Πάστα φλώρα

Αν θέλουμε, κόβουμε τη μία από τις λωρίδες σε 3 κομμάτια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα, την οποία χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο σχέδιο σε αυτή τη λαχταριστή πάστα φλώρα.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν θέλουμε, κόβουμε τη μία από τις λωρίδες σε 3 κομμάτια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα, την οποία χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο σχέδιο σε αυτή τη λαχταριστή πάστα φλώρα.

Υλικά

Μερίδες: 12

  •  400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα του φύλλου
  •  230 γρ. βούτυρο αγελάδος
  •  130 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  2 κρόκοι
  •  1 πρέζα αλάτι
  •  ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  •  2 βανίλιες
  •  2 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  •  400 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας για τη γέμιση
  •  1 κρόκος και 1 κουτ. σούπας γάλα για χρώμα και γυαλάδα στην επιφάνεια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την πάστα φλώρα ξεκινάμε και κοσκινίζουμε το αλεύρι δύο φορές και το δουλεύουμε με γρήγορες κινήσεις μαζί με το βούτυρο για να γίνει σαν ψίχουλα ή το χτυπάμε για πολύ λίγο στο μίξερ, ώστε το μείγμα να μην προλάβει να ζεσταθεί και να λασπώσει.
  2. Στη συνέχεια το αδειάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση του μείγματος και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τους κρόκους, που έχουμε προηγουμένως χτυπήσει μαζί με το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα.
  3. Δουλεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια με πολύ γρήγορες κινήσεις και προσθέτουμε και το παγωμένο νερό. Μόλις τα υλικά ενωθούν και γίνουν ζύμη (αυτό γίνεται συντομότατα!), πλάθουμε μια μπάλα που την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Το μυστικό είναι να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία της ζύμης συνεχώς χαμηλή, ώστε να μη χαθεί η χαρακτηριστική εύθρυπτη υφή που θέλουμε να πετύχουμε στην πάστα φλώρα.
  4. Ανοίγουμε περίπου τα 2/3 της ζύμης σε φύλλο –όχι πολύ λεπτό όπως μιας τάρτας, αλλά λίγο πιο χοντρό– και κόβουμε έναν δίσκο στο μέγεθος της βάσης του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε (με διάμετρο περίπου 25 εκ.). Τοποθετούμε τον δίσκο της ζύμης που κόψαμε στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
  5. Ρίχνουμε τη μαρμελάδα στο κέντρο και την απλώνουμε προσεκτικά μέχρι περίπου 1 εκ. από τις άκρες.
  6. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο.
  7. Κόβουμε 6-7 λωρίδες με 1,5 εκ. φάρδος εκάστη, τις οποίες τοποθετούμε παράλληλα πάνω από τη μαρμελάδα σε ίσες αποστάσεις, προσαρμόζοντας το μήκος τους στο ταψί.
  8. Κόβουμε ό,τι περισσεύει και πιέζουμε ελαφρά τα άκρα ώστε να κολλήσουν στην περιφέρεια της βάσης (στο χωρίς μαρμελάδα κενό). Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, τοποθετώντας άλλες τόσες λωρίδες από πάνω, ελαφρώς διαγώνια, ώστε να έχουμε το χαρακτηριστικό σχέδιο της πάστα φλόρα. Αν θέλουμε, κόβουμε τη μία από τις λωρίδες σε 3 κομμάτια κατά μήκος και τα πλέκουμε σε πλεξούδα, την οποία χρησιμοποιούμε όπως και τις υπόλοιπες λωρίδες για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο σχέδιο.
  9. Τέλος, με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε ένα στρογγυλό ίσου πάχους κορδόνι, το οποίο τοποθετούμε γύρω γύρω από την τάρτα (στην περιφέρεια χωρίς μαρμελάδα), πιέζοντάς το ελαφρά με το δάχτυλο ανά 2-3 εκ. ώστε να του δώσουμε σχήμα και να ενσωματωθεί στην από κάτω ζύμη.
  10. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και περνάμε με πινέλο την επιφάνεια της πάστα φλώρα, στα σημεία της ζύμης.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 45 λεπτά.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT