«Το βασιλικό φαγητό μας ήταν οι μπάμιες. Εκοβε η μάνα μου κρεμμύδια παπαδιές, δηλαδή κομμένα κατά μήκος σε φέτες. Οι ντομάτες πρέπει να είναι καμωμένες. Εμείς τις μπάμιες τις συνοδεύουμε με το παραδοσιακό μας τυρί, τη μυτζήθρα», λέει το Μαρώ, η Σιφνιά μαγείρισσα, που μας έδωσε τη συνταγή κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του «Γ» στις Κυκλάδες.
40′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις μπάμιες με τα κολοκύθια σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μπάμιες για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθούν.
- Με τον τρόπο αυτόν οι μπάμιες δεν θα βγάλουν τα ενοχλητικά «σάλια» κατά το μαγείρεμα.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σε μέτρια φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα κολοκύθια και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και από πάνω απλώνουμε τις μπάμιες, σε μια τακτοποιημένη στρώση.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψουμε τα υλικά κατά τα δύο τρίτα.
- Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Πηγή: Γαστρονόμος