Σκορπίνες μακαρονάδα

Σε αυτή τη θαλασσινή μακαρονάδα, που δοκιμάσαμε στην Πάρο, πρωταγωνιστούν οι σκορπίνες. Τα μακαρόνια απορροφούν τη ντοματένια σάλτσα με τα ζουμάκια του ψαριού και μελώνουν σαν γιουβέτσι. Με μπόλικο πιπέρι από πάνω είναι θαύμα.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατσουνάς ήταν το παρατσούκλι του παππού του άντρα μου, Σταμάτη Αναγνωστόπουλου, που είχε εδώ το σπίτι και την εκκλησιά τον Άη Γιώργη, και μετά τα έδωσε σε εμάς», μας έλεγε η κυρία Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά για την μικρή ταβέρνα τους που βρίσκεται στην άκρη της Πάρου, δύο βήματα από την όμορφη παραλία Σάντα Μαρία. Αυτό είναι το πιο περιζήτητο πιάτο στην ταβέρνα, η σπεσιαλιτέ της. Τη μέρα που μας την ετοίμασε, της είχαν φέρει λειψούς (κοκκινοσκορπίνες), που είναι το πιο ωραίο πετρόψαρο, κατά τη γνώμη της.

30′ προετοιμασία, 1 ώρα και 10′ μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σκορπίνες μακαρονάδα αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και τα τυλίγουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι ή γάζα, δένοντας στην κορυφή έναν κόμπο.
  2. Σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι απλώς να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα ντοματίνια, το κρασί, τον βασιλικό, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση.
  4. Ακουμπάμε στη σάλτσα το τουλπάνι με τα ψάρια.
  5. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει καλά τα ψάρια και αφήνουμε να πάρει βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών: αν είναι μικρά, ίσως χρειαστούν λιγότερο χρόνο.
  7. Αφαιρούμε προσεκτικά το τουλπάνι με τα ψάρια, ανασηκώνοντάς το με πιρούνα από τον κόμπο, και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
  8. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά και προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει.
  9. Τα βράζουμε μέσα στη σάλτσα για 30 λεπτά.
  10. Ο χρόνος φαίνεται υπερβολικός, αλλά θέλουμε να μαλακώσουν καλά (δεν γίνονται αλ ντέντε, αλλά ούτε λιώνουν), να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται και να μελώσουν σαν το κριθαράκι στο γιουβέτσι.
  11. Τα αδειάζουμε σε πιατέλα.
  12. Αφαιρούμε τα ψάρια από το τουλπάνι με προσοχή για να μη διαλυθούν και τα ακουμπάμε πάνω στα μακαρόνια.
  13. Αν θέλουμε, μπορούμε πρώτα να τα ξεψαχνίσουμε.
  14. Σκορπίζουμε από πάνω τον μαϊντανό και τις κορφές βασιλικού, ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Σκορπίνες μακαρονάδα-1

Στο ποτήρι μας: Ενα κόκκινο ΠΟΠ Πάρος.

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT