Μαραθόπιτα με σπανάκι και λουκάνικα, από τη Σύρο

Μαραθόπιτα με σπανάκι και λουκάνικα, από τη Σύρο

Μάραθα φυτρώνουν παντού στη Σύρο. Η ντόπια καλομαγείρισσα Μαρίκα Πρέκα μας ετοίμασε με αυτά μια υπέροχη μαραθόπιτα με σπανάκι και λουκάνικα.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγροί, τα βουνά και οι ακροθαλασσιές της Σύρου είναι γεμάτα βότανα. Θυμάρια, ρίγανες, φασκόμηλα, ρόκες και μάραθα παντού. Υπάρχει μάλιστα και μια έκφραση που λέγαν οι παλιοί Συριανοί όταν έβλεπαν άξαφνα μπροστά τους ένα πρόσωπο που πρόσμεναν με λαχτάρα: «βρε σαν τα μάραθα!».

Στη μαγειρική τους οι ντόπιοι δεν τον χρησιμοποιούν πολύ τον μάραθο, εκτός από τα λουκάνικα, που τα φτιάχνουν με τον μαραθόσπορο, και τη μαραθόπιτα, που την κάνουν με τον χλωρό μάραθο που βγαίνει κυρίως την άνοιξη.

40′ προετοιμασία, 50′ ψήσιμο, Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 35 x 25 εκ.

Διαδικασία

  1. Για τη μαραθόπιτα, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  3. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε ένα ταψί 35 x 23 εκ.
  6. Απλώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
  7. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
  8. Πιέζουμε τις άκρες των 2 φύλλων ώστε να ενωθούν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση και χαράσσουμε την επιφάνεια σε κομμάτια.
  9. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT