Ωρα για εκδρομή! Οι πράσινες ανάσες της Αττικής

Ωρα για εκδρομή! Οι πράσινες ανάσες της Αττικής

Πού θα πάμε εκδρομή οι Αθηναίοι μέσα στην πόλη μας ή έστω σε κοντινή απόσταση; Πού θα στρώσουμε κουβέρτα για πικνίκ, πού θα βολτάρουμε με τις ώρες μέσα στα δέντρα και πού θα ξαμολήσουμε τα πιτσιρίκια για να παίξουν στο χώμα;

7' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αττική μπορεί να συγκεντρώνει περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, εξακολουθεί όμως να έχει «πράσινες» γωνιές, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο γνωστές. Ορισμένες από αυτές βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμες, άλλες χρειάζονται αυτοκίνητο και χρόνο για μια μικρή εκδρομή. Οι περισσότερες πάντως προσφέρονται για παιδιά -αρκετές και για κατοικίδια- και το μόνο που χρειάζονται από μέρους μας είναι μια στοιχειώδη οργάνωση και, φυσικά, διάθεση για περπάτημα.

Άλσος Βεΐκου

Από τους πιο φροντισμένους χώρους πρασίνου του λεκανοπεδίου. Περιλαμβάνει θερινό σινεμά, παιδικές χαρές, κολυμβητήριο, γήπεδα και καφετέριες, ενώ δίπλα στην είσοδό του υπάρχει και πάρκο σκύλων (τα κατοικίδια απαγορεύονται μέσα στο άλσος). Είναι ιδανικό για περίπατο, για ποδήλατο ή πικνίκ, καθώς προσφέρει πολλές διαδρομές μέσα στο πράσινο με στάσεις σε παγκάκια και κιόσκια. Στα ανώτερα σημεία του προσφέρει εξαιρετική θέα της Αθήνας.

Τουρκοβούνια

Η πιο «φυσική» εναλλακτική στο Άλσος Βεΐκου είναι ο δασικός χώρος των Τουρκοβουνίων ανάμεσα σε Γαλάτσι, Κυψέλη, Πολύγωνο και Ψυχικό. Η πρόσβαση γίνεται σχεδόν από το κέντρο του Γαλατσίου (στην πλευρά του Ψυχικού και της Φιλοθέης είναι δυσκολότερο να βρείτε είσοδο), ενώ υπάρχει και χώρος για στάθμευση. Στα κατώτερα σημεία του προσφέρεται και για παιδιά, ενώ, αν ακολουθήσετε τον δασικό δρόμο, θα φτάσετε στην κορυφή (το υψηλότερο σημείο στο λεκανοπέδιο) με αδιατάρακτη θέα 360 μοιρών. Απαραίτητο να έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε, καθώς ο χώρος δεν είναι οργανωμένος.

Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Από το 2017 που άνοιξε τις πόρτες του αποτελεί σταθερά σημείο αναφοράς στα νότια προάστια. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα υπέροχο πάρκο, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, καντίνες, εστιατόρια κ.ο.κ. Ο χώρος είναι πάντα καθαρός, φροντισμένος και φυλασσόμενος, ενώ ανά τακτά διαστήματα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και υπαίθριες προβολές. Είναι ιδανικό και για βόλτα με παιδιά – το καλοκαίρι φορέστε τους μαγιό και αφήστε τα να βραχούν στους πίδακες νερού. Προσφέρεται και για νυχτερινή βόλτα μέχρι τα μεσάνυχτα.

Άλσος Συγγρού

Σημείο συνάντησης των «αστικών αθλητών» των βορείων προαστίων της Αθήνας. Προσφέρεται για περπάτημα, ποδήλατο, τζόκινγκ και βόλτα με το κατοικίδιο, ενώ περιλαμβάνει και κάποια γήπεδα μπάσκετ και ανοιχτό χώρο για ποδόσφαιρο. Επίσης διαθέτει κάποια αξιόλογα αξιοθέατα: τον πύργο του Ανδρέα Συγγρού και το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα (η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα σε γοτθικό ρυθμό). Δεν διαθέτει καφετέρια, οπότε πρέπει να φροντίσετε για τα απαραίτητα.

Φιλοπάππου

Οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο τη διαδρομή από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη και το μνημείο του Φιλοπάππου. Όμως ο λόφος έχει ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών (που χαράχτηκαν με τη φροντίδα του Δημήτρη Πικιώνη), που προσφέρει μια ευχάριστη απόδραση κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας – και βέβαια την πιο ινσταγκραμική θέα της Ακρόπολης. Καλό θα είναι να αποφύγετε τα λιγότερο πολυσύχναστα σημεία του τις νυχτερινές ώρες.

Λυκαβηττός

Ο αγαπημένος λόφος των Αθηναίων προσφέρει πολλές διαφορετικές επιλογές και πολλά σημεία με υπέροχη θέα της Αθήνας. Αν είστε πρωτάρηδες, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την κορυφή του, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, εστιατόριο και μπαρ. Ο ευκολότερος τρόπος γι’ αυτό είναι το τελεφερίκ, η αφετηρία του οποίου βρίσκεται ψηλά στο Κολωνάκι (προσοχή, λειτουργεί με ωράριο). Για όσους αγαπούν το περπάτημα, ο Λυκαβηττός διαθέτει δύο βασικά μονοπάτια, ένα στη δυτική και ένα στην ανατολική πλευρά. Το πλάτωμα μπροστά από το θέατρο και η Πράσινη Τέντα προσφέρονται για εξαιρετικά ηλιοβασιλέματα.

Άλσος Νέας Σμύρνης

Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης βρίσκεται στην καρδιά μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της. Ο χώρος είναι καταπράσινος και περιλαμβάνει παιδική χαρά, αλλά όχι αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης περιλαμβάνει κυλικείο και ανοιχτό θέατρο, αλλά και περιστερώνες. Το μόνο δύσκολο θα είναι να βρείτε θέση στάθμευσης στην περιοχή, οπότε προτιμήστε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Λόφος Στρέφη

Στην καρδιά της Νεάπολης Εξαρχείων βρίσκεται ένας μικρός λόφος, που αποτελεί την «ανάσα» της περιοχής. Αλλά και ένας χώρος με πολιτικό πρόσημο, αφού τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και κινήσεις κατοίκων. Ακολουθήστε τις διαδρομές του και θα φτάσετε στο μικρό αμφιθέατρο και στα γήπεδα μπάσκετ. Συνεχίστε και θα φτάσετε στην κορυφή, η οποία προσφέρει μια εξαιρετική θέα της πόλης.

Πεδίον του Άρεως

Το μεγαλύτερο δημόσιο άλσος της Αθήνας παραμένει ένας αρκετά καλά φροντισμένος χώρος, που λειτουργεί ως πεδίο… αστικής αποσυμπίεσης. Ο χώρος δεν έχει ενιαία μορφή: αλλού η βλάστηση είναι ψηλότερη, αλλού υπάρχουν ξέφωτα, αλλού παιδική χαρά, σιντριβάνια και προτομές. Σε επαφή με τον χώρο βρίσκεται η ανακαινισμένη καφετέρια Green Park.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Ένας ελάχιστα γνωστός χώρος, που έχει μετατραπεί σε έναν μικρό παράδεισο με τη φροντίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για έναν πολύ φροντισμένο βοτανικό κήπο, που περιλαμβάνει περισσότερα από 500 είδη φυτών (κάποια ίσως τα δείτε για πρώτη φορά) και πολλές, διαφορετικές γωνιές. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο, που αγοράζετε από την ιστοσελίδα του κήπου (https://diomedes-bg. gr/booking/). Δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια. Στην είσοδό του βρίσκεται ένα συμπαθητικό καφέ.

Εθνικός Κήπος

Δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα και είναι το πιο αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου εκείνης της εποχής. Αρκεί να διαβείτε μερικές δεκάδες μέτρα και θα σας απορροφήσει η αίσθηση φυσικού τοπίου, με πλούσια βλάστηση, πουλιά, χωμάτινα μονοπάτια αλλά και ξέφωτα για να κάνετε πικνίκ ή να ξαπλώσετε και να διαβάσετε το βιβλίο σας. Αν η παρέα περιλαμβάνει και μικρούς, πηγαίνετέ τους στη λιμνούλα με τις πάπιες και στα κλουβιά με τους αίγαγρους ή στην ανακαινισμένη παιδική χαρά. Ο κήπος κλείνει με τη δύση του ήλιου.

Οι πράσινες ανάσες της Αττικής

Λόφος Φασκομηλιάς

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των νοτίων προαστίων, σχεδόν άγνωστος στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο, ο λόφος της Φασκομηλιάς στη Βουλιαγμένη είναι μια όαση δίπλα στην πολύβουη παραλιακή. Η πρόσβαση γίνεται είτε από την οδό Αργοναυτών είτε από τα Λιμανάκια (περίπου στο 25ο χλμ. της παραλιακής). Εκεί μπορείτε να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο και να απολαύσετε τη θέα στη θάλασσα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Σχινιάς

Κατά πολλούς η πιο ωραία παραλία της Αττικής βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Μια υπέροχη αμμουδιά, ρηχή και καθαρή θάλασσα και ένα δάσος κουκουναριάς προσφέρει απλόχερα τη σκιά του στους λουόμενους, αλλά και σε όσους (εκτός θέρους) το επιλέξουν για πικνίκ. Λόγω του εθνικού πάρκου, δεν θα βρείτε τεραστια beach bars και καντίνες, όπως στις γειτονικές παραλίες, οπότε πρέπει να φροντίσετε για τα απαραίτητα. Προσοχή! Ο δρόμος πρόσβασης στην παραλία κλείνει όταν ο άνεμος είναι ισχυρότερος των 6 μποφόρ. Τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται κοσμοσυρροή, που μπορεί να κάνει την εκδρομή σας δυσάρεστη εμπειρία.

Πάρκο Τρίτση

Ο μεγαλύτερος αστικός χώρος πρασίνου των δυτικών προαστίων. Πρόκειται για ένα μεγάλο πάρκο με χαρακτηριστικό τις έξι τεχνητές λιμνούλες, τις οποίες ενώνει ένα υδάτινο κανάλι. Λόγω της μεγάλης του έκτασης, προσφέρεται όχι μόνο για βόλτα αλλά και για ποδήλατο. Στα όριά του βρίσκεται και ο Πύργος Βασιλίσσης, γοτθικός πύργος του 1850, στον οποίο πραγματοποιούνται προγραμματισμένες ξεναγήσεις (επισκεφθείτε το https://www.pyrgosvasilissis.gr/).

Τύμβος Μαραθώνα

Μια εύκολη εκδρομή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η βόλτα ξεκινάει από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, ένα μικρό αλλά φροντισμένο μουσείο, και συνεχίζεται στο ιερό των Αιγυπτίων Θεών, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση (με το αυτοκίνητο), και στον τύμβο του Μαραθώνα. Η ευρύτερη περιοχή έχει πολλές επιλογές σε φαγητό και καφέ. Συνδυάζεται με βόλτα στην παραλία του Μαραθώνα ή στον καταρράκτη της Ραπεντώσας.

Φράγμα Μαραθώνα

Μείζον κατασκευαστικό έργο για την εποχή του (1926-29), το πρώτο φράγμα υδροδότησης της Αττικής παραμένει ακόμα και σήμερα εντυπωσιακό. Δυστυχώς η θέα της λίμνης δεν είναι πια η ίδια, αφού η πυρκαγιά του 2021 έκαψε μέρος του παρόχθιου δάσους. Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε πολλές εξοχικές ταβέρνες. Μια βόλτα στην περιοχή θα μπορούσε να συνδυαστεί με εξόρμηση σε κάποια παραλία της βορειοανατολικής Αττικής.

Υμηττός

Ο Υμηττός προσφέρει πολλές διαδρομές και βόλτες και είναι μια εύκολη απόδραση. Μια επιλογή είναι να ξεκινήσετε από τη μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στην πλευρά της Αγίας Παρασκευής για περπάτημα ή ποδήλατο, μέσα από το αναγεννημένο δάσος προς την κορυφή του Κορακοβουνίου. Μια άλλη εναλλακτική είναι το αναψυκτήριο στην Καλοπούλα (στην πλευρά της Καισαριανής), όπου μπορείς να φτάσεις με το αυτοκίνητο και μετά να περπατήσεις στο δάσος.

Τατόι

Σίγουρα μετά την πυρκαγιά του 2021 το Τατόι δεν είναι το ίδιο. Το μεγαλύτερο μέρος του υπέροχου χώρου κάηκε και θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να αρχίσει να θυμίζει αυτό που ήταν. Ωστόσο, η φύση σιγά σιγά αρχίζει να αναγεννάται, τα καμένα δέντρα έχουν κοπεί και η εικόνα δεν είναι τόσο καταθλιπτική. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αποκατάσταση των κτιρίων έχει προχωρήσει, κάτι που ζωντανεύει την ιστορική διάσταση του χώρου. Λόγω της απουσίας δέντρων όμως δεν ενδείκνυται για ημέρα με υψηλές θερμοκρασίες.

Φοινικόδασος Λαυρίου

Στην πόλη του Λαυρίου βρίσκεται το φοινικόδασος Κυπριανού ή «περιβολάκια», ένας χώρος που φυτεύτηκε με 300 δέντρα πριν από ενάμιση αιώνα και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Συνδυάστε τη βόλτα στην περιοχή με μπάνιο στη θάλασσα ή μια επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ltcp.ntua.gr) προσοχή, είναι ανοιχτό μόνο μεσοβδόμαδα, εκτός αν υπάρχει προγραμματισμένη εκδήλωση κάποιο Σαββατοκύριακο.

Βραυρώνα

Μια εκδρομή που συνδυάζει φύση και πολιτισμό. Στην περιοχή βρίσκεται ο ναός της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Αλλά και ο υγρότοπος της Βραυρώνας, στις εκβολές του ποταμού Ερασίνου, που ανάλογα με την εποχή φιλοξενεί πλήθος πουλιών. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και γνωστές παραλίες, όπως η Χαμολιά.

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT