Το μενού της εβδομάδας: Από αγιορείτικες μελιτζάνες μέχρι ψάρι αλά σπετσιώτα και καπακωτό αρνάκι

Το μενού της εβδομάδας: Από αγιορείτικες μελιτζάνες μέχρι ψάρι αλά σπετσιώτα και καπακωτό αρνάκι

Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας.

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Την εβδομάδα 5/8 – 11/8 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά και πολύ νόστιμα φαγητά: πένες με ξινοτύρι και πιπεριές, ψάρι αλά σπετσιώτα, μελιτζάνες αγιορείτικες, κοτόπουλο φουρνιστό με μπάμιες, σαλάτα με μαυρομάτικα και αλμύρα, μυδοπίλαφο και κυριακάτικο αρνάκι με βουτυρένιο, λεμονάτο πιλάφι. Και για τους εορτάζοντες έχουμε το πιο εντυπωσιακό παγωμένο μπισκοτογλυκό.

Δευτέρα – Πένες με ξινοτύρι, πιπεριές και σόγια

Πένες με ξινοτύρι, πιπεριές και σόγια
Φωτογραφία: Jessica Morfis

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη αλλά λαχταριστή συνταγή. Επιλέγουμε πένες ή ριγκατόνι και κάποιο μαλακό λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με υπόξινη γεύση, όπως ξινομυζήθρα, γαλοτύρι, τσαλαφούτι, κατίκι κ.ά. και συνδυάζουμε με τρυφερές πιπεριές και σόγια σε ένα πλούσιο φαγητό που ετοιμάζεταιστο πι και φι. Συνοδεύουμε με ντοματίνια πασπαλισμένα με ανθό αλατιού και ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο και κρίθινα παξιμάδια.

Τρίτη – Ψάρι αλά σπετσιώτα

Το μενού της εβδομάδας: Από αγιορείτικες μελιτζάνες μέχρι ψάρι αλά σπετσιώτα και καπακωτό αρνάκι-1
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Σήμερα, 6 Αυγούστου, γιορτάζουμε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Χρόνια πολλά στις Σωτηρίες και τους Σωτήρηδες! Για την ημέρα αυτή προτείνουμε μια νόστιμη και λίγο πιο επίσημη συνταγή με ψάρι (μια που για όσους νηστεύουν καταλύεται σήμερα η νηστεία, με ψάρι). Ψάρι α λα σπετσιώτα λοιπόν, με συναγρίδα, ή σφυρίδα ή άλλο ψάρι της επιλογής μας για τη συνταγή-σήμα κατατεθέν των Σπετσών. Μελωμένες πατάτες, πιπεριές, ζουμερές ντομάτες και ελιές συμπληρώνουν το όλον. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και αρωματικό λαδολέμονο και φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Τετάρτη – Μελιτζάνες στον φούρνο αγιορείτικες

Μελιτζάνες στον φούρνο
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Δεν νοείται καλοκαίρι αν δεν ετοιμάσουμε μελιτζάνες στον φούρνο. Ήταν η αγαπημένη της καλοκαιρινής κουζίνας του μοναχού Επιφάνιου. Μια αγιορείτικη συνταγή, υπέροχη μέσα στην απλότητά της. Μελιτζάνες φλάσκες, ώριμες ντομάτες, μπόλικα μυρωδικά και έτοιμο το φαγητό. Τις σερβίρουμε παρέα με ζουμερές ντομάτες κομμένες στα τέσσερα και πασπαλισμένες με αλάτι, ελιές θρούμπες και φέτες καλαμποκόψωμου αλειμμένες με φέτα μαλακή.

Πέμπτη – Κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο, πιο εύκολο από ποτέ!

Κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ετοιμάζουμε μια από τις πλέον κλασικές ελληνικές συνταγές, ένα από τα εμβληματικότερα φαγητά του καλοκαιριού: μπάμιες με κοτόπουλο σε μια εύκολη, λαχταριστή εκδοχή για τον φούρνο. Λίγη πάπρικα, λίγο κύμινο και ξερό θυμάρι το απογειώνουν. Συνοδεύουμε με μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα και προζυμένιο ψωμί.

Παρασκευή – Μαυρομάτικα φασόλια με αλμύρα, ανθότυρο και βασιλικό

Το μενού της εβδομάδας: Από αγιορείτικες μελιτζάνες μέχρι ψάρι αλά σπετσιώτα και καπακωτό αρνάκι-2
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια επιλέξαμε τα ευκολόβραστα μαυρομάτικα φασόλια. Τα συνδυάζουμε μοναδικά με την καλοκαιρινή αλμύρα, μαλακό ανθότυρο και μυρωδάτο βασιλικό σε μια καλοκαιρινή και χορταστική οσπριοσαλάτα. Πλούσια, νόστιμη, δροσερή και πολύ χορταστική, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι. Συνοδεύουμε με μια δροσερή γιαουρτοσάλτσα, πράσινες ελιές και παξιμάδια χαρουπιού.

Σάββατο – Μυδοπίλαφο με μύδια από τον Θερμαϊκό

Μυδοπίλαφο
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Μια συνταγή όνειρο, από το σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, που φωνάζει «Θεσσαλονίκη» και πιστοποιεί τη γαστρονομική πολυπολιτισμικότητά της. Μυδοπίλαφο. Που, αν και με καταγωγή από την Πόλη, έχει πολιτογραφηθεί σαλονικιώτικο και είναι αξεπέραστης νοστιμιάς. Είναι μεζές κλασικός αλλά και πλούσιο κύριο πιάτο. Συνοδεύουμε με βλίτα βραστά, ταραμοσαλάτα, πιπεριές τουρσί και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού.

Κυριακή – Αρνί καπακωτό με λεμονάτο πιλάφι: το κόλπο του Καλλίδη για ζουμερό κρέας

Το μενού της εβδομάδας: Από αγιορείτικες μελιτζάνες μέχρι ψάρι αλά σπετσιώτα και καπακωτό αρνάκι-3
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το κυριακάτικο αρνάκι μας ψήνεται μαζί με βουτυρένιο, λεμονάτο πιλάφι και γίνεται ζουμερό και τρυφερό με ένα μόνο κόλπο του σεφ Βασίλη Καλλίδη: μαγειρεύεται στον θόλο που δημιουργούμε με μια αναποδογυρισμένη κατσαρόλα και έτσι δεν στεγνώνει καθόλου. Δίπλα του βάζουμε φέτες πολύσπορου ψωμιού, μια χωριάτικη σαλάτα, ένα δροσερό τζατζίκι και μια ποικιλία ελιών της αρεσκείας μας.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Ιcebox cake, το πιο δημοφιλές αμερικάνικο μπισκοτογλυκό

Ιcebox cake, το πιο δημοφιλές αμερικάνικο μπισκοτογλυκό
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Αν έχετε Σωτηρία ή Σωτήρη, ιδού το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό για να κεράσετε. Αν δεν έχετε, ιδού το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό για να το απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι ένα εύκολο και γρήγορο μπισκοτογλυκό με κρέμα, μπισκότα και εντυπωσιακή ριγέ εμφάνιση. Θα μας δροσίζει γλυκά και νόστιμα όλη την εβδομάδα.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT