Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά

Πέντε σημεία για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας χορτάτοι και καρδαμωμένοι, με ένα γερό πρωινό, ή εσείς πείτε το και μπραντς

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είστε πρωινός τύπος συνεχίστε να διαβάζετε. Βρήκαμε πέντε σημεία στις Κυκλάδες που αξίζει να κάνουμε ένα pit stop στον δρόμο για την παραλία. Χρησιμοποιούν καλά υλικά, ξυπνάνε αξημέρωτα και μαγειρεύουν νοστιμιές υγιεινές και χορταστικές, και σερβίρουν και καλό καφέ στη δροσιά. Στη Φολέγανδρο, στη Σύρο, στη Μύκονο, στη Νάξο και στην Τήνο το πρωινό είναι βασιλικό.

Φολέγανδρος: Η Πούντα

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-1
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-2
Η ιδιοκτήτρια της Πούντας Λίσμπετ Σκόου Γκιούρη
Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-3
και η καρπουζένια της
Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-4

Η Λίσμπετ ήρθε στη Φολέγανδρο από τη Δανία, αγάπησε το νησί, ερωτεύτηκε τον Τάκη, έκανε μαζί του τη Λία και τον Αντώνη, και ένα πανέμορφο μαγαζί σε ένα από τα πιο breathtaking σημεία του νησιού. Μπροστά στην πλατεία της Πούντας, όπου η θέα είναι συγκλονιστική, βγάζουν δυό τρία τραπεζάκια για όσους τους αρέσει το χάζι στην περαντζάδα –παρελαύνει όλη η Φολέγανδρος– και έχουν και πολλά περισσότερα, πιο πριβέ τραπέζια, στην εσωτερική, χρωματιστή, κατάφυτη αυλή τους. Στα καλόγουστα κεραμικά πιάτα που φτιάχνει η ίδια η Λίσμπετ σερβίρουν από γιαούρτι με μέλι και φρούτα μέχρι φρυγανισμένα ψωμάκια με ντόπια αυγά και μανούρα Φολεγάνδρου, και τέλεια καρπουζόπιτα. Για τη δροσιά ετοιμάζουν φρέσκο χυμό πεπόνι ή πορτοκάλι και ροδάκινο, αλλά φτιάχνουν και ωραίους καφέδες. Αργότερα σερβίρουν και κανονικό φαγητό.

Πούντα, Χώρα Φολεγάνδρου, Τ/22860-41.063

Μύκονος: Horio

Ξέρετε τι γεύση έχει η μυκονιάτικη μελόπιτα και η ξακουστή ντόπια κρεμμυδόπιτα; Αν όχι, θα δυσκολευτείτε να μάθετε, γιατί δυστυχώς στη Μύκονο ελάχιστα μαγαζιά ασχολούνται με την παραδοσιακή κουζίνα. Στο Horio όμως, που είναι ένα χαριτωμένο καφέ επάνω στον δρόμο για τις παραλίες της Φτελιάς, του Φωκού και της Μυρσίνης, αξίζει μια στάση για να πάρουμε δυνάμεις πριν ξεχυθούμε στις παραλίες, αλλά και για να μάθουμε και δυο πράγματα για τις ωραίες τοπικές πίτες του νησιού. Έχουν πολύ νόστιμη ξεροψημένη και ζουμερή μελόπιτα, μια ωραία εκδοχή κρεμμυδόπιτας, καλοφτιαγμένες πίτες όπως κοκορόπιτα, τσουκνιδόπιτα, τυρόπιτα, σάντουιτς με καλά υλικά όπως με λουκάνικο Μυκόνου, ντομάτα και ομελέτα ή με ξινότυρο. Ζητήστε τους σπιτική λεμονάδα παγωμένη με μπόλικα παγάκια. Τα βάζουν και σε πακέτο αν θέλετε να τα πάρετε μαζί σας για πρωινό στην άμμο.

Βόθωνας, Μύκονος, Τ/22890-78.000

Σύρος: Επτά

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-5
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-6
Η Σίσσυ και ο Γιώργος, ιδιοκτήτες του Επτά

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-7
Η Ελισάβετ Παπαθανασιάδου από τη μαγειρική ομάδα της κουζίνας του Επτά
Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-8
Ψηλοτάβανος και με παραδοσιακά στοιχεία είναι ο εσωτερικός χώρος του Επτά
Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-9

Παίζει να είναι το πιο όμορφο μαγαζί της Σύρου το Επτά της Σίσσυς και του Γιώργου. Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2022 σε ένα δροσερό σοκάκι της Ερμούπολης, στο πλάι του θερινού κινηματογράφου, ένα τετράγωνο από την πλατεία Μιαούλη, και είναι ό,τι πρέπει για ανεφοδιασμό πριν πάρουμε τον δρόμο για την παραλία. Σερβίρουν έξοχους speciality καφέδες της Area 51, εκ των οποίων και cold brew, αλλά τέλειο κάνουν και τον ελληνικό τους – αν θέλετε τον ζητάτε και με κάρδαμο. Τα πρωινά τους φοβερά, χορταστικά στο μάτι και στο στομάχι. Ζουμερή στραπατσάδα με ντόπιες ντομάτες, κρεμώδη σκραμπλ, αυγά μάτια τηγανισμένα ιδεωδώς. Πολύ καλή επιλογή η μπρουσκέτα με χούμους, αγγούρι, αβοκάντο και κουκουνάρι και τα healthy bowls με γιαούρτι ή πόριτζ και μια χούφτα νοστιμιές και υπερτροφές. Για όσους έχουν το γλυκό δόντι, υπάρχουν πανκέικς σε τρεις εκδοχές. Τσεκάρετε για τις υγιεινές λιχουδιές ημέρας που επιμελείται η μαγείρισσα Ελισάβετ Παπαθανασιάδου, όπως banana bread, carrot cake, πενταντόστιμα vegan energy bites και μπάρες σε διάφορες γεύσεις.

Πελοποννήσου 7, Ερμούπολη, Σύρος, Τ/22810-87.050

Νάξος: Fine August

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-10
Φωτογραφίες: Χρήστος Καππάτος

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-11 Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-12

Νέα άφιξη στο νησί, που παρά το γεγονός ότι έχει δεκάδες μπραντσάδικα και καφετέριες για πρωινό, τη χρειάζονταν αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Χώρας μπροστά στο λιμάνι. Ένας καλόγουστος μίνιμαλ χώρος, και μια έξυπνη λίστα για όσους θέλουν να ευχαριστηθούν ένα καλό πρωινό και να ξεκινήσουν τη μέρα τους χορτάτοι. Ήπιαμε φρεσκοστυμμένους χυμούς, καλοφτιαγμένο specialty καφέ των kolor.athens και κάτι αυγά χάρμα οφθαλμών. Τι να πάρετε; Ομελέτα με γραβιέρα Νάξου και ψητή ντόπια πατάτα φούρνου, αυγά σκραμπλ με αξιώτικη ξινομυζήθρα και ελληνικό παστράμι, και αυγά μάτια με τραγανά στικς πατάτας, μπέικον και τοματάκια κονφί. Τα δίνουν και σε πακέτο για όσους βιάζονται να βουτήξουν στη θάλασσα.

Πρωτοπαπαδάκη, Χώρα, Νάξος, Τ/22850-27.673

Τήνος: Sima

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-13
Η ιδιοκτήτρια του Sima, Ιωάννα Πιλάτη, έστησε έναν πανέμορφο χώρο με μπόλικο γούστο/ Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-14
Η καλή μέρα από το πρωινό του Sima στην Τήνο φαίνεται

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες: 5 ωραία πρωινά στα κυκλαδίτικα νησιά-15

Αν βάλετε στο gps τον Πλανήτη (νησίδα απέναντι από τον Πάνορμο) και τις παραλίες Αγιά Θάλασσα και Καβαλουρκό, τότε θα περάσετε από τον πανέμορφο Πύργο, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Τήνου, που είτε σε αυτή τη φάση είτε κάποια άλλη στιγμή, επιβάλλεται να εξερευνήσετε. Επάνω στον δρόμο βρίσκεται ένα πανέμορφο μαγαζί που θυμίζει αναψυκτήριο, πολύ καλόγουστα διακοσμημένο από την ιδιοκτήτρια Ιωάννα Πιλάτη. Το βλέπεις και το χαίρεσαι το μαγαζί της. Τα τραπεζάκια του είναι αραδιασμένα σε μια εσωτερική αυλή με δροσιές και ωραίες μουσικές. Πήραμε κρύο, ξεδιψαστικό χυμό τζίντζερ και παγωμένο ρόφημα από κελύφη σπόρων κακάο, ένα μπολ με κόλλυβα, γιαούρτι με κομποτέ φρούτων, γκρανόλα και φυστικοβούτυρο, και τριών λογιών αυγά. Τα βραστά με σάλτσα ντομάτας, γραβιέρα και προζυμένιο ψωμί, τα πράσινα χτυπητά αυγά με σπανάκι, βασιλικό και κατσικίσιο τυρί Μήλου, και την αφράτη φρουτάλια με πατάτα, γραβιέρα και προσούτο Τήνου. Αργότερα μέσα στη μέρα σερβίρουν και φαγητό.

Πύργος, Τήνος, Τ/22830-31.009

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT