Το κοφτό της Αμοργού

Ενα λιτό και πεντανόστιμο φαγητό, με μόνα υλικά το σιτάρι και την ξερή μυζήθρα, είναι το κοφτό που παραδοσιακά στην Αμοργό το έφτιαχναν την Πρωτοχρονιά. Δοκιμάστε το σκέτο ή ως συνοδευτικό με κόκορα κοκκινιστό.

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμοριανή μαγείρισσα Βαγγελίτσα-Ραφαέλα Ρούσσου που μας έδωσε τη συνταγή για το παραδοσιακό κοφτό περιγράφει: «Το φαγητό αυτό το έφτιαχναν την Πρωτοχρονιά για να πάει γούρι στο νοικοκυριό και το έτρωγαν όλη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Οι παλιοί το έφτιαχναν με νερό στέρνας και το έτρωγαν σκέτο, γιατί ήταν χρόνια φτωχά, όμως τώρα πια συνήθως το σερβίρουμε με κοκκινιστό κόκορα». 

10′ προετοιμασία, 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κοφτό της Αμοργού σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το σιτάρι και 1.300 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη μυζήθρα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT