να βολτάρεις, μπορείς και να καθίσεις στα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο. Μερικές από τις γεύσεις (έχει αρκετά μεγάλη ποικιλία) ξεχωρίσαμε από τη συλλογή του είναι η ντελικάτη κρέμα αμυγδάλου, η πληθωρική τζιαντούγια και ο συνδυασμός κεράσι amarena με λευκή σοκολάτα και μπισκοτάκια amaretti, αλλά έχει μπόλικες γεύσεις να εξερευνήσει κανείς. Α.Σ.

Ανδρέα Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, 2106813622 / Αρχελάου 9, Παγκράτι, 6981556703, οι υπόλοιπες διευθύνσεις στο www.sologelato.gr

Κανάκης στην Καλλιθέα

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-28

Εδώ ερχόμαστε για το παρφέ που φτιάχνεται με συνταγή από το 1972. Είναι πολύ νόστιμο και πληθωρικό και βγαίνει σε δύο γεύσεις: σοκολάτα και κρέμα. Η κρέμα έχει μεγάλα κομμάτια από μαστιχωτό φρουί γλασέ κεράσι και επίσης μεγάλα κομμάτια από τραγανά, φρεσκοκαβουρδισμένα αμύγδαλα σε αρκετή ποσότητα, με αποτέλεσμα κάθε μπουκιά να είναι μια έκρηξη από διαφορετικές υφές και γεύσεις. Η γλύκα από την κρέμα εναλλάσσεται με τη γλυκόξινη γεύση των κερασιών και την ξηροκαρπάτη γεύση από τα αμύγδαλα και δένει τόσο ωραία που δεν θέλεις να τελειώσει. Στο παρφέ σοκολάτας βάζουν δάκρυα από μαύρη σοκολάτα για ακόμη πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα. Εξίσου νόστιμα είναι και τα σορμπέ. Επιλέγουν προσεκτικά τις πρώτες ύλες και όπως μου είπαν προτιμούν να συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς. Μ.Π.

Κρέμου 138, Καλλιθέα, Τ/210-95.75.343

L ’ Arte Del Gelato στην Ηλιούπολη και όχι μόνο

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-29

Από τον καιρό ακόμα που το L’ Arte Del Gelato άνοιξε το πρώτο του μαγαζί στην Ηλιούπολη, το ξεχωρίσαμε για τα απίθανα παγωτά του, που ακολουθούσαν εξαρχής πιστά την εποχικότητα. Την άνοιξη το παγωτό φράουλα, το φθινόπωρο το σύκο, το καλοκαίρι το πεπόνι. Φτιαγμένα μόνο με νωπά υλικά, από το γάλα μέχρι τα φρούτα, έκανε τη διαφορά. Οι διαλεχτές πρώτες ύλες του γίνονται αμέσως αντιληπτές σε κάθε κουταλιά. Με τον καιρό, το κόνσεπτ «παγωτό» πήρε εδώ άλλες διαστάσεις, αφού οι συνολικά σχεδόν 500 διαφορετικές γεύσεις που εναλλάσσονται μέσα στον χρόνο, είναι ομαδοποιημένες: πάνω από 10 διαφορετικές γεύσεις σοκολάτας, άλλες τόσες οι γεύσεις ξηρών καρπών, ακόμη περισσότερες των φρούτων, αλλά και οι κρέμας βανίλιας και καραμέλας σε πλήθος παραλλαγές, fior di latte και άλλες, και άλλες. Ιδιαίτερη μνεία στην ομάδα Vari Gusti με γεύσεις όπως Budino della Nonna και Cassata Siciliana. Προσωπικές αγαπημένες οι γεύσεις σοκολάτας όπως η Black Mary, η σοκολάτα με κανέλα και η σοκολάτα με butterscotch. Συνδυάστε τες με ένα φλιτζανάκι εσπρέσο από ποικιλίες που ψήνουν στο μαγαζί. Β.Κ.

Ελ. Βενιζέλου 135, Ηλιούπολη, Τ/210-99.01.669. Αρτέμιδος 1, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, Τ/210-89.85.500. Μιούλη 26, Ψυρρή, 210-32.20.031. Ιος, Χώρα, 22860-92.101.

Γεώργιος Γαλυφιανάκης στην Αγία Παρασκευή και στο Πόρτο Ράφτη

Για τον Μηνά Γαλυφιανάκη το παγωτό είναι πολύπλοκη υπόθεση, που την έχει πάρει πολύ σοβαρά. Για τα παγωτά του, η ουρά στα δύο ζαχαροπλαστεία του φτάνει κάμποσα μέτρα, εντελώς δικαιολογημένα. Εχει φτιάξει τη δική του συνταγή-βάση, από το μηδέν, με βούτυρο, γάλα και ζάχαρη, που έψαξε σχολαστικά πριν τα επιλέξει. Τα παγωτά του πλάθονται τέλεια σε μπάλες σαν να είναι παρφέ, έχουν θερμοκρασία αυστηρά μεταξύ -15 και -18°C, αλλά δεν σου παγώνουν το κεφάλι (brain freeze ελληνιστί), δεν έχουν κρυστάλλους, και έχουν ζάχαρη τόσο όσο ώστε να καταλαβαίνεις την κάθε γεύση των υλικών ξεκάθαρα και να μη σου φέρνουν δίψα. Για την παρασκευή τους ακολουθείται η λεγόμενη ζεστή μέθοδος, με ωρίμαση 24 ωρών, γι’ αυτό και η κάθε κουταλιά είναι απολαυστικά μαστιχωτή, με μακρότατη επίγευση που αφήνει να ξεχωρίζουν οι καλές πρώτες ύλες και τα φρέσκα φρούτα. Αγαπημένα μου το παρφέ βανίλια με τραγανιστούς ξηρούς καρπούς και φρούτα γλασέ, το ρούμι με κάστανο, το φιστίκι, το υπέροχο παγωτό σοκολάτα Valhrona με 80% κακάο. Εννοείται ότι το παγωτό εδώ δεν περιέχει χρωστικές και αρωματικές ύλες ούτε συντηρητικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα σορμπέ, όπως φράουλα, μάνγκο, καρύδα αλλά και το φινετσάτο λουκούμι! Α.Σ.

Λ. Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη, Τ/ 22990-76.692. Λ. Μεσογείων 398, Αγ. Παρασκευή, Τ/ 210-60.08.669.

Γαλακτοπωλείο Λακαφώσης στη Σταμάτα

Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας: 18 διευθύνσεις όλο γεύση και δροσιά-30
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Από παλιά κτηνοτροφική οικογένεια της Αττικής, ο Γιώργος Λακαφώσης φτιάχνει μικρά αριστουργήματα με πρώτης ποιότητας υλικά, μεταξύ αυτών και νοστιμότατα παγωτά, από ολόφρεσκο αιγοπρόβειο γάλα παρακαλώ, για γεύση που δεν την ξεχνάς, πυκνή και ρωμαλέα. Τα παγωτά του δεν περιέχουν αυγά και παρασκευάζονται σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια Μαδαγασκάρης, κρέμα με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και καραμέλα, παγωτό ρούμι με σταφίδες, σοκολάτα με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σιρόπι σοκολάτας, αλλά και γεύση αμύγδαλο, ρούμι-σταφίδα και κρέμα με βύσσινο. Β.Κ.

Λ. Σταμάτας 47, Σταμάτα, Τ/ 210-62.17.810

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT