Λινγκουίνι άχη-άχι! (με αχηβάδες και αχινό)

Λινγκουίνι άχη-άχι! (με αχηβάδες και αχινό)

Και αχηβάδες και αχινός -όλη η γεύση της θάλασσας σε μια μακαρονάδα!

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα χρειαστούν 30′ προετοιμασία, 15′ μαγείρεμα. Σύνολο: 45′.

Υλικά

Μερίδες: 6-8 ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για τα λινγκουίνι με αχηβάδες και αχινό, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα στο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και ρίχνουμε τις αχηβάδες. Σείουμε έντονα το σκεύος και σβήνουμε με το τσίπουρο.
  3. Σκεπάζουμε και αχνίζουμε για 1-2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε 200 ml καυτό νερό και βράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Όσες αχηβάδες δεν ανοίξουν τις πετάμε. Αποσύρουμε.
  5. Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά– να κρατάνε στο δόντι. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, ενώνουμε με τις αχηβάδες και τα ντοματίνια κομμένα στα δύο.
  6. Ανακατεύουμε απαλά πάνω στη φωτιά για 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με μέτρο, γιατί τα όστρακα θα έχουν δώσει την αλμύρα τους στη μακαρονάδα) και αποσύρουμε.
  7. Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο μαϊντανό, ωμό λάδι και 1 κουτ. γλυκού αχινό σε κάθε πιάτο ή σε μπολάκι, για να βάζει ο καθένας στη μερίδα του.

Μυστικά

*Ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι τις αχηβάδες και στη συνέχεια τις βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό για περίπου 1 ώρα, ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθμένα της λεκάνης. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε πάλι πολύ καλά και επαναλαμβάνουμε αν είναι αναγκαίο. **Ο αχινός είναι προστατευόμενο είδος και οφείλουμε να τηρούμε τα κάτωθι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η αλίευση αχινών διενεργείται με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τα οποία διαθέτουν αλιευτική άδεια για αχινούς και επιτρέπεται μόνο: Τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο κάθε έτους. Μία ώρα μετά την ανατολή έως και μία ώρα πριν από τη δύση του ηλίου. Σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των λιμένων, των όρμων με μόνιμα αγκυροβόλια πλοίων, ως και ναυαγίων, ναρκοπεδίων, της γραμμής πορείας πλοίων, εναλίων αρχαιοτήτων. Σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων από τα όρια υδατοκαλλιεργητικών μονάδων και 500 μέτρων ακτινοειδώς από θυννεία και δημόσια ιχθυοτροφεία. Για την ερασιτεχνική αλιεία: Επιτρέπεται η αλίευση μέχρι 20 αχινών ανά ημέρα ανά ερασιτέχνη αλιέα (με ανάλογη άδεια) και 30 αχινών ανά ημέρα συνολικά ανά ερασιτεχνικό σκάφος, με τα εργαλεία πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι, χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου, καθώς και με ελεύθερη κατάδυση για την αλιεία αχινών.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT