Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι

Στη Λέσβο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για το ούζο. Μπορείς να το πιεις από το μεσημέρι στο καφενείο μέχρι το βράδυ. Μαζί με κάθε γύρα ούζου έρχονται και μεζέδες. Ένας από τους πιο εμβληματικούς είναι τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα. Μια από τις 140 συνταγές για μεζέδες από όλη την Ελλάδα και δεκάδες μυστικά καλοπέρασης, στο νέο τεύχος του Γαστρονόμου «Η τέχνη του μεζέ», που κυκλοφορεί την Κυριακή 11/08 με την Καθημερινή.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανθοί των κολοκυθιών γεμιστοί με ρύζι είναι πολύ συνηθισμένο έδεσμα σε όλες τις περιοχές της Λέσβου. Χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση τα αρσενικά λουλούδια, δηλαδή αυτά που καταλήγουν σε μίσχο, και όχι αυτά που έχουν κολοκυθάκι στη βάση τους. Είναι πιο μεγάλα στο μέγεθος και πιο ανθεκτικά.

Λουλούδια γεμιστά με ρύζι

40′ προετοιμασία, 45′ μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Τεμάχια: 30

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα λουλούδια γεμιστά με ρύζι, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια ρηχή κατσαρόλα το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο.
  2. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά ακόμη, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ρύζι.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει, και προσθέτουμε 250 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι σχεδόν να γίνει το ρύζι.
  5. Αφήνουμε την κατσαρόλα χωρίς καπάκι, έτσι ώστε στο τέλος του μαγειρέματος να μην έχουν μείνει παρά ελάχιστα υγρά στην κατσαρόλα.
  6. Μόλις γίνει σχεδόν το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, το αυγό και ανακατεύουμε να ενωθεί το μείγμα.
  7. Βάζουμε σε κάθε λουλούδι ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και κλείνουμε τις άκρες του προς τα μέσα, ώστε να εγκλωβίσουμε το ρύζι.
  8. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, κοντά το ένα στο άλλο, σε στρώσεις.
  9. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό, ίσα να τα σκεπάσει, και από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο αναποδογυρισμένο για να μη διαλυθούν στο μαγείρεμα.
  10. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά (σχεδόν να λιώσει) το ρύζι. Σείουμε ελαφρώς την κατσαρόλα, ελέγχουμε να μην εξατμιστεί εντελώς το νερό και αποσύρουμε όταν είναι έτοιμοι.
  11. Μπορούμε να τους συνοδεύσουμε με γιαούρτι ή φρέσκια μυτιληνιά μυζήθρα.

Μυστικά

* Προετοιμασία ανθών: Πλένουμε καλά τους ανθούς και αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τους στήμονες. Επίσης βγάζουμε τα μικρά αγκαθωτά κοτσανάκια που βρίσκονται κοντά στη βάση. Αν δεν πρόκειται να τους μαγειρέψουμε αμέσως, αφού τους καθαρίσουμε, βάζουμε τον έναν ανθό μέσα στον άλλο σαν χωνάκι, τους τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας και τους διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 2 μέρες. Αν δεν βρούμε αρσενικούς ανθούς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς που καταλήγουν σε κολοκυθάκια. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, χρειάζονται όμως προσοχή στο γέμισμα, ώστε να μη σκιστούν, καθότι είναι πιο τρυφεροί.

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT