Κολοκυθοσαλάτα, μεσογειακή και απωανατολίτικη του Σωτήρη Κοντιζά

Κολοκυθοσαλάτα, μεσογειακή και απωανατολίτικη του Σωτήρη Κοντιζά

Ξεχωρίσαμε αυτή τη συνταγή για τη δροσιά, τη λεπτή νοστιμιά και την τραγανή υφή του κολοκυθιού και για το παλαιωμένο ανθότυρο, που προσθέτει ένταση και αλμύρα.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα λόγια του σεφ: «Δεν μου αρέσουν οι πράσινες σαλάτες το καλοκαίρι. Τα μαρούλια, οι ρόκες και τα άλλα σαλατικά, για να αντέξουν τη ζέστη, γίνονται χοντρά, σκληρά σαν χαρτόνι. Προτιμώ τα εποχικά λαχανικά. Είχα ήδη πιάτα με ντομάτες και αμπελοφάσουλα στο μαγαζί και ήθελα να φτιάξω μια σαλάτα με κολοκυθάκια. Νομίζω ότι ταιριάζουν πολύ με το miso».

20′ προετοιμασία

10′ μαγείρεμα

Σύνολο: 30′

Υλικά

Μερίδες: 3-4

  • 2 μεγάλα κολοκύθια (300 γρ.), κομμένα κατά μήκος σε λεπτές φέτες (δοκιμάστε με το «μαντολίνο»)
  • 50 γρ. παλαιωμένο ανθότυρο, σε μεγάλες νιφάδες ή χοντροτριμμένο
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα (περίπου 300 γρ.)
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο θέλετε)
  • 1/2 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη (αν θέλετε)
  • 10 μεγάλα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. miso * ανακατεμένη καλά με 30 γρ. mirin * αφρίνα, πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την κολοκυθοσαλάτα ψήνουμε τη μελιτζάνα σε πολύ δυνατή φωτιά – στο γκάζι, στο γκαζάκι του καφέ, πάνω (ναι, πάνω) στα κάρβουνα ή σε πολύ δυνατό γκριλ.
  2. Πρέπει να μαλακώσει, να ζαρώσει και να καρβουνιάσει η φλούδα της από όλες τις μεριές – όσο πιο γρήγορα, τόσο πιο λευκή θα μείνει η ψίχα της.
  3. Την ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και την ξεψαχνίζουμε.
  4. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις όλα τα υλικά, προσθέτοντας στο τέλος όσο αλατοπίπερο χρειάζεται.

Μυστικά

* Miso: Ιαπωνικό άρτυμα σε μορφή πάστας, από αλεσμένα φασόλια σόγιας «ζυμωμένα» με αλάτι και ένα είδος μύκητα – σε μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα (π.χ. Salamat, Wok shop, Soya), στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος και σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής. Βιολογικό miso μπορούμε να παραγγείλουμε από το e-shop oneproject.gr. * Mirin: Ελαφρύ, γλυκίζον ρυζόκρασο – ό.π. Το βρίσκουμε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εάν δεν βρούμε miso και mirin, βάζουμε -με διαφορετικό αποτέλεσμα- 30 γρ. ταχίνι και 10 γρ. μέλι και αυξάνουμε, δοκιμάζοντας, το αλάτι και ελάχιστα το λεμόνι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 

 
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT