Γλυκά με καρπούζι: 11 θαυμάσιες συνταγές

Γλυκά με καρπούζι: 11 θαυμάσιες συνταγές

Μας γλυκαίνει και μας δροσίζει με πολλούς τρόπους το καρπούζι. Γίνεται κυκλαδίτικη καρπουζόπιτα, τάρτα, ζελέ, γρανίτα ή παγωτό, τραγανό γλυκό του κουταλιού…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει καλύτερο από μια φέτα παγωμένο καρπούζι το κατακαλόκαιρο. Στον ίσκιο μιας κληματαριάς, απέναντι από τη θάλασσα, στην πόλη που καψώνει, στις διακοπές, στην ταβέρνα μετά το φαγητό. Παντού και πάντα είναι καλοδεχούμενο, μια γερή δόση γλυκιάς δροσιάς χωρίς παιδεμό -ένα καλό μαχαίρι θέλει μόνο- που γρήγορα εμφανίζεται, γρήγορα εξαφανίζεται, αφήνοντας στην πιατελίτσα κουκούτσια και ζουμάκια. Με μερικές κινήσεις παραπάνω δε, γίνεται διάφορα γλυκά, όλα απολαυστικότατα.

Αυτή την εποχή που τα καρπούζια είναι στα πιο ωραία τους, γεμίζουμε τα βάζα με κατακόκκινη, αρωματική μαρμελάδα, και το λευκό μέρος της φλούδας το κρατάμε για γλυκό του κουταλιού, με ασβέστη, όπως κάνανε παλιά για να κρατάνε τα φρούτα τραγανά, ή άνευ αυτού. Φτιάχνουμε την καρπουζένια ή καρπουζόπιτα που αγαπούν στη Φολέγανδρο, στη Μήλο και στην Κίμωλο, ή μοσέντα, όπως τη λένε στην Ίο – πασπαλισμένη με σουσάμι, κομμένη σε ρόμβους ή καρεδάκια είναι από τα πιο ωραία κυκλαδίτικα τραταμέντα. Άλλες ιδέες; Μια ωραιότατη κρέμα ψυγείου, με χυμό καρπουζιού, που φτιάχνεται εύκολα πολτοποιώντας την ψίχα του φρούτου και σουρώνοντάς την ή ένα τρεμουλιαστό κόκκινο ζελέ. Μια ξεδιψαστική γρανίτα, ένα παγωτό με χρώμα ροδαλό και όλο το άρωμα του ζουμερού καλοκαιρινού φρούτου. Για κάτι πιο κοσμοπολίτικο, ανάμεσα στις συνταγές που θα διαβάσετε παρακάτω έχουμε και μια ιταλική τάρτα, την crostata al gelo di melone, γεμιστή με κρέμα καρπουζιού, κεντημένη με σταγόνες σοκολάτας που αναπαριστούν τα κουκούτσια. Είναι καρπούζι και φαίνεται.

Για να τα κάνουμε όλα αυτά, όμως, θα πρέπει πρώτα να βρούμε το κατάλληλο καρπούζι. Ένας σχετικά ασφαλής τρόπος είναι όταν το διαλέγουμε να παρατηρήσουμε το σημείο που το καρπούζι ακουμπάει στο χώμα και είναι αποχρωματισμένο. Όταν εκείνο το σημείο έχει χρώμα κίτρινο ή πορτοκαλίζει ελαφρά, σημαίνει ότι το φρούτο είναι ώριμο, έτοιμο για φάγωμα και ό,τι πρέπει για γλυκό. Το άλλο που τσεκάρουμε είναι το βάρος σε σχέση με το μέγεθός τους. Τα ώριμα καρπούζια έχουν περισσότερο νερό οπότε είναι πιο βαριά από τα άγουρα.

Δείτε εδώ 11 γλυκές συνταγές με καρπούζι

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT