Λωλή – γλυκιά κολοκυθόπιτα από τη Σίφνο

Λωλή – γλυκιά κολοκυθόπιτα από τη Σίφνο

Η λωλή είναι ένα νηστίσιμο γλυκό του νησιού. Μια γλυκιά κολοκυθόπιτα με πολύ πλούσια γεύση, που αλλάζει λίγο ανάλογα με τα κέφια και τα διαθέσιμα υλικά – εξ ου και το όνομα.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Μαρώ Λεμπέση-Ναρλή τη συναντήσαμε στη Σίφνο στο οδοιπορικό του «Γ» στις Κυκλάδες. Μας μίλησε για τη ζωή στο νησί παλιότερα και τώρα, και μοιράστηκε μαζί μας κάποιες από τις συνταγές της. «Τη λένε λωλή γιατί ό,τι θέλεις βάνεις μέσα. Ο πατέρας μου έκοβε την κολοκύθα με το μαχαίρι σε χοντρά κομμάτια για να τη βρίσκεις μέσα. Κάποιοι άλλοι τη λιώνουν, αλλά εμάς μας αρέσει να τη βρίσκουμε στο δόντι», λέει το Μαρώ για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα που φτιάχνει.

1 ώρα προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την λωλή την γλυκιά κολοκυθόπιτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
  2. Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε την κολοκύθα, το λάδι, τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπράντι και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρρευστος χυλός.
  4. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
  5. Αδειάζουμε τον χυλό στο ταψί και τον στρώνουμε ομοιόμορφα σε μια λεπτή στρώση πάχους περίπου 1,5 εκ.
  6. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  7. Βυθίζουμε μέσα στο γλυκό ένα μαχαίρι για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί.
  8. Αν το μαχαίρι δεν βγει στεγνό, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  10. Πασπαλίζουμε με κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT