Στριφτάρια με σιτσιλιάνικο πέστο

Casarecce con pesto alla siciliana: Πέστο δεν είναι μόνο ένα. Το σιτσιλιάνικο έχει και ντομάτα και ρικότα και καυτερή πιπεριά.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στο πέστο από πόλη σε πόλη. Αλλού βάζουν αμύγδαλα, αλλού κουκουνάρια, κ.λπ. Το καλοκαίρι της Σικελίας σε ένα πιάτο είναι αυτή η μακαρονάδα: κρύα, ωμή σάλτσα για τη ζέστη, με τα φημισμένα κόκκινα πομοντόριά της, καταπράσινο βασιλικό και τα περίφημα αμύγδαλά της. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο.

15′ προετοιμασία

Σύνολο: 15′

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  • 500 γρ. casarecce ή στριφτάρια, τα βρίσκουμε από διάφορες εταιρείες ζυμαρικών σε σούπερ
  • μάρκετ και παντοπωλεία
    Για το πέστο
  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
  • 100 γρ. φρέσκια ricotta (μαλακό, ελαφρύ κρεμώδες τυρί – σε όλα τα σούπερ μάρκετ) ή ανθότυρο
  • 60 γρ. παρμεζάνα ή grana padano, τριμμένα + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
  • 80 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καυτερή ξερή πιπερίτσα (πεπεροντσίνο)
  • 25-30 φύλλα από βασιλικό πλατύφυλλο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για σιτσιλιάνικο πέστο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  2. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη.
  3. Τα ρίχνουμε αμέσως στην άδεια πλέον κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα πέστο. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
  4. Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή γιατί το τυρί είναι αρκούντως αλμυρό) και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί επιπλέον.

Μυστικά

Πώς ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες

Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τον ομφαλό (το υποπράσινο σημείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντομάτας και τις χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους. Βουτάμε κάθε ντομάτα σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά τη βουτάμε μέσα σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό, στο οποίο ιδανικά έχουμε βάλει και μερικά παγάκια. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη με το χέρι μας. Κόβουμε τις ντομάτες στα 4 και αφαιρούμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια. Από κάθε ντομάτα μένουν 4 κομμάτια, τα οποία κόβουμε καταπώς λέει κάθε συνταγή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 182.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT