Γλυκό κουταλιού καρπούζι βήμα βήμα

Δροσερό και τραγανό είναι το γλυκό του κουταλιού καρπούζι. Καλοκαίρι κλεισμένο σε βαζάκι

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαλύουμε 1/2 κούπα ασβέστη σε 2 λίτρα νερό σε μια λεκάνη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για λίγο να καθίσει το ίζημα στον πάτο. Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε πάλι το υγρό κατά μέρος, ώστε να καθίσει το ίζημα στον πάτο.

Γλυκό κουταλιού καρπούζι βήμα βήμα-4

Μεταγγίζουμε το υγρό σε ένα μεγάλο, καθαρό μπολ ή σε μια λεκάνη, προσέχοντας να μην πέσει μαζί και το ίζημα.

Γλυκό κουταλιού καρπούζι βήμα βήμα-5

Ρίχνουμε τις φλούδες του καρπουζιού μέσα στο υγρό με τον ασβέστη. Πρέπει να είναι όλες καλά καλυμμένες.

Γλυκό κουταλιού καρπούζι βήμα βήμα-6

Καλύπτουμε με ένα πιάτο, έτσι ώστε να μένουν βυθισμένες οι φλούδες μέσα στο υγρό, και τις αφήνουμε για 1 – 2 ώρες. Επειτα τις βγάζουμε και τις ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν.

Γλυκό κουταλιού καρπούζι βήμα βήμα-7

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.

Γλυκό κουταλιού καρπούζι βήμα βήμα-8

Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τις φλούδες. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 – 25 λεπτά έως ότου γίνουν ελαφρώς διάφανες.

Γλυκό κουταλιού καρπούζι βήμα βήμα-9

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν.

50′ προετοιμασία / Σύνολο: 50′

Υλικά

Βάρος: 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το γλυκό κουταλιού καρπούζι, πρώτα κόβουμε το φρούτο σε φέτες και αφαιρούμε τη σάρκα, αφήνοντας ελάχιστο κόκκινο μέρος πάνω στη φλούδα.
  2. Ζυγίζουμε τις φλούδες και κρατάμε ακριβώς 1 κιλό.
  3. Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων περίπου 5×5 εκ. ή σε μακρόστενα κομμάτια 2×6 εκ.
  4. Επειτα, καθαρίζουμε τα κομμάτια από την εξωτερική, σκληρή σκουροπράσινη φλούδα, με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε καρότα και πατάτες, έτσι ώστε να μείνει μόνο το λευκό μέρος, μαζί με το ελάχιστο κόκκινο.
  5. Διαλύουμε 1/2 κούπα ασβέστη σε 2 λίτρα νερό σε μια λεκάνη.
  6. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για λίγο να καθίσει το ίζημα στον πάτο.
  7. Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε πάλι το υγρό κατά μέρος, ώστε να καθίσει το ίζημα στον πάτο.
  8. Μεταγγίζουμε το υγρό σε ένα μεγάλο, καθαρό μπολ ή σε μια λεκάνη, προσέχοντας να μην πέσει μαζί και το ίζημα.
  9. Ρίχνουμε τις φλούδες του καρπουζιού μέσα στο υγρό με τον ασβέστη.
  10. Πρέπει να είναι όλες καλά καλυμμένες.
  11. Καλύπτουμε με ένα πιάτο, έτσι ώστε να μένουν βυθισμένες οι φλούδες μέσα στο υγρό, και τις αφήνουμε για 1 – 2 ώρες.
  12. Επειτα τις βγάζουμε και τις ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά.
  13. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
  14. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  15. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τις φλούδες.
  16. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 – 25 λεπτά έως ότου γίνουν ελαφρώς διάφανες.
  17. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε.
  18. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν.

Πηγή: Gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT