«Τους φτιάχνουμε τα Φώτα αυτούς τους λουκουμάδες και γι’ αυτό τους λένε “φωτόπιτες”. Τις κάνουμε και για κέρασμα», μας είπε η Αμοργιανή μαγείρεισσα Βαγγελίτσα-Ραφαέλα Ρούσσου. «Η ιδιαιτερότητα σε αυτούς τους λουκουμάδες είναι η προσθήκη ούζου και γλυκάνισου, που τους δίνει μια ωραία μυρωδιά, όχι πολύ έντονη. Πιθανόν στο παρελθόν να υπήρχαν στο νησί γλυκανισοχώραφα».
15′ προετοιμασία
15′ τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30′
Υλικά
Τεμάχια: 50 περίπου
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 12 γρ. (1 1⁄2 φακελάκι) ξηρή μαγιά
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 40 ml ούζο
- 2 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, ολόκληροι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 3 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο και ελαφρώς κοπανισμένο
- μέλι (περίπου 250 γρ.)
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις φωτόπιτες βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον γλυκάνισο με 450 ml νερό και βράζουμε σε δυνα- τή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει καλά το νερό.
- Το σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και πετάμε τον γλυκάνισο.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, το ούζο και το αλάτι.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό, αρωματισμένο με γλυκάνισο νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός και λείος χυλός.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσει.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/2 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από τον χυλό (βρέχουμε συχνά το κουτάλι για να μην κολλάει ο χυλός) και ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Τακτοποιούμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και περιχύνουμε με μπόλικο μέλι.