4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά

4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά

Στη Μύκονο, τη Σύρο, τη Ζάκυνθο και τη Σαντορίνη, ανακαλύπτουμε εστιατόρια σε ξενοδοχεία που έχουν γούστο όχι μόνο στη διακόσμηση, αλλά και στο φαγητό, κι είναι ό,τι πρέπει για χαλαρά βράδια διακοπών.

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυρεύοντας να κλείσουμε δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο με χαρακτήρα και αισθητική σε κάποια από τα πιο δημοφιλή νησιά, πέσαμε επάνω στα παρακάτω γαστρονομικά διαμαντάκια, που είναι κρυμμένα σε όμορφες αυλές, ανάμεσα σε μπανγκαλόους και σουίτες. Μαζί με το δωμάτιο κάναμε ρεζερβέ και το τραπέζι.

Elexis στο Argini – Σύρος

4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-1
Η εσωτερική αυλή του πανέμοφου ξενοδοχείου Argini, φιλοξενεί το εστιατόριο Elexis. Φωτογραφίες: Χρήστος Δράζος

4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-2 4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-3
4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-4
Το μενού του Elexis το έχει επιμεληθεί ο όμιλος Trastelis, με executive σεφ τον Νίκο Σταμάτη

Είναι ολοκαίνουριο, του κουτιού. Το νέο απόκτημα της Σύρου λέγεται Argini και έρχεται να προστεθεί στη μικρή λίστα των σούπερ πολυτελών μπουτίκ ξενοδοχείων της αριστοκρατικής συνοικίας Βαπόρια της Ερμούπολης. Πρόκειται για ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο, την αναβίωση του οποίου ως αρχιτεκτονικό μνημείο επιμελήθηκαν οι σημερινοί ιδιοκτήτες, η οικογένεια Πολυκρέτη. Οικοδομημένο το μακρινό 1853 με στόχο να στεγάσει την οικογένεια του Γρηγόρη Πάικου, μέλους της Φιλικής Εταιρείας, το κτήριο είναι ένα έξοχο δείγμα μεγαλοαστικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ένας απαράμιλλος συνδυασμός σύγχρονης πολυτέλειας με στοιχεία του παρελθόντος, όπως οι  μεγαλοπρεπείς οροφογραφίες που δημιουργήθηκαν συλλογικά από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνταν στο νησί κατά τον 19ο αιώνα.

Διανθισμένο με μικρά δάνεια από τη συριανή κουζίνα και τα προϊόντα του νησιού, το διεθνές μενού του εστιατορίου Elexis, που βρίσκεται στην εσωτερική αυλή του ξενοδοχείου, φέρει βαριά υπογραφή, καθώς το έχει επιμεληθεί ο όμιλος Trastelis, με executive σεφ τον Νίκο Σταμάτη. Δοκιμάσαμε μια έξοχη εκδοχή μοσχαρίσιου ταρτάρ, σεβίτσε τσιπούρα από τα ωραία, κοπανιστή Σύρου με σταφίδες και καρύδια, άψογο κριθαρότο μυλοκόπι με λεμόνι κονφί και μάραθο. Η κουζίνα του Elexis οπωσδήποτε χωράει μέσα της λίγη ακόμα Σύρο, ενώ και οι μέχρι τώρα κυκλαδίτικες πινελιές προσθέτουν ενδιαφέρον και την αξία της εντοπιότητας στο μενού. Στη wine list βρίσκουμε αρκετές επιλογές από τη Σύρο και τα γύρω νησιά, ενώ στα επιδόρπια ξεχωρίσαμε τη δροσερή πάβλοβα με κόκκινα φρούτα, βασιλικό και γιαούρτι, ελαφριά και δροσερή, ό,τι πρέπει για κλείσιμο καλοκαιρινού δείπνου.

Απόλλωνος 11-13, Ερμούπολη, Σύρος, Τ/22810-89.022. Καθημερινά 19.30-00.00. Κόστος: 40-60/άτομο χωρίς τα ποτά. 

Elios στο NOUS – Σαντορίνη

4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-5
Από τη βεράντα του Elios αγναντεύεις στο βάθος τη θάλασσα. Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-6
Τα πληθωρικά πιάτα του Elios επιμελείται το Green Garlic Studios, με curator τον σεφ ρεστορατέρ Άρη Βεζενέ

4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-7
Layer cake λεμονιού με μαρέγκα και vanilla sundae espresso affogato. Πληθωρικό και το τελείωμα του δείπνου

Όσο μίνιμαλ και λιτά διακοσμημένα είναι τα φανταστικά δωμάτια του μικρού χωριού που λέγεται NOUS και απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση στη Μεσαριά, στην καρδιά του νησιού, τόσο πληθωρικές είναι οι γεύσεις στο εστιατόριο Elios. Πρόκειται για ένα Italian American Chophouse ανοιχτό όχι μόνο στους ενοίκους του πολυτελούς resort αλλά και σε εξωτερικούς επισκέπτες. Το concept του εστιατορίου σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Green Garlic Studios, με curator τον σεφ ρεστορατέρ Άρη Βεζενέ, γνωστό για τις ρωμαλέες γεύσεις που επιτυγχάνει στις κουζίνες του. Δοκιμάσαμε καλοφτιαγμένες εκτελέσεις και ενδιαφέρουσες παραλλαγές κλασικών ιταλοαμερικάνικων σπεσιαλιτέ που απενοχοποιούν τις διακοπές μας, και προσεγγίζουν ακόμα λίγο το easy living που επιδιώκουν συνολικά στο NOUS, καταφέρνοντας να μας αποδεσμεύουν από την αγωνία του fine dining. Έτσι λοιπόν καθίσαμε αναπαυτικά και χορτάσαμε πιάτα με γενναίες δόσεις νοστιμιάς, όπως μελιτζάνα παρμεζάνα, τοσκανέζικη παντζανέλα, μπουράτα με καπονάτα, βότκα ριγκατόνι και ριζότο α λα Μιλανέζε. Στα κρεατικά βρίσκουμε από κοτόπουλο κατσιατόρε και μοσχάρι σαλτιμπόκα, μέχρι premium κοπές κρεάτων που συνοδεύονται από ανάλογες λιχουδιές, όπως τσιπς πατάτας με ένα βουνό από τριμμένη παρμεζάνα, καψαλισμένα σπαράγγια και γλασαρισμένα καροτάκια. Στο τέλος έρχεται γλυκό αντίστοιχου βεληνεκούς, βλ. layer cake λεμονιού με μαρέγκα και vanilla sundae espresso affogato.

Μεσαριά, Σαντορίνη, Τ/22864-40.200. Κόστος: περίπου 60/άτομο χωρίς τα ποτά. Δευτέρα έως Σάββατο,19.00 – 23.30

Fiore στο Lesante Cape – Ζάκυνθος

4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-8
Ο Σταύρος Υφαντίδης είναι ο executive σεφ του ξενοδοχείου Lesante Cape
4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-9
Ο ίδιος επιμελείται και το δημιουργικό μενού στο εστιατόριο Fiore
4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-10
Δείπνο με πρώτο πλάνο το Ιόνιο

Το Lesante Cape, που βρίσκεται στο Ακρωτήρι, πολύ κοντά στην πόλη της Ζακύνθου, αποτελείται από μια σειρά από πολυτελείς βίλες και σουίτες που κατηφορίζουν μπροστά στη θάλασσα, σε ένα πανέμορφο μπαλκονάκι που κρέμεται επάνω από το Ιόνιο. Καλόγουστο, με γήινες αποχρώσεις και country εσωτερική διακόσμηση με κομψές πινελιές πολυτέλειας, το ξενοδοχείο διαθέτει και μια σειρά από εστιατόρια και ταβέρνες, κορωνίδα των οποίων είναι το Fiore, το fine dining εστιατόριό του, που από εφέτος το έχει αναλάβει ο executive σεφ του ξενοδοχείου Σταύρος Υφαντίδης, με head σεφ τον Βασίλειο Ντάκο. Ο Υφαντίδης παραδίδει τρία μενού degustation (εκ των οποίων το ένα είναι vegeterian που μπορεί να σερβιριστεί και σε vegan εκδοχή), λεπτοδουλεμένα και προσεκτικά μελετημένα, αποδεικνύοντας ταλέντο και δημιουργικότητα στις τεχνικές της υψηλής γαστρονομίας και στους ευφάνταστους συνδυασμούς. Διατηρεί το εστιατόριο στο υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις τα πιάτα που σερβίρει έχουν πιο κοσμοπολίτικη αύρα σε σχέση με το παρελθόν, και περισσότερες διεθνείς επιρροές, ενώ θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε μια πιο διεισδυτική ματιά του ταλαντούχου σεφ στην τοπική κουζίνα της Ζακύνθου και των Ιονίων νήσων γενικότερα. Από τα πιάτα που θα θυμόμαστε είναι το ψάρι ημέρας με ψαρόσουπα βελουτέ με καπνιστή ρέγγα και αφρό λεμονιού και η σουπιά με πατελίδες και ζωμό οστρακοειδών, ενώ από τα γλυκά που ετοιμάζει η ζαχαροπλάστις Χαρά Καραγιάννη, αξιοσημείωτη είναι η Αμβροσία, ένα δουλεμένο, περίτεχνο επιδόρπιο, που βασίζεται στην τριλογία γιαούρτι-μέλι-καρύδια.

Ακρωτήρι, Ζάκυνθος, Τ/26950-44.495. Κόστος: Το μεγάλο μενού και το vegeterian/vegan κοστίζουν 130/άτομο, το μικρό μενού 90/άτομο, και υπάρχει και επιλογή α λα καρτ. Καθημερινά 19.30-23.00

YEVO στο Bill and Coo – Μύκονος

4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-11
Ο σεφ του Yevo, Άγγελος Μπακόπουλος. Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-12
Μελετημένα πιάτα
4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-13
Προσοχή στη λεπτομέρεια και τη φινέτσα
4 εστιατόρια-γαστρονομικά διαμαντάκια που αξίζει να γνωρίσετε στις διακοπές σας στα νησιά-14
Θέα μαγική

Με νέο executive chef τον Άγγελο Μπακόπουλο, το fine dining εστιατόριο του Bill and Coo ξεκινάει ένα καινούριο γαστρονομικό ταξίδι, εμπνευσμένο από τη νησιωτική Ελλάδα, τα τοπικά υλικά της Μυκόνου και τους ντόπιους παραγωγούς. Σε έναν λιτά διακοσμημένο χώρο, μπροστά στην πισίνα του πεντάστερου ξενοδοχείου στη Μεγάλη Άμμο, ο σεφ και η μπριγάδα του έχουν καταρτίσει τρία προσεκτικά επιμελημένα μενού γευσιγνωσίας, εκ των οποίων το ένα είναι vegan. Λεπτές τεχνικές, άψογες εκτελέσεις, περίπλοκοι συνδυασμοί που όμως δίνουν προβάδισμα στην καλή, ελληνική πρώτη ύλη, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το ταλέντο του σεφ στη δημιουργία, τη συνέπειά του στην εκτέλεση πιάτων υψηλής γαστρονομίας και τις σε βάθος γνώσεις του στην ελληνική κουζίνα. Highlights του μενού είναι η παλαμίδα με τον ταραμά και τη σάλτσα μπουρδέτο που εξερευνά τη φινετσάτη όψη πληθωρικών στοιχείων της γαστρονομίας μας, ένα signature πιάτο του σεφ, που το έχουμε δοκιμάσει ξανά και στο παρελθόν. Εκφραστικότατη και πεντανόστιμη η θαλασσινή μαγειρίτσα που σκάει στο στόμα σαν μια έκρηξη νοστιμιάς, και που ακόμα και το παραμικρό στοιχείο της μοιάζει να είναι εξονυχιστικά μελετημένο. Με ευγενική προσέγγιση και χειρουργική ακρίβεια μαγειρεύεται ο αστακός στο πιάτο α λα πολίτα, ενώ και το καταπληκτικό βοδινό σοφρίτο υπογραμμίζει τις επιρροές του σεφ από τα Ιόνια. Τα επιδόρπια σε αντίστοιχο επίπεδο, τα υπογράφει ο pastry chef Αργύρης Πόπτσιος, και την πλούσια λίστα με τα κρασιά ο σομελιέ Αντρέας Χότζα.

Μεγάλη Άμμος, Μύκονος, Τ/22890-26.292. Κόστος: Epicurean μενού 200/άτομο, Key notes 170/άτομο, Green aura μενού 140/άτομο, χωρίς τα ποτά. Καθημερινά 19.30-22.30

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT