Καππαροσαλάτα σιφναίιικη

Στη Σίφνο τη φτιάχνουν μόνο με κάππαρη λιαστή, αλλά επειδή είναι αρκετά δυσεύρετη εκτός νησιού, μπορεί κανείς να τη δοκιμάσει με ξαλμυρισμένη κάππαρη τουρσί, μειώνοντας όμως και το ξίδι της παραδοσιακής συνταγής.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Μαρώ Λεμπέση-Ναρλή τη συναντήσαμε στη Σίφνο. Μας μίλησε για τη ζωή στο νησί παλιότερα και τώρα, καλοκαίρια και χειμώνες, και μοιράστηκε μαζί μας κάποιες από τις συνταγές της, ανάμεσα στις οποίες ήταν και αυτή η παραδοσιακή καππαροσαλάτα.

«Είναι ο καλός μας μεζές, μπελαλίδικος πολύ, πανάκριβος πια στα μαγαζιά που τον σερβίρουν, γιατί η τιμή της κάππαρης έχει ανέβει. Ε, μα για να μαζέψεις ένα κιλό, θέλει μέρες. Το τρώμε μαζί με ό,τι φαΐ να ’ναι, με κρασί και τσίπουρο. Το είχαν στα καφενεία, αλλά και όλη τη Σαρακοστή το έφτιαχναν και στα σπίτια. Όταν νήστευαν, αυτό ήταν το φαΐ τους, λίγες ελιές και καππαροσαλάτα. Κρατάει πολύ καιρό στο ψυγείο», λέει το Μαρώ εξηγώντας ότι την καππαροσαλάτα της Σίφνου τη μαγειρεύουν με μπόλικο ελαιόλαδο, γιατί «η κάππαρη δεν θέλει νερά».

15′ προετοιμασία, 50′ μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την σιφναίιικη καππαροσαλάτα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε την κάππαρη και τη βράζουμε για 1 λεπτό.
  2. Τη στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βρασίματος άλλες 2 φορές. Τη στραγγίζουμε.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε την κάππαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  5. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (δοκιμάζουμε και αλατίζουμε κατά τα γούστα μας) και το ξίδι και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT