Το μενού της εβδομάδας: Από μαυρομάτικα με γαύρο και ψητά ντοματίνια μέχρι κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια

Το μενού της εβδομάδας: Από μαυρομάτικα με γαύρο και ψητά ντοματίνια μέχρι κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια

Ενα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Την εβδομάδα 22/7 – 28/7 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά, δροσερά και πολύ νόστιμα φαγητά: ζυμαρικά με φασολάκια και γαρίδες, κεμπάπ κοτόπουλου με δροσερή γιαουρτοσάλτσα, αμπελοφάσουλα με σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί, χοιρινές μπριζόλες με κρασί και ελιές, ψάρι με όσπρια αλλά και με μπάμιες, κόκορα κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια αλλά και σπιτικό παγωτό ροδάκινο!

Δευτέρα – Πένες με φασολάκια και γαρίδες

Πένες με γαρίδες και φασολάκια
Φωτογραφία: Jessica Morfis

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη αλλά λαχταριστή συνταγή. Πένες ή ριγκατόνι με τρυφερά πράσινα φασολάκια και φίνες γαρίδες, έτοιμες σε λίγα μόνο λεπτά. Ένα πιάτο ανάλαφρο, γεμάτο φρεσκάδα, με ελάχιστα υλικά, φουλ αρωματικό, ιδανικό για οικογενειακά γεύματα αλλά και για το γραφείο. Για συνοδευτικό,  αγγουράκια τραγανά κομμένα σε μπαστουνάκια, ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο και ξίδι και πασπαλισμένα με ανθό αλατιού.

Τρίτη – Κεμπάπ κοτόπουλου με γιαουρτοσάλτσα

Το μενού της εβδομάδας: Από μαυρομάτικα με γαύρο και ψητά ντοματίνια μέχρι κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια-1
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μα τι νόστιμα κεμπάπ! Με κιμά κοτόπουλου, λίγο γιαούρτι και μπόλικα μπαχαρικά. Τα ψήνουμε στην ψησταριά στη βεράντα αλλά και τον φούρνο μας και τα συνοδεύουμε με μια δροσερή αρωματική γιαουρτοσάλτσα. Πατάτες τηγανητές, μια σαλάτα με βραστά χόρτα και λαδολέμονο και πίτες για σουβλάκι τα συνοδεύουν ιδανικά.

Τετάρτη – Λιβιά «μακαρόνια» (αμπελοφάσουλα με σάλτσα)

λιβιά «μακαρόνια»
Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου

Με τα πρώτα αμπελοφάσουλα του καλοκαιριού ετοιμάζουμε την πιο πρωτότυπη ψευτομακαρονάδα, με καταγωγή από την Τήνο. Τρυφερά φασολάκια περιχυμένα με ντοματένια σάλτσα και πασπαλισμένα με τριμμένο τηνιακό τυράκι ή την αγαπημένη μας κεφαλογραβιέρα, όπως κάνουμε με τις μακαρονάδες μας. Τα σερβίρουμε παρέα με ζουμερές ντομάτες κομμένες στα τέσσερα και πασπαλισμένες με αλάτι, ελιές θρούμπες και φέτες ζεστού προζυμένιου ψωμιού.

Πέμπτη – Χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές, από την Εύη Βουτσινά

Χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μια σμυρναίικη συνταγή της αείμνηστης Εύης Βουτσινά, με ζουμερές χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι με σάλτσα ντομάτας και κρασιού. Ξινόμαυρο ή Μαυροδάφνη προτιμούσε για τη συνταγή αυτή η Εύη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αγαπημένο μας κόκκινο κρασί. Νόστιμη προσθήκη οι πράσινες τσακιστές ελιές.  Συνοδεύουμε με μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα και έναν αφράτο πουρέ πατάτας.

Παρασκευή – Μαυρομάτικα φασόλια πιάζ με γαύρο και ψητά ντοματίνια

Το μενού της εβδομάδας: Από μαυρομάτικα με γαύρο και ψητά ντοματίνια μέχρι κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια-2
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε μια πλούσια σαλάτα πιάζ με μαυρομάτικα, μελωμένα ψητά ντοματίνια και γαύρο μαρινάτο. Γίνεται εύκολα και σχετικά γρήγορα μια που τα μαυρομάτικα δεν χρειάζονται μούλιασμα και απολαμβάνουμε ένα γευστικότατο σαλατογεύμα. Συνοδεύουμε με ψητά λαχανικά σε φέτες, όπως κολοκυθάκια και μελιτζάνες, και τραγανά παξιμάδια.

Σάββατο – Ψάρι με μπάμιες και ντοματίνια

Ψάρι με μπάμιες και ντοματίνια
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάϊκος

Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε ένα φαγητό – μεζέ, λιχούδικο, ζουμερό και απίθανα αρωματικό. Προμηθευόμαστε φέτες ή φιλέτα του αγαπημένου μας ψαριού και δεν μπλέκουμε με χρονοβόρα ξεκοκαλίσματα, τρυφερές εποχικές μπάμιες και ώριμες ντομάτες και ετοιμάζουμε ένα από τα νοστιμότερα καλοκαιρινά πιάτα. Συνοδεύουμε με μια ωραία  ντοματοσαλάτα με κάππαρη και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Κυριακή – Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Για το κυριακάτικο τραπέζι ετοιμάζουμε το κλασικό, το απόλυτο ελληνικό φαγητό. Κόκορα κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια, πασπαλισμένο με μπόλικη ξηρή μυζήθρα. Δίπλα του βάζουμε φέτες προζυμένιου ψωμιού, μια ντοματοσαλάτα με δυόσμο,  βουτυράτη γραβιέρα και πράσινες ελιές.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Εύκολο παγωτό βερίκοκο ή ροδάκινο

Εύκολο παγωτό βερίκοκο ή ροδάκινο
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Τις ημέρες με ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες, κανένα άλλο γλυκό δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα ωραίο παγωτό. Ειδικά αν είναι σπιτικό, με ζουμερά εποχικά φρούτα και γίνεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς καν παγωτομηχανή. Το δικό μας έχει ροδάκινα, ζαχαρούχο γάλα, κρέμα γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Θα μας δροσίζει γλυκά όλη την εβδομάδα.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT