Είναι ωραίος μεζές για ούζο οι γαρίδες σαγανάκι αλλά γίνονται και μια θαλασσινή μακαρονάδα όνειρο, με τη νοστιμότατη πυκνή σάλτσα ντομάτα φέτας να τυλίγει τα σπαγγέτι.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 16 γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες (κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη)
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1-2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
- 1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
- 40 ml ούζο
- 5-6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για τη μακαρονάδα με γαρίδες σαγανάκι, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά 40 ml από το λάδι.
- Ρίχνουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, πιέζοντάς τα με μια κουτάλα για να βγάλουν το ζουμί τους. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
- Βάζουμε στο τηγάνι με το αρωματικό λάδι το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τον γλυκάνισο για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε για 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να δέσει κάπως η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τη φέτα και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα ενώνουμε όσο είναι ζεστά με τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα μακαρόνια και, αν θέλουμε, για πιο πληθωρικό αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Πηγή: Γαστρονόμος