Κερνάμε λαχταριστό κέικ σοκολάτας-καφέ, με τα υλικά να ανακατεύονται μέσα στο ταψί όπου θα ψηθούν, χωρίς να λερωθεί ούτε ένα μπολ. Αυτό κι αν είναι μεγάλη ιδέα!
![Κέικ σοκολάτας-καφέ κατευθείαν στο ταψί, βήμα βήμα-1](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/11/keik-sokolatas-kafe-kateytheian-sto-tapsi-vima-vima-gastronomos1.jpg)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
![Κέικ σοκολάτας-καφέ κατευθείαν στο ταψί, βήμα βήμα-2](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/11/keik-sokolatas-kafe-kateytheian-sto-tapsi-vima-vima-gastronomos2.jpg)
Μέσα σε ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 23 x 33 εκ. κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
![Κέικ σοκολάτας-καφέ κατευθείαν στο ταψί, βήμα βήμα-3](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/11/keik-sokolatas-kafe-kateytheian-sto-tapsi-vima-vima-gastronomos4.jpg)
Με την ανάποδη μιας κουτάλας για σούπα κάνουμε στο μείγμα 3 λακκούβες: στη μία ρίχνουμε το λάδι, στη δεύτερη το ξίδι και στην τρίτη το εκχύλισμα βανίλιας.
![Κέικ σοκολάτας-καφέ κατευθείαν στο ταψί, βήμα βήμα-4](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/11/keik-sokolatas-kafe-kateytheian-sto-tapsi-vima-vima-gastronomos5.jpg)
![Κέικ σοκολάτας-καφέ κατευθείαν στο ταψί, βήμα βήμα-5](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/11/keik-sokolatas-kafe-kateytheian-sto-tapsi-vima-vima-gastronomos6.jpg)
![Κέικ σοκολάτας-καφέ κατευθείαν στο ταψί, βήμα βήμα-6](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/11/keik-sokolatas-kafe-kateytheian-sto-tapsi-vima-vima-gastronomos7.jpg)
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να βγει στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
![Κέικ σοκολάτας-καφέ κατευθείαν στο ταψί, βήμα βήμα-7](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/11/keik-sokolatas-kafe-kateytheian-sto-tapsi-vima-vima-gastronomos8.jpg)
Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μόλις κρυώσει, το αλείφουμε με γλάσο της αρεσκείας μας ή διακοσμούμε με smarties.
10′ προετοιμασία, 40′ ψήσιμο, Σύνολο: 50′
Υλικά
Κομμάτια: 18
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κεϊκ σοκολάτας-καφέ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Μέσα σε ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις 23 x 33 εκ. κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
- Με την ανάποδη μιας κουτάλας για σούπα κάνουμε στο μείγμα 3 λακκούβες: στη μία ρίχνουμε το λάδι, στη δεύτερη το ξίδι και στην τρίτη το εκχύλισμα βανίλιας.
- Περιχύνουμε με το νερό και τον γαλλικό καφέ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα πιρούνι, μέχρι να ενωθούν.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να βγει στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μόλις κρυώσει, το αλείφουμε με γλάσο της αρεσκείας μας ή διακοσμούμε με smarties.
Πηγή: gastronomos.gr