Σαρδέλες σε αμπελόφυλλα

Διάσημη η σαρδέλα από τον κόλπο της Καλλονής, στη Λέσβο, και ο πιο παραδοσιακός μεζές για ούζο. Σε αυτή τη συνταγή τυλίγονται σε αμπελόφυλλα και μαγειρεύονται με κρασί για έναν μεζέ περιωπής. Μια από τις 140 συνταγές για μεζέδες από όλη την Ελλάδα και δεκάδες μυστικά καλοπέρασης, στο νέο τεύχος του Γαστρονόμου «Η τέχνη του μεζέ», που κυκλοφορεί την Κυριακή 11/08 με την Καθημερινή.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα πιο δημοφιλή ψάρια στην Ελλάδα, η σαρδέλα μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους: τηγανητή με κρεμμύδια, τηγανητή σκέτη, αχνιστή, λεμονάτη, ριγανάτη, στο φούρνο με ντομάτα, σκόρδο και κάππαρη, στα κάρβουνα ή στο φούρνο τυλιχτή σε αμπελόφυλλα, με μακαρόνια, φιλεταρισμένη παστή. Πολλές οι μαγειρικές παραλλαγές της, ειδικά στη Λέσβο, όπου μπορεί κανείς να βρει τη μοναδική σε νοστιμιά σαρδέλα Καλλονής, η οποία δυστυχώς δεν φτάνει στην Αθήνα, αφού τα αλιεύματα είναι περιορισμένα.

Οι ψαράδες στο λιμανάκι της Σκάλας, όπου φτάνουν τα καΐκια με τη φρέσκια σαρδέλα από τον κόλπο της Καλλονής, την παστώνουν επιτόπου, στο καϊκι, για τον κόσμο που φτάνει εκεί από μακριά και δεν ξέρει να το κάνει. Όσοι πάντως δοκιμάσουν μόνοι τους να φτιάξουν παστές σαρδέλες, θα πρέπει να προσέξουν τα ψάρια να είναι ολόφρεσκα και να έχουν θαλασσινό αλάτι.

30′ προετοιμασία, 20′ ψήσιμο, Σύνολο: 50′

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες ως ορεκτικό

Διαδικασία

  1. Για τις σαρδέλες, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200° C.
  2. Αλατίζουμε καλά τα ψάρια και τυλίγουμε το καθένα με μισό αμπελόφυλλο.
  3. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ ή ένα ταψί και βάζουμε τα τυλιγμένα ψάρια κεφάλι με ουρά.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το κρασί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και φουρνίζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες και να ξεροψηθούν τα αμπελόφυλλα.

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT