Καφεπαντοπωλείο της Ειρήνης, Φολέγανδρος: Στη Μπούκλα για ματσάτα που χορταίνουν και το μάτι

Καφεπαντοπωλείο της Ειρήνης, Φολέγανδρος: Στη Μπούκλα για ματσάτα που χορταίνουν και το μάτι

Το πιο καλτ μαγαζί της Φολεγάνδρου λειτουργεί 72 χρόνια και έχει ταΐσει κόσμο και κοσμάκη.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν 72 ολόκληρα χρόνια κι είναι σα να μην πέρασε μια μέρα από πάνω του. Δεν ξέρω αν υπάρχουν φωτογραφίες από τη χρονιά που άνοιξε το μαγαζί ο πατέρας της κυρίας Ειρήνης Ψαρομηλίγκου, ο Κωνσνταντίνος Παπαδόπουλος ο Τζουάνης, αλλά από μαρτυρίες ντόπιων, το μαγαζί μάλλον δεν άλλαξε εξ όψεως στα χρόνια που περάσανε. Λίγα άλλαξαν, όπως οι συνήθειες των ανθρώπων, που στο παρελθόν συνυπήρχαν αρμονικά μέσω της ανταλλακτικής οικονομίας, έφερναν τα αυγά, τα ζαρζαβατικά, τα τυριά τους στην Μπούκλα, όπως ήταν το προσωνύμιο της γιαγιάς της κυρά Ρηνιώς, κι έπαιρναν τα χρειαζούμενά τους από τα ράφια του μπακάλικου. Ωστόσο παρέμεινε μια καλτ μπακαλοταβέρνα, γνωστή και ως Μπούκλα, από αυτές που στα ράφια τους έχουν τα είδη πρώτης ανάγκης για ένα νοικοκυριό και στα ψυγεία τους τα άκρως απαραίτητα για το μαγείρεμα, που βγάζουν από καφέ ελληνικό μέχρι τσιπουράκι και μεζέ φτιαχτό στα γρήγορα. Και που με το πέρασμα των χρόνων το υποτυπώδες μεζεδάκι έγινε μια ιδέα πιο πολύπλοκο, έγινε στην πραγματικότητα κανονικό φαΐ, και πλούτισε το μενού του μαγαζιού με 5-6 πιάτα της ημέρας.

Καφεπαντοπωλείο της Ειρήνης, Φολέγανδρος: Στη Μπούκλα για ματσάτα που χορταίνουν και το μάτι-1
Το κοκκινιστό κατσικάκι με τα χοντρουλά ματσάτα που πλάθει η κυρά Ρήνη είναι έξοχο με πλούσια ντοματένια σάλτσα. Από δίπλα: τυροπιτάκια με δικό τους φύλλο γεμισμένο με σουρωτό τυρί και δυόσμο.
Καφεπαντοπωλείο της Ειρήνης, Φολέγανδρος: Στη Μπούκλα για ματσάτα που χορταίνουν και το μάτι-2
Μια καλτ μπακαλοταβέρνα, γνωστή και ως Μπούκλα, από αυτές που στα ράφια τους έχουν τα είδη πρώτης ανάγκης για ένα νοικοκυριό και στα ψυγεία τους τα άκρως απαραίτητα για το μαγείρεμα.

Τόσο καλτ και φωτογραφίσιμο, που έχει ξεθωριάσει από τα εκατομμύρια κλικ, είναι μια από τις απαραίτητες στάσεις για όποιον επισκεφτεί τη Φολέγανδρο, και βρίσκεται επάνω στον δρόμο που διασχίζει την όμορφη Άνω Μεριά τον οικισμό στη βορειοδυτική άκρη του νησιού. Τα τελευταία χρόνια το καφεπαντοπωλείο έχει περάσει από Ειρήνη σε Ειρήνη, και με την υψηλή επίβλεψη της γιαγιάς Ειρήνης, η συνονόματη εγγόνα της συνεχίζει να λειτουργεί το μαγαζί χωρίς καθόλου παρεμβάσεις.

Καφεπαντοπωλείο της Ειρήνης, Φολέγανδρος: Στη Μπούκλα για ματσάτα που χορταίνουν και το μάτι-3
Μπάμιες-μέλι και κεφτεδάκια με πατάτες.

Τα κεφτεδάκια τους παραμένουν ονειρικά, τραγανά και πεντανόστιμα και σερβίρονται μαζί με τηγανητές πατάτες ξεροψημένες με μαλακιά ψύχα, το κοκκινιστό κατσικάκι με τα χοντρουλά ματσάτα που πλάθει η κυρά Ρήνη είναι έξοχο με πλούσια ντοματένια σάλτσα, και οι μπάμιες, αν και παραμαγειρεμένες, είναι μέλι. Τα καλοτηγανισμένα τυροπιτάκια τους, με δικό τους τραγανό και λεπτό φύλλο γεμισμένο με σουρωτό τυρί και μια τσιμπιά δυόσμο είναι μούρλια – πήραμε δυο μερίδες μαζί μας στην παραλία. Δοκιμάσαμε και το γαλακτομπούρεκο της μικρής Ειρήνης, σιροπιασμένο ωραία, απαλό και νόστιμο. Αν τους βρίσκεται γλυκό τριαντάφυλλο, να ζητήσετε να δοκιμάσετε, να ανθίσουνε τα μέσα σας.

Καφεπαντοπωλείο της Ειρήνης, Φολέγανδρος: Στη Μπούκλα για ματσάτα που χορταίνουν και το μάτι-4

Καφεπαντοπωλείο της Ειρήνης

Άνω Μεριά, Φολέγανδρος
    • Τηλέφωνο: 22860-41.436
    • Ωράριο: Καθημερινά 9:00-22:30
    • Κόστος: 10-15 ευρώ/ άτομο (χωρίς τα ποτά)

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT