Φωτόπιτες (λουκουμάδες)

Επειδή παραδοσιακά λουκουμάδες φτιάχνουν, σε πολλά μέρη, την ημέρα των Φώτων, λέγονται και φωτόπιτες. Αυτή η συνταγή, με ούζο και σπόρους γλυκάνισου, μέλι και σουσάμι, είναι από την Αμοργό. Και είναι πολύ ωραίο τραταμέντο.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τους φτιάχνουμε τα Φώτα αυτούς τους λουκουμάδες και γι’ αυτό τους λένε “φωτόπιτες”. Τις κάνουμε και για κέρασμα», μας είπε η Αμοργιανή μαγείρεισσα Βαγγελίτσα-Ραφαέλα Ρούσσου. «Η ιδιαιτερότητα σε αυτούς τους λουκουμάδες είναι η προσθήκη ούζου και γλυκάνισου, που τους δίνει μια ωραία μυρωδιά, όχι πολύ έντονη. Πιθανόν στο παρελθόν να υπήρχαν στο νησί γλυκανισοχώραφα».

15′ προετοιμασία

15′ τηγάνισμα

1 ώρα αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Τεμάχια: 50 περίπου

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 12 γρ. (1 1⁄2 φακελάκι) ξηρή μαγιά
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  40 ml ούζο
  •  2 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, ολόκληροι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  •  3 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο και ελαφρώς κοπανισμένο
  •  μέλι (περίπου 250 γρ.)

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις φωτόπιτες βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον γλυκάνισο με 450 ml νερό και βράζουμε σε δυνα- τή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει καλά το νερό.
  2. Το σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και πετάμε τον γλυκάνισο.
  3. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, το ούζο και το αλάτι.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό, αρωματισμένο με γλυκάνισο νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός και λείος χυλός.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσει.
  6. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/2 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από τον χυλό (βρέχουμε συχνά το κουτάλι για να μην κολλάει ο χυλός) και ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  8. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  9. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
  10. Τακτοποιούμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και περιχύνουμε με μπόλικο μέλι.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT