Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας

Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας

Μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή των γεμιστών, ζουμερή και νόστιμη. Οι ντομάτες δεν θέλουν ψήσιμο, είναι ωμές και δροσερές, ούτε και ρύζι: η γέμιση είναι ντοματένια και καυτερούτσικη και μια μια πλούσια κρέμα φέτας τις κάνει ακόμη πιο λαχταριστές.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζητήσαμε από τον Χριστόφορο Πέσκια τις ιδέες του για εύκολες εκδοχές μπελαλίδικων φαγητών και εκείνος μας έκανε τη χάρη. Για αυτά τα γεμιστά ξεχνάμε τη χρονοβόρα διαδικασία αδειάσματος πολλών και διαφορετικών λαχανικών (εδώ χρησιμοποιούμε μόνο ντομάτες, που αδειάζουν εύκολα). Ξεχνάμε επίσης το ρύζι (ή τον τραχανά) της κλασικής γέμισης, που μάλιστα θέλει και προσεκτικό υπολογισμό για να μαγειρευτεί σωστά, να μη λασπώσει, να μη μείνει μισοβρασμένο κ.λπ. Τις γεμίζουμε με την ψιλοκομμένη ψίχα τους, μελωμένη για λίγα λεπτά στο τηγάνι, και τις σκεπάζουμε με μια πανεύκολη, σπιρτόζα κρέμα φέτας με ρίγανη. Το καλύτερο; Δεν τις ψήνουμε καν. Τις σερβίρουμε ωμές, με την πλούσια και εύκολη γέμισή τους, κaι έχουμε μεζέ ή ελαφρύ φαγητό σε 30 λεπτά.

Ο Χριστόφορος Πέσκιας μας δείχνει βήμα βήμα πώς φτιάχνουμε τις ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας, βήμα βήμα:

(Δείτε την δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Για να ετοιμάσουμε τις ντομάτες γεμιστές αλλά με τυριά και σάλτσα ντομάτας πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τις ντομάτες. Κόβουμε τα καπάκια τους και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα από κάθε ντομάτα, αφήνοντας ένα τοίχωμα πάχους 1/2 εκ. Ψιλοκόβουμε την ψίχα και τη βάζουμε σε μπολ. Αλατίζουμε το εσωτερικό από τις αδειανές κούπες και τις αφήνουμε αναποδογυρισμένες σε ξύλο κοπής.

Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας-1 Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας-2

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες, τα ντοματίνια, τα σκόρδα, το tabasco, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά  υγρά και η σάλτσα να μελώσει.

Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας-3 Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας-4

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη για να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει και να φουσκώσει. Το αδειάζουμε καυτό στον πολυκόφτη, προσθέτουμε τη φέτα και τη ρίγανη και χτυπάμε μαζί τα υλικά για 2 λεπτά, να γίνουν μια πυκνή, λεία σάλτσα.

Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας-5 Ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας-6

Αν προκύψει πιο αραιή, προσθέτουμε λίγη ακόμη φέτα και χτυπάμε ξανά. Μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας που φτιάξαμε στις αδειανές κούπες και απογεμίζουμε με την κρέμα φέτας. Σκεπάζουμε τις γεμισμένες ντομάτες με τα καπάκια τους και σερβίρουμε ή τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει κι άλλο η κρέμα.

30′ προετοιμασία
Σύνολο: 30′

Υλικά

Μερίδες: 10 ντομάτες

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις ντομάτες γεμιστές αλλά με φέτα και σάλτσα ντομάτας πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τις ντομάτες.
  2. Κόβουμε τα καπάκια τους και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα από κάθε ντομάτα, αφήνοντας ένα τοίχωμα πάχους 1/2 εκ.
  4. Ψιλοκόβουμε την ψίχα και τη βάζουμε σε μπολ.
  5. Αλατίζουμε το εσωτερικό από τις αδειανές κούπες και τις αφήνουμε αναποδογυρισμένες σε ξύλο κοπής.
  6. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες, τα ντοματίνια, τα σκόρδα, το tabasco, αλάτι και πιπέρι.
  7. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα να μελώσει.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη για να κρυώσει.
  9. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει και να φουσκώσει.
  10. Το αδειάζουμε καυτό στον πολυκόφτη, προσθέτουμε τη φέτα και τη ρίγανη και χτυπάμε μαζί τα υλικά για 2 λεπτά, να γίνουν μια πυκνή, λεία σάλτσα.
  11. Αν προκύψει πιο αραιή, προσθέτουμε λίγη ακόμη φέτα και χτυπάμε ξανά.
  12. Μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας που φτιάξαμε στις αδειανές κούπες και απογεμίζουμε με την κρέμα φέτας.
  13. Σκεπάζουμε τις γεμισμένες ντομάτες με τα καπάκια τους και σερβίρουμε ή τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει κι άλλο η κρέμα.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT