Ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες από τη Σύρο

Ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες από τη Σύρο

Σούπερ γλυκοφάγωτες αυτές οι γεμιστές ντομάτες. Η ζάχαρη και οι σταφίδες προσφέρουν την απαιτούμενη γλύκα, στην οποία αρέσκεται ο συριανός ουρανίσκος, αλλά στη γέμιση μπαίνει και λίγο κεφαλοτύρι, για ισορροπία.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πού και πού ενδιάμεσα από τις ντομάτες βάζω και καμιά πατάτα καρφωτή», λέει η Ερμουπολίτισσα κυρία Μαρίκα Πρέκα, που μας έδωσε τη συνταγή, καθώς ετοιμάζει το ταψί με τα γεμιστά. Ποτέ δεν ψήνει ένα φαγητό στον φούρνο μόνο του, πάντα θα βάλει δύο τουλάχιστον.

Ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες από τη Σύρο-1

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15′

Υλικά

Μερίδες: 4
  12 μέτριες ντομάτες, σφιχτές
  12 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
  2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  80 γρ. μαύρες μικρές σταφίδες
  80 γρ. κουκουνάρια
  3 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι
  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  1 μικρό καρότο, τριμμένο
  1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
  1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  300 ml ελαιόλαδο
  1-2 πατάτες, σε κυδωνάτα κομμάτια
  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τις ντομάτες γεμιστές με κουκουνάρια και σταφίδες, ξεκινάμε κόβοντας από τις ντομάτες τα «καπάκια» τους, από τη μεριά με το κοτσάνι, και τα κρατάμε στην άκρη.

Αφαιρούμε με ένα κουταλάκι την ψίχα από τις ντομάτες και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.

Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τακτοποιούμε σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς.

Στον πολτό ντομάτας, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το κεφαλοτύρι, τον μαϊντανό, το καρότο, την πιπεριά και αλατοπίπερο.

Γεμίζουμε τις ντομάτες με τη γέμιση, κλείνουμε με τα καπάκια, μπήγουμε τις πατάτες εδώ κι εκεί ανάμεσα στα γεμιστά, σαν σφήνες.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα από τις ντομάτες και συμπληρώνουμε με λίγο νερό (αν χρειάζεται) τόσο ώστε τα υγρά να καλύψουν τις ντομάτες μέχρι τη μέση.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και οι πατάτες και τα γεμιστά να έχουν ροδίσει την επιφάνεια.

Πηγή: Γαστρονόμος 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT