Η δροσερή σάλτσα ντομάτας μαζί με τις ελιές, το κεφαλοτύρι και τον δυόσμο δίνουν ξεχωριστή νοστιμιά σε αυτά τα βλίτα.
Υλικά
Μερίδες: 3-4
- 500 γρ. βλίτα, καθαρισμένα
Για την ωμή σάλτσα ντομάτας
- 3 μέτριες ντομάτες
- 50 γρ. ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
- 60 γρ. κεφαλοτύρι, χοντροτριμμένο
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- χυμός από 1/2 – 1 λεμόνι
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι ή σουσάμι, καβουρδισμένο
- 40 γρ. κεφαλοτύρι, σε φλούδες
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα βλίτα με ωμή σάλτσα ντομάτας ξεκινάμε βράζοντας τα βλίτα σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 4-5 λεπτά (καλό είναι να μην παραμαλακώσουν). Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Σάλτσα
- Κόβουμε τις 2 από τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια.
- Ξεφλουδίζουμε την τρίτη και τη χτυπάμε στο μπλέντερ. Τη σουρώνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ με το ζουμί της ντομάτας όλα τα υλικά (ντομάτες σε καρέ, ελιές, τυρί, μπαχαρικά, δυόσμο, λάδι, λεμόνι και αλατοπίπερο) και ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα
- Απλώνουμε τα βλίτα σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι ή το σουσάμι και τις φλούδες από το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος