Λιβιά «μακαρόνια»: Αμπελοφάσουλα με σάλτσα ντομάτας

Λιβιά «μακαρόνια»: Αμπελοφάσουλα με σάλτσα ντομάτας

Το σερβίρισμα με σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί, σε συνδυασμό με το μακρουλό σχήμα τους που θυμίζει μακαρόνια, το πιάτο λιβιά το λένε «μακαρόνια». Είναι πολύ καλοκαιρινό και πολύ συνηθισμένο φαγητό στην Τήνο.

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20′ προετοιμασία

1 ώρα και 10′ μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κιλό αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  •  4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  •  αλάτι
    Για τη σάλτσα
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σάλτσα

  1. Για τα λιβιά «μακαρόνια» (αμπελοφάσουλα με σάλτσα ντομάτας), ξεκινάμε με τη σάλτσα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Αμπελοφάσουλα

  1. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα αμπελοφάσουλα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε πιατέλα.
  3. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και περιχύνουμε τα αμπελοφάσουλα.
  4. Πασπαλίζουμε με το τυρί, απλώνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT