Το πιο γνωστό φαγητό της μεξικανικής κουζίνας, τα τάκος, σε μια ελαφριά και ιδιαίτερα νόστιμη εκδοχή, με φιλέτο ψαριού.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 500 γρ. φιλέτα από μυλοκόπι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή από άλλο λευκόσαρκο ψάρι της αρεσκείας μας
- 50 ml ελαιόλαδο
- 6 τάκος (στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα ή στα ράφια με τα διάφορα πιτάκια, όπως για σουβλάκια, κυπριακά, κ.ά.)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μαρινάδα
- ο χυμός και το ξύσμα από 2 λάιμ (ή από 1 λεμόνι)
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 1 πράσινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα (ή μαϊντανός)
Για το σερβίρισμα
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι αγελάδος
- 1 πράσινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 20-30 ml χυμός λάιμ ή λεμονιού (ή όσο μας αρέσει)
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό)
- 1 αβοκάντο, σε λεπτές φέτες
- 200 γρ. κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο (προαιρετικά, στην εποχή του)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα τάκος ψαριού, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα βαθύ μπολ το ψάρι με όλα τα υλικά της μαρινάδας, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τα φιλέτα ψαριού από τη μαρινάδα και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και «ψήνουμε» το ψάρι για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. (Υπολογίζουμε φυσικά και το πάχος του φιλέτου, τα 2 λεπτά από κάθε πλευρά είναι ιδανικά για πάχος 1,5 εκ.)
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρισμα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την καυτερή πιπεριά, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον χυμό λάιμ και το μυρωδικό.
- Γεμίζουμε τα τάκος με το ψάρι, προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού, το αβοκάντο και σερβίρουμε. (Τον χειμώνα, αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο κόκκινο λάχανο.)
Πηγή: Γαστρονόμος